Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

2,2 tonn kunst i 1000 biter

Marit Bockelie har laget masse kunst gjennom sitt mer enn 80 år lange liv.

Nå skal biter av Tromsdalstinden og glass fra Venezia opp på veggen til Gylleborg skole.

Marit Bockelie og portugisiske Isabel Ferreira holder på med de siste bitene på det enorme mosaikkverket som skal opp på sørveggen til Gyllenborg skole i Tromsø.

 

Skissen av "Gyllenborg-Hanen".

Dette er hennes tyngste verk. Gyllenborg-Hanen veier over 2 tonn og er nesten 80 kvadratmeter stort.

I ett år har Tromsøjenta Marit Bockelie puslet sammen glassbiter fra Venezia og biter av Tromsdalestinden sammen med Isabel Ferreira. Snart er det nesten 80 kvadratmeter store verket opp på sørveggen til Gyllenborg skole i Tromsø. Det over to tonn tunge verket består av fem deler og tusenvis av biter. Skolebygget står i bakgrunnen og har kunnskapens tre foran seg. Treet strekker seg oppover med kunnskapshungrige skolebarn klatrende på seg. På taket av skolen står Hanen med en Nordlands trompet i nebbet. I mai skal hanen få lov til å gale ut over byen.

- Veggen på Gyllenborg stod jo og skreik etter et motiv, flirer Marit. Jens Johan Hjort, rektor på Gyllenborg, lærerne og ungene var begeistret for idéen om et stort bilde på sørveggen, sier hun. Jens Johan hjalp oss gjennom ”mølla”, og vi har en hemmelig velgjører som sponser oss med penger, forteller hun.

Pengene fra den hemmelige velgjøreren dekker ikke alle utgifter til materialer og lønn, men det hjelper godt på.

– Verket koster rundt 1,2 millioner totalt, og vi har fått dekket rundt halvparten av utgiftene, sier Marit. Om noen sitter der ute med for mye penger er de hjertelig velkommen, smiler hun. Velgjøreren blir ”avduket” sammen med verket i mai, men jeg tør ikke love at vi rekker det til den 17, sier Marit. I dette verket ligger det mye gratisarbeid, sier kunstneren.

Det enorme bildet blir til på Strandveien i en gamme kantine. De strategiske målene er 13 meter høyt. 6 meter bredt. Nesten 80 kvadratmeter totalt. Vekta er ca. 500 kilo på to av delene. Rundt 450 kg på de to neste delene, og omtrent 300 kg på spissen i toppen. Totalt godt over 2 tonn kunst.

Isabel Ferreira har vært med på prosessen hele veien siden oppstarten 5. Juni i fjor.

- Det er fantastisk å jobbe sammen med Marit, sier den portugisiske damen. Vi har jobbet sammen i tre år, forteller hun. Marit er alt annet enn kjedelig. Hun er en ekte artist, og vi er et godt team, smiler Isabel.

Dette er det største kunstverket Marit leverer til byen, men det henger allerede mange mosaikker signert Marit rundt om i byen. Jeg prøver meg på en kjapp oppsummering sammen med Marit.

Ved inngangspartiet på Meteorologisk institutt i Tromsø henger denne.

- Den første mosaikken i Tromsø ble hengt opp på Værvarslinga i 1964. "Tor med hammeren over Tromsø" har Marit kalt det bildet. 

På Åsgård henger ”Samisk Madonna” inne på en avdeling med eldre pasienter, og pleierne der nede forteller at bildet og ”Bockelie-rommet” med to malerier i tillegg er mye brukt.

I tillegg henger det et stort bilde i trappa på KulturHuset. Vi er litt usikker på verkets navn, men ”Kulturen kommer til Tromsø” er ikke så langt unna sannheten, smiler Marit. Bildet er egentlig to bilder som henger i vinkel i et hjørne.

Noen steinkast lenger ned i byen henger det et stort bilde til. Sørveggen til TorgCenteret er prydet med ”Lyskysset”.

Også hjemgården til Marit i Nordre Tollbodgate har fått sine verk. Ikke mindre enn to lange, slanke mosaiker henger der. Det ene heter ”Natt” og det andre ”Dag”.

I 1964 leverte også Marit et bilde til til Kysthospitalet. Motivet er soldagen i Tromsø, og det verket henger på UNN i dag.

På UNN henger i tillegg to bilder til. Det ene er ”Måsen på taket”, memorerer hun. Det tredje bildet er ”logoen” til Sykepleierforbundet. Ingen har klart å fortelle meg hvor det henger, så det får jeg putte inn her når det "dukker opp".

Som om ikke det var nok. Det gamle Aboteket Renen har fortsatt et bilde hengende like innenfor disken hvor du får ut medisiner og slikt. ”Renen” i varme farger står der midt i midnattssola. Alle apotekene i byen hadde bilder av meg hengende, men jeg tror de forsvant sammen med eierne. Hyggelig at et av dem henger der fortsatt, smiler hun.

- Mosaikken til Gyllenborg-Hanen er kjøpt i Venezia hos den verdensberømte produsenten Orsoni. De leverer smalto (smeltet glass med farge) til hele verden, forteller kunstnerduoen. Men bildet har også lokale innslag, forteller damene.

Vi har tatt en bit av Tromsdalstinden, smiler de i kor. Og også stein fra Kvaløya er knust i biter og limt fast i mørtelen som ligger i bakgrunnen. Til og med gammel skifer fra ett av byens gamle tak har fått plass i bildet, flirer dem. Fargene i motivet er fra hele regnbuen og mer til. Bladgull, oransje, gul, blå, grønn, brun, rød, rosa, sort, hvit og grå. Og alle fargene har mosaikk i mange forskjellige toner, forklarer damene.

Om litt er hanen og treet klar for veggen på Gyllenborg. – Folk vil kunne se bildet fra både Fjellheisen og nordgående Hurtigrute, påstår kunstnerduoen.

Damene håper å få til en konkurranse om hvor mange biter verket består av. Den som kommer nærmest det rette tallet vil bli premiert. Det vil også bli premie på den eller de som kommer opp med de beste navnene på bikkja og katta i motivet.

Takk for alle dine bidrag til Tromsø, Marit og lykke til med dette enorme verket!

Del med dine venner