Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Få Tromsø på fargekartet!

Dette er en oppfordring til huseierne i Tromsø sentrum: Sett farge på byen!

Chris Reddy fikk oppdrag fra Tromsø Havn om å freshe opp det gamle fryselageret. Tromsø har fått et nytt kunstverk og et nytt fotomotiv.

Med maling i en sprøyte gjorde Chris Reddy det gamle fryselageret til en fargeklatt av et kunstverk. Er det lov å ønske seg mer gatekunst i Tromsø?

Tromsøgutten Chris Reddy foran det nymalte fryselageret.

Chris Reddy fikk oppdraget med å friske opp den slitne betongbrygga nede ved sørsjeteen sør i Tromsø sentrum. Tromsø Havn, som eier av bygget, ønsket å freshe opp et gammelt, slitent industriområde.

Utsniit av kunstverket på Fryselageret sett gjennom en regntung bilrute.

Er det noe vi har nok av i denne byen, så er det nettopp gamle, grå og umalte vegger. Hva med å invitere inn gatekunsten?

Reddy gikk i sommer i gang med sine abstrakte symboler og sterke farger. Den kunstutdannede Tromsøgutten har uttalt at han trives aller best når han får lage kunst på gata - der folk er.

I Stavanger arrangerer de hvert år NuArt-festival for gatekunstnere fra hele verden. Festivalen er blant de mest anerkjente festivaler i sin sjanger og tiltrekker seg gatekunstnere fra hele verden. Resultatet er en by med kunst på ”hvert et hushjørne”.

Ikke ferdigstilt hjørnekunst i Bergen signert Gaute Haugland.

Fadsadeendringen på det gamle fryselageret kostet rundt 400.000,- kroner og krevde drøyt 200 liter maling. Jeg vil tippe at en vegg eller ett bilde på en vegg kommer på en brøkdel av den prisen.

Jeg er selvsagt klar over at det finnes noen flere kunstverk rundt om i byen. Beklager å måtte si det, men de er vanskelig å få øye på, og de færreste av dem er verdt å fotografere. Noen unntak finnes, som grafittien ved Coop på Elverhøy ved Sommerlyst, i bakgården ved Circa i Storgata og veggen på nersiden av Matservice.

I bakgården mellom Circa og Lugar 34 finner du denne.
Gatekunst ved søppelkontainerne ved Coop ved Sommerlyst skole.
Veggen på baksiden av tidligere Matservice i Storgata.

Er det mulig å finne fram flere vegger å utsmykke, eller er Tromsø så smekker at vi ikke har behov for det?

Jeg svarer før du rekker å tenke deg om:

Det er MASSE plass! Det mangler bare noen huseiere som ser potesialet og tar initiativ slik Tromsø Havn gjorde det! Og slik det gjøres ute i den store verden.

Her kommer noen eksempler fra mine reiser rundt om i verden hvor de bruker husveggene til mer enn panel og betong.

En av mine favoritter kommer fra Reykavik på Island.
Fantastisk maleri av hovedstaden i hovedstaden Tblisi i Georgia.
Utsnitt av Berlinmuren hvor mange kunstnere har fått sine tildelte kvaderatmeter å utsmykke.
Reykjavik igjen. Denne gangen et lite kurs i knyting av slipsknute.
I Madrid har en kunstner brukt CD-plater til sitt verk på en hotellfasade.

Noen fargerike eksempler fra Tromsø finnes allerede, men jeg ønsker meg flere.

Bymisjonen i Tromsø med sitt fargerike hus oppe i bakken over sentrum.
Lehnesmåttet har fått sitt Chris Reddy-verk.

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg, har presentert fine planer for opprusting av sentrum. Kanskje hun tar med litt farge og litt kunst inn i de planene. Jeg prøver å sjarmere henne til nettopp det med den lille montasjen under.

Jeg skjønner at det ikke er et kommunalt ansvar å utsmykke private hus, men det går kanskje an å oppfordre huseierne? Her er nok en fotomontasje fra byens kanskje fineste "lerret". I det første bildet i bloggen har Arthur Arntzen fått æren av å pryde sørveggen. 

Bergen har som sagt tatt dette med gatekunst på alvor, med egen

"Utredning og handlingsplan for perioden 2011-2015."

Den innledes med følgende:

Graffiti og gatekunst møter folk der de er; det kreves verken kunnskap eller kapital for å ta del i den kreativiteten, lekenheten og samfunnsrefleksjonen som utfolder seg i gatekunsten.

Dette er byens og gatenes uttrykksform, et demokratisk talerør for den som ønsker å uttrykke seg gjennom bokstaver, symboler, form, farger, grafikk og bilder. 

Hele handlingsplanen finner du i lenken her:

https://www.bergen.kommune.no/bk/multimedia...

Del med dine venner