Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Haner, høner og brutte løfter.

I disse dager går jaggu April mot slutten.

Det er på høy tid å minnes Mars!

Mars startet med et besøk på arbeidsplassen til Marit Bockelie og hennes kompanjong, portugisiske Isabel Ferreira. Marit Bockelie har laget masse kunst gjennom sitt mer enn 80 år lange liv. I disse dager holder de to damene på å ferdigstille biter av Tromsdalstinden og glass fra Venezia til en enormt glassmosaikk som er tenkt opp på sørveggen til Gyllenborg skole. Dette er hennes suverent tyngste verk. Gyllenborg-Hanen veier over 2 tonn og er nesten 80 kvadratmeter stort.bit etter bit på det som skal bli et 13 meter høyt bilde.Marit hadde avtale med kommunen om å henge opp kunstverket på et kommunalt bygg – på Gyllenborg skole. Hun har fått litt pengestøtte fra kommunen. Kommunen har stilt opp med rammene til de fem delene verket består av. Så fant samme kommune ut at det skulle nekte henne å henge mosaikken opp på Gyllenborgs sørvegg. Kommunens byggesakssjef sier: ”Kravene til visuelle kvaliteter anses ikke oppfylt. Søknaden avslås”.I ettertid har byrådsleder Røymo lovet at verket skal opp. Vi får se hvor dette ender. Fortsettelse følger.
Her er noen av mosaikkene Marit har skjenket oss her i Tromsø. Du finner flere av dem i innlegget fra 3. mars her på bloggen.

 

3. mars ble en markant skikkelse i nord - i hele landet for den del - bisatt fra Elverhøy kirke i Tromsø. Tidligere Nordlys-redaktør Ivan Kristoffersen sovnet inn på UNN fredag 26. februar etter lengre tids sykdom. Ivan ble 85 år gammel. Ivan var min første sjef i Nordlys. Både han og jeg begynte i "hver vår ende" i Nordlys i 1982. Jeg må ha vært den første ansettelsen han gjorde. For en teft den mannen hadde. Her legger jeg på et smiletegn. Ivan var aktiv som kommentator i Nordlys helt fram til sin død. Den siste kommentaren fra hans penn, som det heter stod på trykk hos oss den 13. februar. Familie, venner og kolleger tok farvel i en fin og verdig seremoni denne formiddagen.

 

Endelig ble det vann og fisk i akvariet på Kystens Hus i Tromsø. I begynnelsen av mars åpnet de etter litt trøbbel på veien. Byen har fått en ny attraksjon, og både unge og oss eldre frydet oss over dette nye innslaget i denne nye huset. Her kan man få bilder av både kirka, brua og Tinden med torsken som "svever" forbi i forgrunnen.

 

Stortorget i Tromsø har blitt beæret med de vakreste snøskulpturer i vinter. Men det er en tid for alt. 10. mars var det over. Torget var utleid til andre formål og snøkunsten ble ryddet vekk. Etter at skulpturene ble lyssatt via et lite spleiselag  ble det nok en attraksjon i byen. Håper noen flittige hender klarer å stable på plass en ny snø- og vinterfestival til neste år også. Tusen takk til Tromsø Thaiforening for innsatsen! VELKOMMEN tilbake til neste år!

 

Kystens Hus har fått mange meninger og synspunkter slengt til torgs etter at fasaden stod ferdig. Skal ikke gjengi ukvemsordene nok en gang, men heller servere dere et artig, lite synsbedrag. Jeg ble gjort oppmerksom på at brua sklir rett inn i bygget fra et gitt sted på Torget. Jeg kontaktet arkitekt Tore Schjetlein som står bak utformingen av bygget! Han var real nok til å fortelle sannheten. - Det var et veldig fint og morsomt bilde, er Tores første reaksjon når han får sett ett av bildene. Arkitekten sa også at han ikke skulle prøve å leke journalist, og så gjorde han akkurat det: - Ser for meg bildet i avisen med følgende overskrift: «Kystens Hus som brobygger». Den tror jeg administrerende direktør Trygve Myrvang I Råfisklaget ville likt!, kom godeste Schjetlein opp med.Selv synes jeg huset har blitt en diamant i indre havn.
Den 11. mars husker jeg at jeg ble litt matt. Skal ikke rippe veldig opp i dette badelandet - bare konstatere at politikerne valgte å legge det nye badelandet oppe på Templarheimen. Ja til badelandet var samtidig et nei til Alfheim som svømmehall. Lurer veldig på hva de skal fylle den gamle perlen av et bygg oppe på pynten over byen med.
Slik ser Alfheim svømmehall ut med vann. Vi får nyte synet så lenge det varer.

 

På Mellomveien i Tromsø holder Totalrenovering as på med ett av sine mange prosjekter. Tomta er grav ut, og i midten av april er de i gang med fundamentering. Har ikke sett planene for det nye huset. Ikke for det gamle heller. Spent på om huset blir stående helt på kanten til slutt også?

 

Jekta Storsenter i Tromsø var fylt opp av ungdommer fra hele fylket den 15. mars. Mangfoldet var stort når de 53 ungdomsbedriftene kom fram i lyset med sine ungdomsbedrifter denne formiddagen. Lamper og torsketunger, grafisk design og filmproduksjon og alt i mellom var representert. Elevene kommer selv opp med forretningsideene, og de drifter bedriftene gjennom et helt skoleår. Jurymedlemmene ruslet rundt og gjorde sine notater, og det ble kåret vinnere i mange kategorier. Det er håp for framtiden i nord med så mange kreative krefter som står klare til å overta etter oss gæmliser. Det er bare å slippe dem til!  ”Barnas Teater UB”  fra Senja vgs avd. Finnfjordbotnfår æren av å representere ungdommen. De tre på bildet er Torstein Torheim, Maja Sandvik og Simon Alexandersen.

