Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Kaféguide Tromsø.

Tromsø er verdenskjent for sitt mangfoldige natteliv. Men byen har også et uteliv på dagtid. Jeg har vært innom "alle" kaféene i byen for å se hva de byr oss. Hvem kan man treffe på de forskjellige plassene. Utsynet og innsynet. Jeg har både sett og blitt sett, og det er jo en del av poenget med å gå på kafé.

Her får du alle byens kaféer på et brett. Vel bekomme!

(Rekkefølgen er tilfeldig. Nummeret henviser til plassering på kartet helt til slutt)

 

 

1  KLO Bakeriutsalg

Helt nord i Tromsøs paradegate Storgata finner du Klo. Satsingsområdet er åpenbart ikke å være trendy og kul. Det er tvert i mot et noe usjarmerende inntrykk når du kommer inn i den gamle bygården. Assosiasjonene mine trekkes mot kantinedrift. Dette er nok ikke byens sjekkested nummer en. Store vinduer ut mot Storgata trekker opp inntrykket. Det samme gjør stolene. De er gode å sitte på.

Menyen er litt lefser, hummer og kanari, om du skjønner, men det virker som at folk koser seg.

Jeg betalte 43 kroner for en kaffe latte, Det var den ikke verdt. Men wienerbrødet var knallgodt.

Er du ung og kul, og ønsker å gjemme deg litt bort med nydama? Sitte litt i fred? Ha den gode samtalen? Dette er stedet for deg. Dette er ikke stedet hvor du treffer kjentfolk!

WiFi-passord: varmkaffe

 

 

 

2  Verdensteatret Kafé

Trendy kafé og bar nord i Storgata. Kanskje den aller kuleste kaféen i byen, men det er på kveldstid. Det er da den virkelig blomstrer. På dagtid er VT, som den kalles av kjennere, en fin plass for kaffepausen. Et digert vindu mot Storgata slipper inn masse lys, og her står sofaen også. Hadde det vært en idé å snu den med sittestillingen mot vinduet?

VT feirer 10 år i år. Her er det mange som har funnet hverandre, og andre som har funnet seg noen andre... Det er en slags minimalistisk stil med svarte stoler og svarte sofaer. Et par-tre ståbord med barkrakker står rundt hist og her i lokalet. Det er ikke så mange bord, så det føles fort fullt. Men det er også noen bord bak ved toalettene.

VT ligger i den gamle kinoen i Tromsø. Det var der jeg så mine første filmer på stort lerret, og kinoen lever i beste velgående den dag i dag.

Bak bardisken snurres det vinylplater, og ”alle” David Bowie´s LP-plater pryder veggen. Det er samme Bowie som synger diskret over anlegget mens jeg nyter min kopp med kaffelatte til 40 spenn.

Bak baren på VT står det stort sett passe unge og passe hippe servitører, når det ikke er sjefen sjøl som står der. På dagtid er det en tradisjonell kafé, mens på kvelden er det et kult utested. Da omgjøres den lille kaféen til en sydende og syndens bule. DJ`s snurrer plater oppe i hjørnet. Stolene og gulvet fylles med folk og ”hele” VT blir brukt som dansegulv. ”Tettere” dans får du knapt i hele byen.

Toalettene har beholdt stilen fra hine hårde dager, og takhøyde er slik at min gamle basketkompis Georg Posti på 2,13 ikke ville nådd taket selv når han hoppet. Ikke at han hoppet så høyt da. Toalettene er verdt et besøk i seg selv.

WiFi-passord: technics1210

 

 

 

3  SKIRRI Kystens Hus

Dette er en av byens beste kafé-utsikter. Torget. Torghuken. Båter. Tromsøbrua. Ishavskatedralen. Fjellheisen. Tinden. Alt dette får du fra vindusbordene i Skirri.

I lokalet henger det bronsefargete lamper over nesten alle bordene. Det spilles jazz over anlegget når jeg kommer. Når jeg forlater er det engelsk vise-pop. Lydnivået er helt ok, og det er ingen problemer å føre den gode samtalen selv for oss som ikke hører alt lenger.

Langs kaipromenaden rusler turister uavbrutt på jakt etter nordlys og hvaler og hvem vet hva. Kaffe latte og eplekake med is kostet meg 140,- kroner. Kaken med is kostet alene 95 blanke, og den kom når kaffen var halvt drukket opp og begynt å bli litt lunken. Det skal dog sies at de steker kaken mens du venter, så de 10 minuttene er verdt ventetiden. Jeg ville opplyst om de ti-minuttene når jeg solgte kaffen, men jeg jobber jo ikke der.

