Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Look to Bodø!

Tromsø smykker seg med tagging og ugress.

Bodø utsmykker byen med enorme kunstverk.

Bakgrunnen er at de har fått UpNorth Festival til byen. En kunstfestival som fokuserer på urban kunst. Festivalens målsetting er å presentere kvalitetskunst for publikum.

Fotograf Ernst Furuhatt har gitt meg tilgang til noen av bildene sine fra Bodøs nymalte vegger. – Det har jo blitt utrolig flott, sier Ernst. Som fotograf og innbygger er jo dette kjempeartig. Bodø har vel hatt et (litt ufortjent) stempel som en stygg og kjedelig by, sier Ernst. De siste 10 årene har vi fått en del nybygg som har gjort byen mye finere. Og nå dette. Flotte bilder med høyverdig kunst. Jeg blir ordentlig glad, sier Ernst. Det snakkes mye om denne nye kunsten i byen, og jeg har ikke møtt noen som er negative til det. Det er litt ånden i Bodø nå. Det er fin fart i byen. Slipp løs ”galskapen”, jubler fotografen.

Tomas Lønsetteig er jubileumssjef for Bodø2016 – byens eget 200-årsjubileum.

- Det er egentlig en festival for litt mer ”grisgrendte” strøk, flirer Tomas. Vi klarte å få de hit til Bodø i forbindelse med by-jubileet. Vi har vel litt samme utfordringer som Tromsø med masse bygg som trenger forskjønning, sier han. Det er stort sett godt skolerte kunstnere som står bak verkene, og byen har tatt i mot med åpne armer, forteller han.

Etter åpningen av festivalen har de hatt to guidede kunstvandringer. Det kom nesten 1000 mennesker på disse to rundene. Etter fellesferien arrangerer de ny Artwalk slik at flere skal få det med seg. – Det kom mange flere enn vi hadde håpet på, forteller Tomas. Tilbakemeldingene er positive. Unge og gamle jubler. Gårdeierne jubler. Ja, hele folket jubler, smiler jubileumssjefen.

Jan Wasmuth har guidet publikum på disse Artwalkene. Også han forteller om jubelen fra folket. Kunstnerne kommer fra ”hele” verden. Flere av dem er internasjonalt anerkjente. De har verker rundt om i ”alle” store byer i verden - i tillegg til Bodø, sier Jan. – Store og små, unge og gamle - alle jubler, avrunder kunstguiden før han haster til et nytt skype-møte.

Tusen takk for flotte bilder, Ernst! Helt vederlagsfritt. Skylder deg en.

Del med dine venner