Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

No kjæm ho.

Soldagen er i Nord-Norge navnet på den dagen sola vender tilbake etter å ha vært under horisonten i to måneder. Altså den tiden vi kaller mørketiden. 

Datoen for soldagen varierer fra sted til sted. I Tromsø kommer sola over horisonten for første gang etter mørketiden den 16. Januar. På grunn av fjellene sør for byen er den faktiske soldagen først 21. Januar.

Men slapp av. Den er på vei! Man ser tydelig konturene av sola bak fjellene der sør i Balsfjord, men årets første stråler lar vente på seg. For å få dem med seg må man lengre opp i fjellet, men det er forbeholdt disse toppturentusiastene.

Mandag 18. Januar klokka 12 så det slik ut i sør.
På YR.no meldes det litt for mye skyer på soldagen.

Soldagen i år kan bli en grå affære. Meteorologen truer med gråvær og overskyet. Kanskje er dette de bildene vi må leve med til soldagen i år.

I dag - 19. Januar. Litt høyere opp, men fortsatt ikke en stråle å se.

Fra gammelt av var soldagen den dagen de første strålene rakk helt fram til Domkirketrappa. Voksne og barn møttes ute. Det var tid for solboller og kakao. Tradisjonen lever fortsatt i beste velgående. Noen skole gir elevene fri. Barnehager valfarter ut i god tid før sola kommer, gjerne til Telegrafbukta sør på Tromsøya, for å få det lille glimtet av de første strålene. Og fra litt oppe i fjellet på Kvaløysletta hører jeg de roper: Jeg ser SOLA!

I dag, tirsdag 19. Januar klokka 12:06 takker sola for seg og synker ned bak fjellene igjen - uten å ha hilst på.

På Facebook i ettermiddag har den ene solstrålen etter den andre dukket opp fra de som lever litt lenger opp i fjellene. Et av bildene var dette.

Bildet er fra Skittentinden på Kattfjordeidet Det er fra venstre: Terje Karlsen, Brynjar Fleten, Bård E. Pettersen og Thorleif Svendsen.

Det var en kombinasjon av skitur og se-sola-tur, men mest for sola sin del.

- Det var småkjølig. Minus 18 grader på Kattfjordeidet. Vi så solen i rundt en halv time, forteller kjøpmann Pettersen. Og solstrålene varmet.

Foto: Bjørn Inge Pettersen.

Del med dine venner