Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Om en italiener, to jenter og en boks bivoks.

Gaven til Tromsø på over 10 tonn har ankommet byen.

I dag diskuterte vi detaljene, skulptøren og jeg.

Leonardo Lustig holdt på med bivoks og pensel når jeg kom ned til damene ved KulturHuset. Han vasket og glattet ut, ja rett og slett freshet opp mor og datter i bronse som er en gave til Tromsø-byen. Hadde han vært hjemme ville han brukt noe annet, men bivoksen gjorde samme nytten. Leonardo fortalte meg at sokkelen veier over ti tonn og er hentet fra Larvik. Han lurte på hva jeg syntes om looken på den. Steinen som damene står på.

Skulle han polere den og få den glatt og blank, eller skulle den få beholde sitt røffere preg? Vi testet på en liten flik denne poleringen. Det ble jo ganske polert og fint. Kanskje for polert.

Grete Waits har en hilsen med på sokkelen, men det er en annen historie.

Så diskuterte vi været i Tromsø. Regn ville også ha samme effekt som poleringen. Sokkelen ville bli mye mørkere i fargen. Vi funderte litt på om det ville være bra for skulpturen at den varierte i fargen etter været. Kanskje er det litt mer oss tromsøværinger - litt røffere i kantene. Leonardo skvettet vann på fra sprutflasken og ba om respons. Det ble litt mørkt. Nesten samme farge som statuene, men det varierte litt etter hvor vi stod i forhold til lyset. 

Sokkelen har søkk i steinen, men det blir ikke vanndammer. Han har nemlig boret hull for å drenere vannet bort.

Så diskuterte vi plasseringen. Vi var enige om at den hadde fått en kremplass der den er plassert, men planen er vel at den skal få seg en plass via noen kloke hoder oppe på Rådhuset som vet hvor den vil gjøre seg best. Leonardo pekte ned mot Storgata som en annen OK plass å sette dem. Damene altså.

Leonardo fikk sett nordlyset når han var på befaring i Tromsø i vinter. I går (onsdag) tok han heisen opp og gikk til toppen av Fløya. Der dukket midnattssola opp. Treff på våre naturfenomener både vinter og sommer - heldiggrisen. Han dro også opp et bilde av den mannlige utgaven av den lille, danske havfrue. En statue av en fisker med garn er plassert på en stein i havet utenfor klosteret Annunziata i byen Sestri Levante i Italia. Skulpturen til tysk-italieneren er byens nye symbol. Vi får se om damene hans får samme status i Tromsø.

Damene er inspirert av kona og dattera til sponsoren av verket, italieneren Gianfranco Traverso. Han er i byen i år igjen for å springe gatelangs denne helga - for 13 gang. Så gjenstår det bare å se hva vi ble enige om. Bivoks og polering, eller den litt røffere utgaven av sokkelen.

Kanskje noen sørger for klær på damene på kalde dager? Slik så mora ut ved ankomst i en rosa, italiensk kreasjon.

 

Del med dine venner