Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Spektakulært sett fra oven.

For over tre år siden kjøpte den Tromsøbosatte Harstadværingen Kjetil Robertsen (39) sin første drone. Regiondirektøren i Telenor opererer nå sin sjette. 

Ishavskatedralen på høyden ved brufoten i Tromsdalen en mørketidsaften.

Ny vinkel

Kjetil lot seg fascinere av bildene han fikk tatt med dronen. - Jeg ble fascinert av måten vi kunne se bygninger og landskap på gjennom en helt ny vinkel. Byggene som vi ser hver dag blir totalt annerledes når man ser dem ovenfra, sier han. - Ishavskatedralen - en kjent bygning for alle. Når man tar et bilde rett ovenfra blir kirken som et helt nytt og ukjent bygg, smiler Kjetil.

Ishavskatedralen i Tromsø slik han sjøl ser den.

Fra 6000 til 60.000 kr.

Dronen i arbeide.

Den første dronen han kjøpte kostet 6000 kroner. Til den måtte man ha et GoPro- kamera til rundt 3000 kroner i tillegg. - Den største dronen jeg har koster ca. 60.000 kroner, forteller Kjetil. - Den har utskiftbare objektiver og integrert kamera. Kjetil bruker nettbrett som kontrollenhet og kan endre innstillinger mens dronen er i luften. - I dag får man en komplett drone, med kamera og avansert funksjonalitet til drøye 10.000 kroner, sier Kjetil. - Det finnes som sagt langt rimeligere modeller også, men da blir bildekvaliteten svært dårlig, sier Kjetil. Drømmen er en større drone som kan løfte et speilreflekskamera. - Jeg ønsker meg bedre bildekvalitet, sier han.

Troms Fylkestrafikk sine busser på Gimle nord på Tromsøya.

”Umulige” vinkler

Kjetil foretrekker å velge en vinkel på bildene hvor publikum forstår at det ikke kunne vært tatt fra bakken. - Jeg digger Ishavskatedralen, sier han. - Jeg har tatt mange bilder av den fra alle mulige og umulige vinkler. Til tider har kona klaget på at nå er hun og alle andre på Facebook lei av Ishavskatedralen, flirer han. Bildene til Kjetil har fått stor oppmerksomhet på Facebook. - For et år siden la jeg ut et bilde av Ishavskatedralen rett ovenfra. Bildet er delt 1000 ganger og har nådd ut til omtrent 90.000 mennesker. Før storhotellet The Edge åpnet tok jeg noen bilder, men kameraet den gang var for dårlig. Jeg skulle gjerne tatt noen nye bilder, men å fly utenfor et hotell er ulovlig, og jeg ønsker heller ikke å forstyrre gjestene.

Småbåthavna i Tromsdalen i Tromsø.

Prøver og feiler

Før Kjetil startet med droner kunne han ikke noe om foto. - Jeg har aldri tatt fotokurs, sier han. - Jeg har prøvd og feilet meg fram, smiler han. Når man ser på de første bildene på Facebook-siden hans kan man påstå at utvikling har vært bratt. - Erfaringen sammen med bedre kvalitet på kameraene har gitt stadig bedre resultater, sier Kjetil. - Jeg har fortsatt en lang vei å gå for å lære mer om foto, vinkler og  innstillinger. Men jeg prøver og feiler, og prøver på nytt, flirer han.

Åpning av Tromsø Internasjonal Filmfestival før reglene om droner over Tromsø kom i januar i år.

Godkjenning

Dronefotografering startet som en hobby og er det fortsatt, men det har blitt litt butikk også for Kjetil. - Etterspørselen etter å få utført fotooppdrag har vært økende. Jeg utfører en del oppdrag på henvendelse, forteller han. Man trenger godkjenning fra Luftfartstilsynet for å utføre slike oppdrag, og det har Kjetil selvsagt skaffet seg. I tillegg trenger man forsikring overfor tredje part. - Man skal alltid tenke sikkerhet aller først når man opererer en drone, eller quadrocopter som vi kaller det, sier han.

Det grønne kunstgresset på Alfheim Stadion i Tromsø.

Forbudt over Tromsø

1. januar 2016 ble det innført nye regler for bruk av drone i Norge. - De viktigste reglene er at man ikke kan fly i områder innenfor 5 kilometer til nærmeste flyplass. Da er Tromsø-øya en såkalt «no flight zone», forteller Kjetil. Man kan heller ikke være nærmere en 50 meter til hus og bygninger man ikke kontrollerer eller har tillatelse til. Maks høyde over bakken er 120 meter, og man skal hele tiden kunne se dronen. - For å fly på Tromsø-øya må det koordineres med lufttrafikktjenesten på Langnes, forklarer regiondirektøren.

Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv.
Den blå lagune er en av Islands mest besøkte attraksjoner. Vannet er spillvann fra det geotermiske kraftverket Svartsengi kraftverk. Stedet ligger ved Grindavík på Reykjaneshalvøya. Her er vi mange som har hygget oss med varmt vann og blåe drinker.

Med på tur

Kjetil har begynt å ta med seg en av de mindre dronene på reise. Den ligger i en koffert som går som håndbagasje om bord i fly. - Jeg har hatt den med til både Svalbard og Island, forteller han. Både den blå lagune utenfor Reykjavik og Longyearbyen er festet til minnebrikken. – Nye motiver og nye impulser inspirerer, sier fotografen. 

Longyearbyen på Svalbard. En av verdens nordligste bosetninger.

Jeg gleder meg til fortsettelsen, og ser fram til nye, spektakulære motiver fra dronepiloten og fotografen!

Jeg velger dette som siste bildet i dette blogginnlegget. Hurtigruten forlater Tromsø gjennom Tromsøbrua på sin ferd nordover. Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Kjetil Robertsen.

 

Del med dine venner