Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Lone har malt seg frisk.

Lone Slydahl (34) har mye sort og dramatikk i bildene sine. 

Nå åpner hun et helt hvitt galleri midt i Tromsøs hovedgate.

Ikke akkurat bonderomantikk

- Jeg er sjøllært billedkunstner, sier Lone. – Abstrakt kunst var det som lå mitt hjerte nærmest, men i den senere tid har naturen kommet inn i bildene mine, sier hun.

Lone er en ung og spennende kunstner fra Tromsø. Hun er utdannet frisør og jobbet som det i 7 år, men hun har alltid malt. Nå maler hun store bilder i akryl.  Det er en kombinasjon av det abstrakte og natur i bildene hennes. Til helga åpner hun sitt eget galleri - midt i byen.

- Det er ikke akkurat ”bonderomantikk” jeg holder på med, smiler hun. Det er mye sort i bildene mine. Jeg liker litt mørke bilder. Det er noe kraftfullt med det mørke, sier hun med lys stemme.

- Kom gjerne innom

I det lille huset nord i Storgata holder Lone og samboer Christoffer Brandsøy på med siste ”strøk” før dørene åpnes for folket. Lokalet er malt hvitt. Både taket, veggene og gulvet. Helt hvit. På veggene er Lones bilder kommet opp. Her er det både fargesterke bilder og noen fargeløse landskap og fjell. Det lille galleriet er rundt 30 kvadratmeter. Her vil Lone holde åpent stort sett alle ukedager.

- Jeg vil bruke lokalet til både galleri og atelier. Her vil jeg stå og male i åpningstiden. Folk må gjerne komme innom og se på bildene. Både de som henger ferdige på veggene, og de bildene jeg bruker penselen på.

Lone vet ikke alltid hva bildene hennes ender ut som når hun går i gang. Mye er intuitivt. De blir litt til underveis.

- Akrylen tørker fort, og derfor er det fint å kunne utnytte de inspirerte øyeblikkene, forklarer hun.

Men hun har ikke alltid vært like ”inspirert”.

Spiseforstyrret

For en del år siden led Lone av spiseforstyrrelser. Hun hadde bulimi. Det handlet om å spise mye, for så å kaste det opp igjen, sa Lone til Nordlys for et år siden.

– Jeg var mye sykmeldt fra jobb, og valgte å ikke være sosial. Jeg var helt inni meg selv, i det negative tankemønsteret, sa hun den gang. Da tobarnsmoren ble mamma til sitt første barn kom hun til et vendepunkt.

– Når man er i mammapermisjon har man jo en god del tid å slå i hjel, flirer hun. En kveld fant hun fram malesakene som hadde være pakket ned i noen år.

- Det var rådeilig, sier hun i dag. - Jeg satt til langt på natt og malte og tegnet. Jeg var helt oppslukt. Alt fokuset på kosthold og kropp bare forsvant. Den kvelden ble et skikkelig vendepunkt for meg, forteller hun.

Hun bestemte seg for å satse på kunsten. Kunststudiene i Steinkjer ble avbrutt på grunn av sykdom i familien, men Lone ville ikke gi opp kunstnerdrømmen.

– Mange kunstnere klarer seg uten utdannelse, og jeg skulle også klare det. Det endte med ei utstilling på utestedet G i Tromsø. Før åpningen var to av maleriene solgt, og før åpningskvelden kvelden var over var resten av bildene solgt. Kunsten er en lidenskap jeg verken kan eller vil gi slipp på, sier hun. Livet er selvsagt litt opp og litt ned, men jeg er oppriktig lykkelig. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få det så bra, smiler den unge maler og galleristen.

Store vinduer mot Storgata gjør at man kan se rett inn på kunstneren i arbeide.

 

Del med dine venner