Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Zapffe inntar scenen.

Det er en skam hvordan kommunen har behandlet denne byguten!

Kommunen har ikke gjort en dritt for denne ”verdensberømte” Tromsøgutten!

Ikke så mye som en veistubb!

Lennart og Kristian Fr. midt på scenen før pressen får en smakebit av forestillingen.

Filosof og fjellklatrer

Nå hedrer Hålogaland Teater forfatteren, filosofen, fjellklatreren, poeten, humoristen og miljøverneren med en egen monolog. Regissør og dramatiker Lennart Lidström gjenforenes med skuespiller Kristian Fr. Figenschow i denne forestillingen hvor humor og nattsvart tragedie går hånd i hånd. De to herrene har kjent hverandre i 30 år.

- Ingen har tatt Peter Wessel Zapffe inn på scenene tidligere. Nå var det på tide!, samstemmer de to kompisene.

Zapffe sittende på arbeidsrommet - lurende på livets mørke sider.

Latter og tårer

Fra scenen får vi servert en bue mellom det beksvarte tragiske til latter og tårer.

- Zapffe var både filosof og humorist, forteller Lennart. Menneskesinnet skifter så fort mellom mørket og lyset, og det har alltid fasinert meg, sier han. Zapffe brukte jeg vet da faen hvor mange år på å finne ut at det ikke er noen mening med livet, flirer han. Det er jo nesten tragekomisk at mannen ble nesten 90 år, humrer nord-svensken.

Det eneste beviset på at Zapffe har holdt til i Tromsø er denne beskjedne saken som henger ved inngangen til Storgata 42. Her bodde også Amundsen når han var innom byen på vei til eller fra ekspedisjoner i nord. Lennart hilser på Zapffe daglig når han går forbi.

Hvem var Zapffe?

- Det er det vi prøver å fortelle med dette stykket, sier Kristian. Apoterkersønnen studerte juss i hovedstaden og kom tilbake som sorenskriver i Tromsø for en periode. Tilbake i Oslo fikk han ferten av filosofi, supplerer Lennart. Han har lest seg gjennom 4-5000 sider pluss en biografi pluss pluss, som han sier.

Zapffe er mer kjent nasjonalt og internasjonalt enn i han egen by.

- Alle har fått en gate oppkalt etter seg i denne byen, men det finnes ingen ting om Zappfe, sier de i kor. Det er en skam!

Kristian som Zapffe. - Jeg spiller ikke mannen, men jeg skal spille meningene hans, prøver Kristian å forklare pressekorpset.

ADHD og bipolar

- Det er ingen tvil om at mannen var meget kunnskapsrik. Det var en mann som hadde både den dypeste tragedie og stor humor i seg, mener Lennart. I 2016 ville han nok fått diagnose som ADHD og bipolar. Han var, som folket i nord er, han var en raus person, men han er dessverre et glemt kapittel.

- Det er det vi skal prøve å gjøre noe med, skyter Kristian inn. Vi skal sette fokus på mannen og samtidig gi et spark til kommunen.

Hans store spørsmål var hva det vil si å være menneske, og svaret hans på det var vel at det svaret finnes ikke.

Lennart i en kjapp røykepause på røykerommet ved HT.

Stykket har premiere under Festspillene i Harstad. Så skal skuespilleren ha sommerferie før hele Nord-Norge får besøk av Zapffe. Den 28. September dukker han opp på hjemmebanen i Tromsø. 

Noen glimt av scenografien til stykket. Brødskive med brunost, flere ryer i ennå flere farger og et par utgåtte sko.
Plakaten er på plass. Nå skal Kristian Fr. bare å få unnagjort premieren i Harstad og turnèen i hele Nord-Norge før vi i Tromsø endelig kan få møtt Zapffe.

 

Del med dine venner