Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Ungdommer med egen bedrift.

Mangfoldet var stort når de 53 ungdomsbedriftene kom fram med sine bedrifter på Jekta Storsenter i formiddag.

Lamper og torsktunger, grafisk design og filmproduksjon og alt i mellom var representert.

Elevene kommer selv opp med forretningsideene, og de drifter bedriftene gjennom et helt skoleår.

Jurymedlemmer ruslet rundt og gjorde sine notater, og det ble kåret vinnere i mange kategorier.

Her er en stor bunke av hva de rundt 300 videregående-elevene hadde å by på.

1.”Arbeidsjernan UB” har allerde tjent nesten 30.000 kroner på bedrifen sin. Ungdommene fra Senja vgs på Gibostad steller i fjøset, fjerner møkk og gjør alt annet arbeide som kreves på gården. De stiller med sterke armer og kjappe hoder. På bildet stiller Jon Krister Vorgan og Simen Sandjord.

 

2.”Arctic Skincare UB”

 holder til på Breivika vgs i Tromsø. De 11 jentene tilbyr bl.a hudpleiebehandlinger og manikyr. Hud, håt og negler, som de selv sier. Det er dyre behandlinger i samfunnet, så her er det masse penger å spare for kundene. De elleve jentene har allerede tjent godt på bedriften. På bildet stiller Stine Johansen, Victoria Runnås og Synnøve Dinessen.

 

3.”Bardufoss Høg-tune UB” er et bilverksted som utfører alt av reparasjoner og vedlikehold av bilen. De har bl.a. skiftet motor på en VW Golf og de har utført 4-hjulskontroll. Bedriften består av 13 gutter og en jente, og er ca. 7.000 kroner i pluss. Jenta i firmaet er daglig leder. På bildet stiller Høgtunelevene Marcus Nikolaisen, Erlend Theodorsen og  Joakim Theodorsen.

 

4.”Barnas Teater UB” er som firmanavnet sier – et teater. De kommer fra Senja vgs avd. Finnfjordbotn, og de jobber med å sette opp et teaterstykke om mobbing for barneskolen. Stykket er nesten ferdig, og de lover happy ending. Målet er å forebygge mobbing i ung alder. Teateret har fem ansatte, og de tre på bildet er Torstein Torheim, Maja Sandvik og Simon Alexandersen.

 

5.”Barnepass UB” kommer fra Kvaløysletta vgs og driver selvsagt med barnepass for unger i småskolen. De tilbyr i tillegg leksehjelp og matlaging i konseptet sitt. Prisen er 100,- kroner pr. time, og de håper tilbudet skal ta litt av. Til nå har det kommet inn rundt  et par tusen kroner på bunnlinjen. De seks elevene er representert med Ruben Vassnes og Håkon Frøili.

 

6.”BarneTjenesten UB” kommer fra Senja vgs avd. Finnfjordbotn og arrangerer bursdager for barn mellom 4-10 år. De fikser tema for dagen etter kundens ønsker. De både tilbereder maten og arrangerer leker for barna. Festen arrangerer de på i skolens lokaler, og prisen er overkommelige ca. 2.500 kroner inkludert både pizza og brus. De tre ansatte er Steven Lauknes, Turid Niva og Victor Olsen.

 

7.”BeautyCave UB” kommer fra Høgtun vgs og stiller med skjønnhetsprodukter, saltvannsspray, lyslykter og fletting av hår. De har så langt tjent rundt 3.000 kroner og på bildet stiller de med ronja Dijkhuizen, Tirill Jensen og Dina Alisin Pope.

 

8.”Blæst UB” holder til på Breivang vgs i Tromsø. Elevene ved meidia og kommunikasjon har laget et fergemagasin i samarbeide med Troms Fylkestrafikk. Magasinet er ferskvare i disse dager, og skal ligge om bord i alle fylkets ferger fra april. Gratismagasinet inneholder reportasjer fra flere steder rundt om i fylket. De har tjent rundt 35.000 på magasinet som er annonsefinasiert. På bildet stiller firemannsbedriften med Katarina Wollen og Marius Høgtun.

 

9.”BobbleBobble UB” fra Breivang vgs har fem forskjellige såper i storimentet. Såpene er hjemmeprodusert og miljøvennlige. Lite lukt, men du blir ren lyder reklamen fra Simon Johansen og Aleksander Figenschou.

