Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Litt om SYKKEL og sånn

Her kommer det du visste om SYKKEL (og litt du ikke visste)

Påbudt og forbudt

Bremser, ringeklokke, lys og refleks er påbudt utstyr på sykkelen.

Det skal være hvitt eller gult lys foran.

Det skal være en rød refleks eller rødt lys bak – et såkalt ”kattøye”.

Det skal være minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre - en på for- og en på bakhjulet.

Begge pedalene skal ha gul eller hvit refleks.

Lys og lykt

Pedalene skal være utstyrt med godkjent refleks på begge sider. Ved sykling i mørket eller i skumring på vanlig vei eller område skal sykkelen ha lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys foran. Bak skal det være lykt med rødt eller blinkende rødt lys. Dette gjelder også ved sykling på fortau og på gang- og sykkelsti. Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende, og skal kunne sees tydelig på 300 meters avstand. Blinkende lys skal blinke minst 120 blink per minutt. Lyktene skal være festet på sykkelen.

Pling eller ring

Ringeklokke skal også være montert.

Forhandleren er ikke pålagt ansvar for at sykkelen er i forskriftsmessig stand ved salg.  Ansvaret er ditt!

El-sykkel

Sykkel hvor førerens muskelkraft og kraften fra en el-motor sørger for at sykkelen beveger seg framover.

El-sykkelen skal oppfylle kravene som gjelder for vanlige sykler. I tillegg er det egne krav til hjelpemotoren. Den skal bare gi kraft når du tråkker på pedalene.

Hjelpemotoren skal koble ut når sykkelen oppnår en fart på 25 km/t. Tidligere dersom du slutter å trå.

El-sykkelen kan brukes på alle plasser hvor vanlige sykler har lov å ferdes.

Hjelm

Det er ikke påbudt med hjelm, men det oppfordres til å bruke dette. Bruk av hjelm kan være avgjørende for skadeomfanget dersom ulykken er ute. Det er rett og slett en billig livsforsikring.

Velg en hjelm som er godkjent og som sitter godt. Den skal ventilere godt og føles behagelig. Velg gjerne en med skarp farge eller refleks. Det er ikke alltid så lett å se syklister i trafikken.

Både pannen og bakhodet skal dekkes av hjelmen. De fleste hodeskader forekommer mot pannen. Ikke skyv den bakover. Fest alltid remmen under haken og stram til. Du skal kunne få en finger mellom haken og remmen. Kjøp ny hjelm hvis den gamle har fått et kraftig støt eller slag. Vær skeptisk til å overta en brukt hjelm.

Smart syklist

Smarte syklister er synlige i trafikken og bruker hjelm.

De gir tydelige tegn og sørger for øyekontakt med andre trafikanter.

De lytter til trafikken og venter på grønt lys.

De gir også fotgjengere førsterett på fortauet.

De bruker også lys på sykkelen i mørket.

Helsegevinst

Helsedirektoratet har regnet ut at velferdsgevinsten ved å velge sykkel er 26 kroner per. kilometer. Det blir penger når man tenker på at gjennomsnittlige sykkelreisen er 4 kilometer. Og det blir helsegevinst.

Barn

Sykling skal være gøy. Kidsa lærer ikke å sykle og å holde balansen med støttehjul!

Finn sikre og bilfrie omgivelser for å lære barn å sykle. Sykkelen må være tilpasset barnet. Ikke for stor -  ikke for liten. Barnet må rekke ned til bakken med begge føtter. Senk setet på sykkelen. Skru gjerne av pedalene, eller skaff en ”løpesykkel” uten pedaler.

 

Del med dine venner