Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Rakett med paller. Kult eller ukult?

En av byens kuleste bygg har fått nytt liv.

Men hva med estetikken rundt Raketten?

Løkkekiosken har stått på Torget siden 1911. Den gang 18 år gamle Margit Løkke søkte om å få sette opp en kiosk, og søknaden ble innvilget mot at kommunen fikk disponere to av kioskens vegger for bekjentgjørelser og oppslag. Nå sørger internett og Facebook for oppslag og bekjentgjørelser, og kiosken er fylt med Mydlandpløser og øl.

I 2009 pekte Riksantikvaren på kiosken og sa at den er et nasjonalt viktig kulturminne. 27. November 2009 ble Løkkekiosken fredet.

Hvor lenge skal pallene få lov til å stå der?

Paller er visst nok ganske i tiden for tiden, men er det kult å bygge både bord, stoler og innhegning av paller midt i hjertet av Tromsø? 

Jeg er jo selv veldig glad i denne lille perlen av en kiosk midt i hjertet av Tromsø, og når de oppgraderte den med platting og sitteplasser ble den virkelig lekker. Men når Europallene dukket opp ble jeg litt forundret. Om tanken er at det blir stående slik på permanent basis er det på tide å høre hva folket og byrådet mener.

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap) sier at dette er en midlertidig løsning.

- Rakettkiosken har fått tillatelse til servering umiddelbart rundt kiosken. Pallene er midlertidige. De har fått tillatelse til servering under TIFF. Kanskje under Nordlysfestivalemn også – er litt usikker på det, sier byråden. Området hvor pallene står er et offentlig område – altså et torg. Jeg regner med at pallene er på vei til å bli rigget ned, sier Ragni.

Jeg får driver av Raketten, Erlend Mogård Larsen på tråden fra Oslo.

- Er ikke de tatt ned?, sier Mogård Larsen. De skulle vært fjernet sist helg. Vi fikk tillatelse til å utvide området til kiosken under TIFF, men alt skal bort, sier han.

Erlend lover at det skal være borte i løpet av torsdagen, men  håper de kan få til en permanet løsning.

- Ønsket er å komme i dialog med kommunen om en mer permanent løsning, sier han. Vi ønsker oss et større uteområde, avslutter Mogård Larsen.

Knut Smistad kommer forbi. Kunne dette skjedd i Narvik?

Dette ville ALDRI skjedd i Narvik. Det ville blitt jevnet med jorda, sier Narvikværingen. Den ansvarlige i kommunen ville fått tungen revet ut og begge armene kappet av, sier han i fullt alvor.

På kafeen på Kystens Hus møter jeg to bygutter.

Hva tenker dere om disse pallene?

Kjell Pettersen (83) og Karl Friberg (85) er klokkeklare – pallene må bort!

- De passer ikke inn, sier Kjell. Kunne de ikke fått noen stolper med tau mellom for å avgrense området? Det hadde væert OK. Og ledningene som henger på veggen er heller ikke et syn for guder, samstemmer Karl.

På café Sånn treffer jeg to unge kvinner. Ida Ytrebø og Sofie Westberg (begge 24) er enige med gammelgutta.

- Det ser ”shabby” ut, sier Ida. Men lysene rundt pallene trekker litt opp, sier hun. Venninnen mener palletiden er litt over nå.

- Den gjemmer bort kiosken, sier Sofie.

På nabobordet sitter en gjeng med litt eldre Tromsø-jenter. Også der er stemningen mot paller.

- Pallene tar bort glansen fra kiosken, mener Helen Foss. Det bryter jo helt med stilen, sier hun. Det er rart at de får lov å bygge det slik, sier hun, og få samtykkende nikk rundt bordet.

Om Morgård Larsen holder hva han har lovet vil Raketten få lov til å skinne igjen, og Torget være et smykke uten paller til helga.

DAG II

Tretrinnsrakett. Del to gjennomført. Nå gjenstår bare siste del - å få pallene helt bort.

 

Del med dine venner