Kystens Hus og Skirri er et ferskt tilskudd til byens restaurant- og kafeliv. Beliggenheten er tipp topp, og snart er det klart for å avduke det nye akvariet inne i restauranten. Da kan du spise middag med storkveita og steinbiten svømmende over hodet på deg. Da blir det ennå mer å se på nede på gamle Domuskaia.

WiFi-passord: Åpent nett, men pålogging via registrering med mobilnummer.

 

 

 

4  Kaffebønna på Torget.

Intimt og koselig. Kanskje litt vel intimt for noen. Man sitter på små barkrakker ved smale, lange bord. For oss på  rundt 190 cm er det litt irriterende at krakkene er skudd fast i gulvet. Det blir i grenseland intimt når det ikke er kjæresten jeg er på kafé sammen med. Musikken er akkurat passe lav, så de som kombinerer kaffe og prat har kommet rett.

På Bønna finner du alle typer mennesker. Unge hippe og godt voksne. Turister og tilreisende.  På sommeren er det uteservering, og sola står rett i mot når den viser seg fram. Utsikten er rett mot Torget i sør og Kystens Hus og indre havn mot øst. Her kan man følge med på livet på Torget, og livet nede i havna.

Det serveres også mat på Kaffebønna. Focaccia, panini og bakevarer som f.eks boller med og uten kanel. Kaffelatten er god - kanskje byens beste? Men MÅ den koste 50 blanke kroner? Det begynner å bli litt vel drøyt selv for oss med fast inntekt, Bønna!

WiFi-passord: kaffe2go

 

 

 

 

5  Hansens Spisebord

Trappa opp ved interiørbutikken Britts fører inn til spisebordet. Etter en liten periode med stengte lokaler har spisebordet åpnet igjen. Det er litt vanskelig å finne denne tilbaketrukne kaféen, der den ligger i andre etasje midt inne i en av de gamle bygårdene. Det er en stor kafé med flere ”avdelinger”. Den ene delen vender ut mot Storgata. Den andre delen ligger midt inne i bygget med egen stjernehimmel i taket. I tillegg har de noen bord oppe på galleriet. Her vil det alltid være et ledig bord, for bord har de mange av på spisebordet. Du treffer ikke så mange sortkledde mennesker med skinnjakke og boots her. Det er nok mer den litt eldre garden som vanker på Hansens spisebord. Også her kan man gjemme seg litt bort om man er på hemmelig oppdrag.

 

 

 

6  Cafe Sånn

En stor café som har holdt stand i byen i mange år. Sånn har blitt en institusjon i byens kaféflora. Mange runde bord dekker gulvet i lokalet, men også her finner man en sofabenk langs ene langveggen. Det er på bordene langs denne benken man sitter og har oversikten over både inngangen og bardisken. Sånn er litt hummer og kanari. Litt retro i stilen med gamle lamper med farget lys litt inne i kaféen, discokuler og en tandemsykkel hengende fra taket. Ujevnt og trutt har de konserter på Sånn. Stedet ligger inne i KulturHuset og er derfor møteplass før, i pausen og etter forestillinger i KulturHuset.

Det serveres lunch og middag, øl og vin. Og sprit. Maten er god, og det vet jeg. Har spist utallige burgere på ”nærkaféen” som ligger et kort steinkast fra Nordlys.

Her finner du alle slags typer mennesker, og ”alle” ølsortene du kan tenke deg. Unge studenter og mødre med barnevogn. Eldre damer med hatt og unge damer med kløft. Gamle gubber som burde bruke stokk og hippe kiser i dress og slips. Og alle andre utgaver av tobeinte byfolk.

Er man singel er kanskje dette plassen å sjekke ut. Det er helt OK å sitte alene, men er det folksomt så får man helt sikkert slå seg ned sammen med noen som allerede sitter der. Ganske fullt rundt lunch, men det går an å reservere seg et bord.

WiFi-passord: cafesann123

 

 

 

 

7  Smørtorget kaffe og mat

Nede i sentrum mot Radisson og Scandic ligger Smørtorget. Jeg tror det er flere av klientellet som strikker enn som driver med fjellklatring. for å si det litt flåsete. Du finner alle typer her også. Absolutt en veldig hyggelig plass.

