Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Synvis Superstar.

Tromsø-kunstner Synvis Glinn Nordin har tatt med seg ”Livets karneval” inn på Galleri Nord i Sjøgata i Tromsø.

Den Karlsøy-baserte kunstneren må ha følt seg som en rockestjerne under åpningen i går kveld. Køen i minuttene får åpningen strakte seg langt bortetter fortauet på hjørnet av SAS-hotellet. (jada - jeg vet at det heter Radisson BLU). Nå skal det sies at det ikke var hylende tenåringsjenter som ventet på å slippe inn. Snittalderen var nok noe høyere. Kanskje mer på nivå med alkoholprosenten noen av modellene på motivene til Synvis hadde inntatt. Altså rundt 60.

Synvis har vært en markant maler i Tromsø i mange år. 68-åringen og småbarnsfaren har liksom ikke blitt tatt inn i de varmeste kunstkretser med sine naivistiske bilder. Men i går var det hett i lokalene til Hilde Eilertsen Sletvold. Stinn brakke blir et understatement.

Utsnitt fra noen av bildene på Galleri Nord. - Jeg kunne skrevet bok om hvert av bildene, sier Synvis.

Det ble velkommen fra gallerist Hilde og åpning av utstillingen av en inspirert ordfører Kristin Røymo. Hun malte med brei pensel i sin tale til Synvis.

Skuespiller Kristian Figenschou steg også opp på podiet. På brei nordlending ”malte” han bilder fra en av Arthur Arntzens tekster om nordlendingen som kranglet med seg selv.

Sanger Markus Stokmo underholt med sang – både med og uten gitar, og rundt om blant folk dukket det opp av hatten korsang. Det hørtes ikke helt tilfeldig ut.

Forfatter Hallvard Birkeland presenterer sin nye bok «Min verden, mitt arbeid». Rett og slett en bok om Synvis kunst.

Til slutt steg the-one-and-only, Synvis opp på podiet. Med røde boots til over kneet og en rød beret på topplokket høstet Synvis både latter og applaus. - Jeg foretrekker å kalle meg en folkemaler. Jeg maler til folk – ikke for folk! Eller kanskje heller en sjelemaler. Som Munch sa det: ”Jeg maler ikke det jeg ser, men det jeg så”. Inspirasjonen henter Synvis ut ifra det han har sett, hørt, smakt, følt og opplevd i livet.

Jeg møter Synvis dagen derpå. Hvordan føles det?

- Det kunne ikke vært bedre, sier Synvis. Det er helt umulig! Folk var glade. Jeg tror jeg rørte noe i dem med dette nostalgiske fra Tromsø-byen min. Og så var det både ærerikt og godt å ha selveste ordføreren til å åpne utstillingen, sier han på ut- og innpust, og fortsetter: - Jeg passer jo på å male byhistorien inn i bildene mine.

På skolen i barndommen var det ikke matematikk som falt enklest for Synvis.

– Jeg regnet ikke – jeg tegnet, forklarer Synvis. Matematikken min er fargene, sier han og smiler mellom de 64 bildene som fyller hele galleriet.

Gallerist Hilde kommer bort til bordet vi sitter ved.

– Det var magisk, sier hun. Helt fantastisk! Jeg er nesten helt målløs, sier hun dagen derpå.

- Det er en ære å få lov å vise fram Synvis´ bilder til byen. Du er en stor og sann kunstner, Synvis!, sier Hilde med et smil som går nesten hele veien rundt.

 

Del med dine venner