 

10.”Botn Transport og service UB” fra Senja vgs avd. Finnfjordbotn tilbyr transportoppdrag, bilvask og dekkskift. De tar alt som går inn i en varebil på 12 kubikk. De har kjørt møbler for private og de har levert ut et helt opplag med boka ”Ækt mat”. Bunnlinjen viser rundt 10.000 kroner i pluss så langt. De har tre sjåfører i firmaet, og det blir stadig flere som får lappen. På bildet finner vi Vegard Svendsen, Lasse Arnesen, Daniel Heitmann, Jørgen Adolfsen, Aleksander Wangen og Sander Skoglund.

 

11.””Bottler UB” fra Stangnes vgs selger en flaskeholder. De har kjøpt inn materialer selv. En annen klasse har hjulpet dem med å kutte og bore hull på 60 grader. Så har firmaet fått de i retur og pusset og malt dem. De kan levere i tre farger, men sort er bestselgeren. De hat tjent inn rundt 2.000 kroner til nå, og i firmaet er det tre guttert og tre jenter. Tilstede når kameraet tok bilder var Ruben Lalid, Lars Meistad og Dylan Irons.

 

12.”Case UB” selger deksel til mobiltelefoner. Firmaet kommer fra Kbvaløya vgs og består av to gutter og tre jenter. De leverer deksel til både iPhone og Android-telefoner. De har veldig mye rimeligere priser enn det de etablerte butikkene kan tilby. Dekslene er i plast og kommer fra Kina. Marmor er mest in for tiden forteller jentene bak disken. Bak standen finner vi Rebecca Wisnes, Stine Marie Thomassen og Ine Alice Jocobsen.

 

13.”CerthusKing UB” kommer fra Stangnes vgs i Harstad. Bedriften består av fire ansatte og de har satset på en selfie-shutter – altså en selvutløser for mobiltelefonkameraet. Fjernkontrollen fra Nederland virker på både iPhone og Android, og har 20 meters rekkevidde. For hundrelappen får du også et lite stativ med på kjøpet. På bildet stiller Markus Fossheim og Christian Meland.

 

14.”Datapartner UB” har sitt utspring fra elektrofag på Breivika vgs i Tromsø. De 12 guttene i firmaet tilbyr hjelp uansett hvilke dataproblemer du måtte ha. De løser også problemer med mobiltelefoner og annen elektronikk. De har allerede en deal med Seniornett, men har kapasitet til flere oppdrag. Daglig leder Audun Heggelund stiller på bildet.

 

15.”DeadCat UB” holder til på Breivang vgs i Tromsø. DeadCat lager filmen du ønsker deg. Reklame-, dokumentar- eller spillefilm. Du får full pakke filmproduksjon, men skuespillere må de hente inn utenfra om det er behov. De har allerede laget to dokumentarer i forbindelse med NM på ski i Tromsø i vinter, og har to prosjekter i arbeide. På bildet finer vi Ronja Bakke Larsen, Cornelius Berg og Vegard Hansen.

 

16.”Emerald Clothing UB” fra Heggen vgs i Harstad. De venter på varene som er t-skjorter og cap´s med egenprodusert design brodert på. Plaggene de skal selge kommer fra Nederland, og de er ganske billige i innkjøp. Påslaget er ikke all verden, og det samme kan man da si om forventet overskudd, sier de. På bildet stiller tre av de syv ansatte: Nina Fredheim, Markus Dahl og Thomas Andersen.

 

17.”Fancy UB” kommer fra Nordborg vgs på Finnsnes. Vareutvalget deres består av flaskeåpner-ring. En ring for fingeren med brusåpner integrert. Praktisk å alltid ha åpneren for hånden – eller på hånden. De leverer ringen i en jente- eller guttepakke. Jentepakken har et smykke med et hjerte til og gutta får  et armbånd i lær på kjøpet i tillegg til ringen. Firmaet har allerede tjent noen tusenlapper, men de ser fram til russetiden, og håper det skal booste salget. På bildet stiller de med Isabella Johnsen Nikoma og Cecilia Godtliebsen.

 

18.”Fenrir UB” kommer fra Høgtun vgs. Gjenbruk av bein, gevir og melkekartonger er konseptet. Ringer, pengebøker, lysestaker og smykker står på sortimentet. Du finner også ringer laget av spiker på disken. Bedriften har et overskudd på rundt 4.500 kroner så langt. På bildet finner vi Ella Mørtsell, June Klaussen, Rune Andreas Engvoll og Mikael Berrington Tårnes.