Interiøret er stort sett av brukte møbler. Kafeen samarbeider tett med bruktbutikken de deler lokalet med. I tillegg får du store glassvinduer inn mot arbeidsplassene til flere kunstnere. Her kan man nyte en kopp kaffe mens man ser hvordan f.eks Hilde Eilertsen Sletvold tryller fram sine akvareller. På motsatt side er det store vinduer ut mot byen. Her kan man sitte og beundre vandrende til og fra hotellene.

Kaféen har god mat med en tint av husmannskost, og husets smørkringle går det gjetord om.

WiFi - passord: smortorget

 

 

8  Aunegården

Gode, gamle Aunegården har fått nytt liv igjen. Du kommer inn i den gamle slakterbutikken. Kroker for å henge slakt på henger fortsatt i vinduene, med det er vel alt som minner om den gamle kjøttbutikken til Aune. Resten er som å komme inn i en bakgate i en italiensk liten landsby. Man går bakover og møter stadig nye rom og avlukker hvor man kan sitte i fred og ro og nyte sin kaffe, sin kjære eller noen andre sin kjære. Hva vet vel jeg. Det er flere bakrom og jomfrubur i Aunegården, og midt inne i gården er det høyt under taket. Her kan man ta den bratte trappa opp en etasje. Flere bord og en bro over for de som trenger ennå mer diskresjon. Helt bakerst finner man en ”vinkjeller”. Den kan bookes om du har spesielle behov. Har ikke fått testet menyen etter at nye drivere tok over, men det er et sted for mat. Husk gjerne bordets nummer når du går i disken og bestiller, så finner de ut hvor maten skal leveres.

WiFi-passord: guest2016

 

 

 

 

9  Solid Kafé og bar

Midt i Storgata ligger den solid plassert. Det har den har gjort i mange år nå. Solid funker bra både dag og natt. På dagen er det stedet for alle. På kveldstid er det et litt yngre klientell, og det har jeg naturlig nok mindre erfaring med.

På Solid sitter du godt på store stoler eller i sofa langs veggene. Det er også en del høye barkrakker å slå seg ned på, men ikke ved baren. Sitter du ved vinduene ut mot Storgata har du full kontroll på byens sjel omtrent midt i gågata.

På menyen finner du både pannekaker, kylling og kjøttboller, og kaffe latte koster deg 44 blanke. Sist jeg var innom var det stille på flørtefronten. Det var stort sett par som satt der. Og de som var single brukte opptatt-med-avis-trikset. Men at det kan være noe å hente sjekkefronten på Solid er jeg helt sikker på, for det har jeg hørt.

WiFi-passord: Ilovecoffee

 

 

 

10  Risø mat og kaffebar

En av de nyeste kaffebarene i Tromsø. Harstadbrødrene har tatt byens kaffedrikkere med storm. Koselig, liten kaffebar litt sør i sentrum. Antakelig den mest populære kaffebaren i Tromsø for tiden.

Her kjæles det med hver enkelt kaffekopp som bestilles, og Arne (de andre også) bruker den tiden det tar for å lage motiver på toppen av koppen. Gjerne en personlig hilsen. Kaffekunsten holder nivå med det beste fra utlandet. God lunchmat har de også. Og kakene bør selvsagt testes!

WiFi-passord: risoekaffe

 

 

 

 

11  Helmersen delikatesse

Byens minste kaffebar har seks barkrakker å tilby gjestene. Ved vinduene midt inne i den lille delikatessebutikken ligger kaféen. Vet ikke om størrelsen kvalifiserer til å kunne kalles kafé, men god kaffe har de. Antakelig en av byens beste.

Mer midt i byen enn dette kommer du ikke. Her sitter man på utstilling i butikkens vinduer noen trinn over Storgata, med utsikt rett mot gata og Rødbanken. Men det er bare for fire personer. De to siste gjestene må sitte i hjørnet - uten vinduer.

Dette er nok ikke stedet for hemmelige svermerier eller dype  betroelser. Men en fin plass for delikatesser, småretter og se og bli sett, om du sitter i vinduet.

Sist jeg var innom satt vi fire gubber på utstilling. De to unge damene var henvist til hjørnet. For å trekke folk burde vi byttet ut to av oss med damene, men vi seks sørget samtidig for at det var stinn brakke.

