Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Jeg ombestemte meg aldri og gikk alltid 100%

Hvem husker ikke den kjekke sunnmøringen som voktet TIL-målet på 80-tallet? Mannen som fikk seg et navn på YouTube etter å ha kastet ballen i eget mål.

Samme mannen er antakelig den som har reddet flest straffespark for TIL. (Har ikke statistisk belegg, men magefølelsen sier meg det). Bjarte stod nemlig i mål for TIL i 1987. Det var det året de innførte regelen om at kamper som endte uavgjort skulle avgjøres på straffespark.

Hans mest kjente redning er selvsagt strafferedning i kvalikkampen mot Moss i 1985. Det stod om opprykk til øverste nivå. 

Det er nøyaktig 30 år siden dommer Svein Inge Time fra Randaberg pekte på krittmerket etter at Yngvar Bendiksen hadde felt Øyvind Huseby. Det var fire minutter igjen av kampen. TIL ledet 1-0 etter Trond Johansens straffescoring. Hvis Moss skåret på straffen ville de beholde plassen. Bjarte reddet! Den redningen sørget for TILs første eliteserieopprykk.

Det var noen bilder fra Vallhall som minnet meg på den strafferegelen. Ett poeng til begge lagene, og ett ekstra på det laget som vant straffekonken. Det var ganske så publikumsvennlig, og samme regel ble prøvd i Ungarn, Jugoslavia og Hongkong. Regelen varte bare en sesong... 

 

Jeg tok mot til meg og sendte Bjarte ei melding på Facebook:

Hei Bjarte.

Det er slett ikke sikkert at du husker meg fra tiden i Tromsø og TIL, men jeg husker deg godt. Jeg var (og er) fotograf i Nordlys. Nå skal jeg starte opp en blogg under nordlys.no. En av tingene jeg tenker å dra inn der er gamle minner og gamle bilder. Det er der du kommer inn.

Skal ikke rippe opp i "utkastet" ditt på Alfheim. Tvert i mot - tenkte å lage noen linjer på den sesongen hvor uavgjort resultat endte straffekonk. Der var jo du sentral kan man vel si.

Skal ikke dypdykke, så det skal være fort gjort. Rett og slett høre hva du husker fra tiden i Tromsø og sesongen med straffekonk.

Mannen var like rask i reaksjonen nå som den gang.

Hei. Joda jeg husker både deg og fotoapparatet. Og utkastet blir vel heller å regne som ett spesielt innkast.

Samme gode, lune humoren jeg minnes fra den gang konstaterer jeg.

Tror vi hadde bra uttelling på div. straffekonker, kanskje vi vant 14 av 16 (inklusive cup og treningskamper).

Men husker spesielt straffekonk mot Vålerenga der jeg reddet de 2 første straffene, men Medias reddet de tre siste så vi tapte.

Hvordan forberedte du deg foran straffene? Gikk du på intuisjonen, eller reaksjonen. Eller kanskje du valgte side lenge før skuddet?

Som regel gikk jeg til min høyre side dersom de skjøt med høyre fot, og omvendt. Straffe nr. 2 gikk jeg til samme side. Jeg ombestemte meg aldri og gikk alltid 100%. Aldri på reaksjon, men alltid på intuisjon.

Bjarte var også viden kjent for sin rullings i garderoben. Med fyr på. 

 Når det ikke var en fotball mellom hendene på Bjarte så var det nesten alltid en rullings. Så også på dette bildet fra kaia i Tromsø.

Et til: røyker du fortsatt?

Nei jeg sluttet å røyke for 7-8 siden Det var lettere enn hva jeg trodde.

Hva holder du på med for tiden, om noen skulle lure på det? Sist jeg hørte rykter om deg var det fra Bergen.

Jeg holder på med eksport av fisk bl.a. til Ukraina. Så det er ikke så enkelt å jobbe i land som delvis er i krig. Store utfordringer.

Så kommer avslutning på denne samtalen fra den tidligere toppkeeperen:

Legg merke til straffene I CL I kveld.

Måtte det gå deg fint videre, gode Bjarte!

Bildene: Straffekonken på bildene er fra Valhall. TIL-Brann. Kampen endte 1-1, og vår landslagssjef scoret målet for TIL med hodet etter en corner fra Slegga. Brann utlignet fire minutter etter.

Dette var siste kampen på Idrettsplassen før laget flyttet inn på Alfheim. TIL vant bonuspoenget takket være nok redninger fra Bjarte igjen. Hvor mange redninger det var, og hvem som skjøt straffene får vi sikkert svaret på under Fotballhistorisk aften fredag kveld. Alternativt er det bare å ta en telefon til fotballeksikonet Jo Are Vik i Troms Fotballkrets.

Sjekk for øvrig arbeidsforholdene på straffemerket.

 

Del med dine venner