 

19.”Fotball-lotto UB” har etablert seg fra Kvaløya vgs i TRromsø. De samarbeider med Tromsø Idrettslag om dette lottospillet. Alle gutan i årets TIL-stall er representert med hvert sitt bilde. Avtalen med TIL går fram til jula 2016. Om bedriften skal viderføres må de i nye samtaler med TIL. Bak spillbrettet finner vi Johannes Kvitvik, Elias Broks, Haakon Elvevoll og Ivar Ingebrigtsen.

 

20.”Lime UB” fra Høgtun vgs selger filmtjenester. Korte dokumentarer, reklamefilmer og filmmusikk. De har hele apparatet som jobber bak kamera og i redigeringen. De har hatt et oppdrag for Norges Husflidslag om spinning av garn så langt. På bildet finner vi Emilie Wærum og Noah Foshaug.

 

21.”Fønix Design UB” Breivang vgs har grafisk design som sitt spesiale. Bedriftslogoer, plakater og visittkort. Og alt annet som er innenfor grafisk design. De har laget logo til nyoppstartede ”Dumonceau” som jobber med profilering av andre bedriffter. Representanter for bdriften på bildet er Øystein Røstvik, Thomas Ellburg Stokkan og Magnus Wiesener.

 

22.”Glassforlaget UB” kommer fra Nordborg vgs på Finnsnes. De smelter om stearinlys og lager nye lys i glass. Glassene får de fra familie, venner og kjente. De er fire stykker i bedriften. På bildet er Samuel Mengesha.

 

23.”Gulleggene UB” kommer fra naturbrukslinja på Senja vgs avd. Gibostad. De fire jentene kjøpte seg 30 høns og satser på eggproduksjon. Hønsene har så langt produsert rundt 5.000 egg og overskuddet etter investeringer er rundt 5.000 kroner. Gulljentene er Iselin Mentzoni, Maja Skjervold, Maylin Fredheim og Sandra Johansen.

 

24.”Heldige UB” fra Høgtun vgs produserer og reparerer produkter av skinn og lær. Armbånd, pengebøker, øreluringer for å surre opp ørepluggene og belter. Firmaet består av to jenter, og på bildet er det Julie Lauknes som stiller.

 

25.”Jahuba UB” har laget en treningsbok. Styrke- og kondistrening som du kan utføre hjemme med ting du har i hjemmet. Det skal være enkelt og effektivt å følge deres råd, og med denne oppskriften skal du få hele kroppen i form, selger de ansatte inn. For bedriften fra Kvaløya vgs stiller Adele Knutson Dahl, Ruben Hanssen, Ole Hals Meyer, Oda Kårstad Hanssen og Eirin Helø Fyrvik.

 

26.”MT MaskinRep UB” fra Bardufoss vgs leverer reparasjoner og vedlikehold av kjøretøy og redskaper. De har allerede bra med oppdrag, men sier ingen ting om hvor stort overskuddet er. De er 14 ansatte – kun gutter. På bildet finer vi Joakim Gravrok og Tobias Nordheim.

 

27.”Phoenix Design UB” kommer fra Høgtun vgs og satser på gjenvinning og redesign. Der andre kaster kommer de og fornyer. De stiller bl.a. med en pyntepute omsydd av et kamuflasjetrekk fra forsvaret. De har også en ”inbox” i porteføljen. Hermetikkbokser er omgjort til oppbevaring for sminkekoster, penner eller for å gjemme bort blomsterpotter. Tre av de fem ansatte er Helix Strider, Kristine Jakobsen og Solveig Vekve.

 

Dette var de bedriftene jeg rakk før det ble rigget ned i lokalene på Jekta i Tromsø. Det var rett og slett imponerende hva de hadde å by på, og noen av bedriftene blir sikekrt å få et godt live også etter skolen er over.

Vinnerbedriften 2016 er Tørkling UB fra Senja. Foto: Kaja Baardsen

Ungdomsbedriftene konkurrerer i 14 ulike kategorier, og vinneren av den aller gjeveste prisen, Troms’ beste Ungdomsbedrift 2016, blir fylkets kandidat i konkurransen Norges Beste Ungdomsbedrift under NM for Ungdomsbedrifter i april. 

And the winner is: Tørkling UB, Senja vgs

Del med dine venner