WiFi-passord: Helmersenpolse

 

 

 

12  G

På hjørnet sør i Storgata ligger G. Dette vannhullet for voksne folk har også åpent på dagtid. Noenogtyve barkrakker og en sofabenk langs to av veggene utgjør stedet. På kveldstid løses verdensproblemer over mange glass med både øl og vin. Politikere og motstandere er alltid innom og ”fremmer" sine saker. På dagtid pågår det også debatter. Arkitekter og ambulansesjåfører, kunst-og kulturfolk og UNN-ansatte. Og mediefolk. Alle typer er innom. De fleste har gjennomført godt over halvparten av sine liv.

Store vindusflater slipper inn masse lys. De samme vinduene gjør det slik at du kan følge med på livet ute i sentrums travleste kryss.

G har i alle år tilbudt veggene sine til kunstnere. Malerier, foto og tegning med mer. Har selv vært så heldig å få henge opp bilder der inne! Et lite galleri, men det er jo supert å få seg en kunstopplevelse til kaffen! Kaffe latte kostet btw kr. 41,- Du får maripankake til om du ønsker.

 

WiFi-passord: gstorgata123

 

 

13  JordbærPIKENE på Nerstanda

Kaféen i toppen av Nerstranda senter har fått en total make-over. Det er Jordbærpikene som har flyttet opp fra inngangspartiet til 3. etasje.

Serveringen er vanlig Jordbærpike-standard. Ganske så innholdsrik meny! Burger eller pasta. Karbonade med erter og løk, eller noe fra egen barnemeny? Og masse mer. Masse mer. Og kaker og andre godsaker.

Her finner du alle typer mennesker. Kanskje en liten overvekt av folk som er ”på bytur”, men også byfolk dukker opp her. Taxisjåføren og damen med hatt er hjertelig tilstede. Det er også de som venter på neste hurtigbåt til Finnsnes. Og kanskje skal noen videre nordover med hurtigruten. Det er jo et vakkert skue å nyte sin kaffe til når den kommer sigende gjennom sundet fra sør, enten man skal være med den videre eller ikke.

Til kjøpesenterkafe å være, og med den utsikten er Jordbærpikene absolutt verdt en tur innom. Og de fleste av bordene har tilgang til utsikten, men man sitter nok aller best ved vinduet.

WiFi-passord: Åpent nett

 

 

 

 

14  Studentsamfunnet Driv

Stor kafé i det gamle Mackkvartalet i sørenden av Storgata. Jeg er innom klokka 14:30 en mandag. Det er lite folk, og det er jo betryggende all den tid det er et studenthus. De skal jo være på lesesalen og på forelesningen nå. Men noen er innom for en runde på shuffleboardet, et slags curling i miniatyr.

Sorte bord og sorte stoler dekker halve lokalet. Andre halvdelen er sofagrupper. Mindre sittegrupper langs ene veggen med stoler og sofa. Sofaene er plassert slik at det blir små ”avlukker” hvor man sitter litt skjermet - uten å melde seg ut. Her kan man sitte og titte på akademisk kapital in person.

Driv har også allergi-meny med masse snadder, så det er muligheter for alle. Over høyttaleren ruller det singer-songwritermusikk på lavt.

WiFi-passord: uit-guest åpent nett.

 

 

 

15  Kafé Globus

Sør i Storgata  med inngang fra hjørnet kommer du rett inn i byens kanskje mest undervurderte kafé. Globus har gode stoler og flere vindusbord. I tillegg har de to Chesterfield-stoler og en sofa av samme type. Akkurat som på gode, gamle Le Mirage. Bare det er jo verdt et besøk innom!

Globus har bevart det gamle tregulvet, og noen av veggene har tømmeret i dagen. Dempet musikk er også med på å gi stedet sjel og å gjøre det hyggelig. Jazz over anlegget mens jeg er innom for min latte til 41 kroner.

På menyen lokker Globus med eksotiske retter fra rundt nesten hele globusen. Marokkansk lam, kyllingsandwich fra Sri Lanka, arabisk linsesuppe og somalisk samosa er noen eksempler.

 

Det snakkes flere språk innenfor dørene. Det gjøres det over alt i Tromsø, men så er vi jo en internasjonal by. Og dette er tross alt Globus.