 

To dager før TIL skulle spille sin første hjemmekamp for sesongen ble vi tatt litt på senga med et "kraftig" snøfall. Sørpå ville det nok blitt unntakstilstand. Byfolk børstet bilene og dro på jobb denne onsdag den 16. mars.
På Alfheim så det slik ut onsdag ettermiddag - to døgn før Gutan har serieåpning mot sørlendingen i Start. Det koster litt tid og krefter og kroner å rydde banen. Ellers ingen problemer.
Også turistene så ut til å kose seg i snøværet med solide beskyttelsesbriller, selv om utsiktene til å få sett nordlyset minket betraktelig.
Dagen etter siste snøfall, den 17. mars var det på han igjen for Bydrift. Tømme, tømme og tømme er en slager blandt de gutta. Her er det tømming i sundet ved Fram-senteret.

 

Midt på dagen den 18. mars må det ha vært det meteorologen kaller utrygt for lokale snøbyger. Midt i Storgata var det snø og sol om enn an mot sør.
Når jeg snudde på femøringen og vendte nesen mot nord i samme Storgata var det bare solskinn og glede å se.
Jeg tar med et lite kunstverk som varmt og kaldt vær har stått for. Istappene på På Kaia speiler seg så fint i vinduene.

 

Fredag 18. mars på kvelden tok TIL i mot Start på Alfheim. Landslagssjef Per Høgmo har akkurat vært ute og ivret for å ha fotballsesong gjennom vinteren slik de har det i resten av Europa. Skjønner godt at landslagssjefen ønsker seg bedre kvalitet på spillermaterialet sitt, men er mer usikker på om det er veien å gå. Så lenge det ikke er kunstgress på alle banene blir neppe spillet bedre enn det som vises på humpete vinterbaner rundt om i landet. Ikke vet jeg om publikum gidder å kle på seg nok en skuterdress for å komme og se på. På bildet er det Magnus Andersen som prøver seg på Starts keeper uten å lykkes. Men sjefen min blir sikkert fornøyd med at jeg har fått med reklameskiltene.

 

Lørdag 20. mars "lurte" kjæresten min meg med på en rusletur langs den nye stien som runder sørspissen av Tromsøya. Hærre jemeni for en plass Henrik Romsaas og kompani har skapt der sør! Sommer som vinter kan man rusle rundt den vakreste biten av øya og nyte natur og lys litt borte fra byens larm. En av mine absolutte favorittplasser på denne øya. Om sommeren på svabergene i godværet, eller på vinteren når Balsfjordvinden står rett i mot. Herved anbefalt for de som ennå ikke har fått det med seg.

 

 

Den 21. mars tok jeg turen til Kroken. Tromsø Alpinpark har åpnet etter at de forrige eierne slo seg konkurs. Besøket resulterte i en framsnakk-reportasje fra denne karen. Smil og hjelpsomme hender. Nypreparerte løyper. Daglig leder Rune Kufaas fortalte om videre planer for anlegget. - Vi skal sikre anlegget med utbygning av snøproduksjon, og vi skal ta ut flere traseer for off-pist mellom utforløypa og slalåmløypa, sa Rune. Vi skal også planere bakker hvor det i dag er fare for stein. Det kommer flere "momenter" flere steder i anlegget for mer aktiv lek, og vi skal bygge hopp i disse med sikre landinger uten stein, lovet han blant annet. Det er nesten så man gleder seg til vinteren igjen.
Fra toppen av heisen mot nord. Ikke det værste man kan hvile øynene på før man setter utfor.

 

Mens byen venter på at Fjellheisen skal bli ferdige med renoveringen sniker fullmånen seg opp og tenner lykta denne tirsdag 22. mars.

 

Påsken min i år endte opp med en "roadtrip" i Troms. Ski i Målselv, god mat og drikke i Malangen og mer god mat og drikke på Kvaløya til slutt. Skal ikke trøtte dere med mer enn dette midt i påskeferien. Solnedgangen er fra tatt fra balkongen til et vennepars hytte ved Aursvika i Malangen etter en lang dag på nedoverski.
Siste del av påsken ble unnagjort i en hytte på Kvaløya med utsikt til Tromsø i lekkert lys under de tunge skyene.

 

Jeg lar meg visst aldri slutte å fascinere av Tromsdalstinden. Hvordan dette samme fjellet skifter karakter etter hvordan lyset - eller mangel på lys - faller inn. Her er en utgave tatt 30. mars oppe ved Tromsø gravlund, eller kirkegården som vi fra byen kaller den.
Den siste dagen i mars så Tinden slik ut. Det minner meg om den maleren som var i byen i riktig gamle dager. Han malte Tromsdalen sett fra sentrum denne gråværsdagen. Neste dag kom han også ned på kaia i klarvær. Det var det bare å begynne på nytt mel maleriet. I løpet av natta var det dukket opp en Tromsdalstind i motivet som ikke var der dagen før.
Avrunder "husker du" fra mars med et typisk bilde fra måneden. Sol og snø. Blå himmel og skyer. På dette bildet kommer det et snøvær fra Balsfjord og overtar for sola og delvis skyet oppholdsvær.

 

Del med dine venner