Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Danser med hvaler.

For 15 år siden måtte Anita amputere begge beina.

I helga var hun og padlet med hval og spekkhuggere.

Anita Larsen under en padletur i Ersfjorden sist oktober. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

- Jeg har lenge gått med en drøm om å få padle med hvalene, og nå har drømmen gått i oppfyllelse, forteller 36 år gamle Anita.

Det var nå i helga Anita fikk være med Storm-gjengen på padletur. Hun var gjennom en stor operasjon for et par måneder siden, og det å komme seg ut på havet igjen har vært et mål.

- Det har vært viktig for meg å kjenne på det å leve, forklarer Anita, som skal inn og opereres igjen om ikke lenge. 

Tidlig lørdag morgen la 12 kajakker fra land i Lyfjorden på Kvaløya på leiting etter hvaler og spekkhoggere. Et stykke ut på havet møtte de hvalene. 

- Å hærregud - no kommer de, ropte noen til meg, sier Anita.

Det var kun to hvaler som møtte padlerne først.

Torsken er feste på kajakken, og spekkhoggere og hvaler kretser rundt padlerne. Foto: Hege Enge Dekkerhus.

- Pulsen steg. Jeg så beistet komme bak meg. Den gikk under båten. Jeg prøvde å gjøre meg så lett som mulig, flirer den tøffe dama.

Anita kan ikke få fullrost padlegjengen nok etter den fantastiske opplevelsen sammen med hvalene.

- Jeg har ennå ikke landet etter helgens opplevelse, forteller Anita. Det var helt himmelsk! Og makan til inkluderende mennesker disse padlerne i Storm-gjengen! Uten hjelp fra dem hadde ikke dette gått, slår hun fast.

Anita trenger litt hjelp med å få kajakken opp og ned fra biltaket, og litt hjelp til å sikre båten når vi kommer til land.

- Disse folkene stiller så til de grader opp, sier hun.

Etter å ha møtt de to første hvalene padlet gjengen litt videre. Da ble det reneste hval-bonanz ute på fjorden.

- Plutselig eksploderte det, forteller hun ivrig.

Padlerne er så nære hvalene som det er mulig å komme. Anita sitter i kajakken midt på bildet. Foto: Bjørn Tore Sørensen.

- Det var hval og spekkhoggere overalt. Mellom 50 og 100 hvaler dukket opp og ned rundt kajakkene. De var så nærme at vi nesten kunne ta på dem. Det kokte, men de traff aldri kajakkene, forteller hun.

12 padlere og flere andre båter var i området.

- Det er jo helt utrolig for en kontroll hvalene har på de store kroppene sine, sier hun. Vi lå med kajakkene der ute i to timer. Det var helt himmelsk! Jeg plukket til og med opp en torsk med bare hendene, flirer hun.

Noen i følget lurte på om det var ferskt haill med i bildet.

Padleinteressen dukket opp under et treningsopphold i Valnesfjord. Etter det meldte hun seg på en padletur på Kreta. Ingen visste at Anita kom i rullestol.

- De andre deltagerne skvatt litt når de så at jeg hadde amputert begge beina, men det gikk fint. De hjalp til med å bære meg opp trapper og inn på overnattingsstedene i løpet av turen. 

Våttkortet til Norges Padleforbund var i boks, og siden har det blitt mange turer på havet.

Hege Enge Dekkerhus og Anita Larsen er begge for første gang på hvalpadletur. Foto: Johannes Olesen.

Hva er utfordringen med å padle når man mangler føtter fra knærne og ned?

- Jeg får ikke støtte og trykk på beina på samme måte som andre, så jeg må stappe soveposer og skumgummi framme i båten. Jeg håper at jeg får dette tilpasset til neste sommer, forklarer hun. 

Når Anita var yngre danset hun ballett.

- Jeg tror dansen har gitt meg god balanse, og det kommer godt med når jeg padler. Og så bruker jeg magen og armene for å balansere båten, sier hun. Og det er jo en fordel med de korte beina. Jeg kommer lett inn og ut av kajakken, smiler Anita.

Det var Beate Olsen som først tok kontakt med Anita for å få henne med ut på padletur. Bjørn Eines i Bjørns Kajakk har lånt ut kajakk til Anita i to sesonger for at hun skulle bli vant og få øvet seg. Anita kan ikke få fullrost dem begge. Padleturen sist helg gikk fra Lyfjorden til Molneshytta ved Fiskeøya hvor hele følget overnattet.

Så nærme hvalene kommer man om man tar turen ut i kajakk. Foto: Hege Enge Dekkerhus.

- På hele turen utover til hytta ble vi eskortet av spekkhoggere. Om natten hørte vi hvalene ute på fjorden, forteller Anita. 

På søndagen var det retur. Det ble mindre tid til hvaltitting.

- Bølgene var noe høyere søndagen, som det ble litt bølgesurfing inn mot land, smiler hun.  

Er dette noe du kan tenke deg å gjøre igjen?

- På fredag skal jeg prøve å komme meg ut på en ny tur, gliser den blonde dama.

Del med dine venner