 

 

 

16  De 4 Roser

De 4 Roser er mer enn en gourmetrestaurant i både Harstad og Tromsø. Det er også en ganske så kul kafé i begge byene. I Tromsø kommer du inn glassdøra, og her kan du møte på både TIL-spillere, teatersjefen, filmskapere og Mads Gilbert. Her møtes også næringslivsfolk og småbarnsmødre over en kopp kaffe. God kaffe. Mange legger lunchmøtene sine hit. Man sitter tett innover i lokalet, så de aller hemmeligste samtalene tar du kanskje et annet sted. Musikken er så lav at samtalene kan dyrkes uten å måtte rope.

Kaféen har god mat. De åpner tidlig, så her kan du få frokost også, i tillegg til lunchservering og middagsservering. Det er høye bord med barstoler. Det er lave bord med flyttbare stoler, og det er sofabenk med høy ryggstøtte langs sørveggen. Over sofaen er det et laaangt veggmaleri i sorthvitt. Sofa med høy ryggstøtte langs hele veggen, og stoler på andre siden av de små bordene.

Til venstre innenfor ytterdøra finner du rosens eneste ”vindusbord”. De virkelige vindusbordene er en bardisk med barstoler på hver side av inngangsdøra. Se og bli sett-plassene.

På kveldstid kan du også spise en etasje opp, og gourmetrestauranten er en av byens absolutt ypperste! Nede i kaféen går det i litt enklere retter, øl og vin.

På toppen av det hele: Det er en av de få plassene i byen hvor du kan parkere rett utenfor kaféen – lovlig – mens du er inne og henter deg en kaffe-to-go. Akkurat den muligheten benytter jeg meg ofte av, selv om en dobbel latte koster meg 45,- kroner. Det er tross alt fortsatt under 50-lappen.

WiFi-passord: de4roser

 

 

 

17  Emmas UNDER

Denne perlen ligger i underetasjen til gourmetrestauranten Emmas Drømmekjøkken.

Fine fruer spiser sin lunch her. Det gjør også fine menn. Og unge menn og unge damer. Når jeg tar min kaffe latte har TIL-treneren ”gjemt” seg innerst i hjørnet sammen med en journalist. Lokalet ender nemlig opp i en spiss helt innerst. Bildene er tatt en dag huset er fullt av kinesere på bytur.

Det er ingen ting å utsette på den rolige jazzen som smyger seg ut av høyttalerne. Heller ikke maten er det noe å utsette på, selv om prisen ligger i det øvre sjiktet.

Emmas Under har 15 bord, og rundt lunchtid kan det være trangt om plassen. En ypperlig plass å invitere med sin kjære.

Utsikten er rett mot Domkirkas sørvegg. Her er det sikkert planlagt mange bryllup. Kanskje har noen fridd også? Det skulle ikke forundre meg om svaret ble JA. Så romantisk og hyggelig går det nemlig an å ha det her.

Passord: oufcpkesburno

 

 

 

18  Hurtigruta MS TROLLFJORD

Hver ettermiddag klokka halv tre åpner det en ”ny” restaurant i Tromsø. Klokka 18:30 må du være ferdig med kaffe og kaker. Da seiler den videre nordover. Jeg snakker selvsagt om Hurtigruta.

Ikke alle er klar over at man kan besøke den mens den ligger i land i Tromsø. Når jeg er innom er det MS Trollfjord som har anløp. Først skal passasjerer av båten for opplevelser i byen. Så er det klart for oss besøkende å komme om bord. Jeg blir Port Guest nr. 0043 og får beskjed om å vaske hendene først.

Oppe i kaféen er det noen få japanske turister, en eldre dame med strikketøyet og meg. Etter hvert kommer tre Tromsøværinger til. Bak disken sitter en dame fra Sunnmøre. Ikke veldig serviceinnstilt, må sies. Hun er kanskje sliten av alle turistene? I alle fall varmet hun karbonaden med løk for meg. Den smakte ikke all verden, men kaffen var grei nok. Ikke på nivå med kaffebarene på land, men som sagt grei nok. Men det er kanskje ikke for mat og drikke man benytter denne kaféen. Det er mer på grunn av stemningen og utsikten. Her kan man sitte og drømme seg bort eller lese en bok.  Her er det verken kjøpeplikt eller drikkepress. Men et must å gå en runde på skipet. 

Men internett var verre. Dama i kaféen henviste meg til resepsjonen. Hun visste verken hva det kostet eller for hvor lenge man kunne kjøpe tilgang. Jeg overlevde en stille, nettløs stund uten problem.

På menyen var det fisk eller kjøtt med dessert og kaffe til kr. 175,- Baccalao, fiskekaker eller entrecote. Til og med Mydlandpølser har de fått plass til. 

Wi-Fi-passord: tilgang må ordnes/kjøpes i resepsjonen

 

 

19  Gründer

I det gamle Grandhotellet finner du Gründer. Kafe på dagtid. Utested på natta.

Førsteinntrykket når man kommer opp trappa og inn i lokalet er at det er litt mørkt der inne. Tror ikke det har vært tatt en make-over på en stund, og derfor gjør lokalet seg bedre om natta enn på dagen. Et ganske stort lokale med et ekstra avlukke innerst for de som har et møte eller noe som krever fred og ro.

Gründer har en bra lunchmeny, men når jeg er på besøk er det ikke så mange som benytter seg av den. Kanskje er det identiteten de sliter litt med. Kafé? Restaurant? Utested? Men betjeninga er hyggelig, og noen detaljer i lokalet er ganske så kule.

WiFi-passord: 999

 

 

20  Lugar 34

En av de ferskeste kaféene i byen. Liten, men veldig koselig. Og kakene MÅ prøves! Det er Elisabeth Waage Maurillo som baker bak disken, så her kan man følge med mens de blir til. Du husker kanskje kakene hennes fra ”Coffiee by Elli”. Lugar 34 dyrker intimitet. De gamle, røde setene fra Fokus kino er plassert langs bordene på sørveggen. I tillegg er det et bord og et piano i lokalet. Når jeg sitter og skriver dette er vi 8 personer her. Det er halvfullt. På nabobordet drikker tre unge kvinner hvitvin, mens turistparet tar seg en kopp kaffe. Lugaren har beholdt det meste av de gamle huset. Tømmerveggen og teglsteinsmuren gir lokalet et hjemmekoselig preg. Pianoet er der for de som ønsker å spille, men du må kunne spille for å få lov. Er det ikke bra  nok vil betjeningen legge på lokket.

I tillegg til kakene får du deg en toast eller sandwich med en spansk vri. Lugar 34 samarbeider tett med tapasrestauranten Presis som ligger i nabohuset.

WiFi-passord: talktoeachother

 

 

21  Svermeri  kafé og redesign

En av de siste tilskuddene på byens kaféstamme er denne koselige kaféen i nordbyen. Her får du kaffe, kaker og de gode, gamle brødblingser med godt pålegg. Slik vi husker dem - vi som har blitt voksen. Kaffen er svart og nytrukket. Ikke noe latte eller mocca der i gården.

Kakene er hjemmelaget type Islandskake eller Gubbens tøffelkake. Av navnet skjønner vi hvem som har bakt den. Kjøkkenet er under utbedring mens jeg er på besøk, men jeg har sittet her tidligere. Når de gjenåpner om en uke blir det både supper og lunch på menyen. En viktig del av konseptet er at halve kaféen er til salgs. Det vil si møbler og interiør som er pusset og kjælt med. Det er med andre ord både kafé og redesign-butikk.

 

I den innerste delen er det som å komme på besøk til noen for mange år siden. 

Det er nesten sånn at man rydder etter seg når man er ferdig med sin stille stund. De er ennå i tenkeboksen om de skal tilby trådløst nett eller ikke. Foreløpig må du klare deg med dine egne tanker, eller andres.

 

 

22  Knoll og Tott

Byens beste baguetter finner du her. Ferdig snakka!

Knoll og tott har vært i byen så ”lenge" jeg kan huske. Det er ikke hit du går for den gode kaffekoppen. Man går hit for maten. Og som sagt – særlig baguettene. Min personlige favoritt gjennom mange år er den med kylling og bacon.

Knoll og tott er i to etasjer med utsyn over Storgata og mot Domkirka. Bak disken er det høyt tempo. Baguettene blir laget mens du ser på, og ventetiden er kort.

WiFi-passord: CFAE2D5644

 

 

 

23  Mathallen

I fjor åpnet Mathallen dørene med restaurant og delikatessebutikk. Inne i butikken er det også kafé. Åtte tomannsbord ved de store vinduene mot Grønnegata utgjør kafédelen. På kveldstid bruker de lokalet til restaurant for små grupper, eller når det er fullt i restauranten som avlastning. Butikken og kaféen har et litt ”røff” design. Murvegger, teglstein og fliser. Ventilasjonen i taket er synlig. Hyllene på veggene er sølvblanke. Stål eller aluminium, kanskje? Om du er heldig treffer du kanskje Jørn Hoel innenfor dørene. Han er en av gründerne bak hallen.

To store glassdisker med ferskt kjøtt, ost og fisk er en delikat kulisse for kafegjestene. Kanskje vi gjester er en kulisse for de som er innom og handler, om enn ikke like delikat. Fra høyttalerne siver det ut sakte musikk av Melody Gardot, og de to gutta bak disken jobber på med delikatessene. En av dem serverer alle gjestene en smaksprøve av Snadderost og Kraftkar toppet med gulrot og fiken. Kraftkaren har vunnet både gull og sølv i oste-VM, ifølge samme servitøren. Mmmm! Som det står på menyplata på sørveggen: ”Good people eat good food”, og det har Mathallen nok av.

WiFi-passord - Biff2015

 

 

 

24  Tromsø Kaffebrenneri på Nerstranda

Den lille kaféen midt i hjertet av Nerstranda senter er absolutt et positivt tilskudd til byens kaféliv. De brenner all kaffen sin selv, så det er ingen å skylde på om smaken svikter. Det gjorde den ikke i min kopp.

Kaféen har få sitteplasser, men de åtte stolene er gode å sitte på. De har selvsagt ”alle” typer kaffe på brenneriet, men det er en typisk kaffe-to-go-plass. På matmenyen finner man enkel servering ala kanelsnurrer og mandelstang, men de frister også med smurt flute. Dagens pålegg til fluten finner du i kjøledisken.

WiFi-passord: Åpent nett

 

 

25  Kaffebønna på Strandtorget

Kaffebønna har flere kaféer rundt i Tromsø. Dette er den største. Den er nylig utvidet til å bli byens største kaffebar. Barkrakker langs bardisken ved vinduet er nok de mest populære plassene, men de åtte krakkene blir fort opptatt. Da må du opp trappa for å finne sitteplass. Rundt femti stykker sitter godt i de små ”båsene, men veggene i sittegruppene er ikke høyere enn at alle kan se og bli sett av alle som er tilstede.

Gode skinnsofaer, stålplater, trepanel, teglstein og ruter i flisgulvet er looken på bønna. Hit kommer alle typer byfolk. Ung og gammel. Kul og ukul. Studiner og studenter blander seg med arbeidere og arbeidsløse.

I disken får du både kaffe og noe å bite i. Kaffen er upåklagelig. Bakervarer fra eget bakeri. En egen is-bar lokker også. Særlig på varme dager. På disse dagene er det også uteservering. En av byens mest populære der de ligger vegg i vegg med Skarven. Kaffebønna er absolutt en av byens hotte kaféer.

WiFi-passord: kaffe2go

 

 

 

26  Kafé X

Kafé X ligger nord i Vestregata, like bak det ”nye” NAV-bygget. Kaféen har åpent alle formiddager unntatt søndag. Men når TIL spiller bortekamp er det åpent og stor stemning i kjelleren. De viser alle kampene på stor TV-skjerm, og det meldes om høyt, fotballfaglig nivå på tilskuerne.

Kaféen serverer varm mat alle dager. Prisnivået er byens laveste. Mat og kaffe er gratis. (Brusen må du betale for).

Målgruppen for Kafè X er rusmisbrukere med et oppriktig ønske om et rusfritt liv. Kaféen er av og for tidligere rusmisbrukere, men byens borgere må GJERNE komme innom! De kaller det god trening for sosial integrering. Jeg tenker i mitt stille sinn at det er sikkert god trening for alle oss andre også. Her skal alle føle seg velkomne og inkludert, og det er et rusfritt tilbud, sier den kjekke damen bak disken.

Det legges ned mye frivillig arbeide på plassen, men de trenger flere flittige hender. Kafé X består av to rom og kjøkken. Hovedrommet har tre svarte skinnsofaer med et solid bord mellom seg. I naborommet er det et høyt bord med barkrakker rundt. Det er ”åpent” mellom rommene.

Og i tillegg har de den nevnte kjelleren som også følger kaféens åpningstider. Kafé X er absolutt et alternativ for en kopp kaffe og noe å bite i!

Som det ble sagt mens jeg var innom: her er god stemning og høy takhøyde.

WiFi-passord: Haarvika

 

 

Del med dine venner