Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Jeg velger meg april!

 

 

Vi gikk inn i april med 6,1 varme grader på det varmeste. Snøen lå fortsatt og smeltet rundt målestaven på værvarslinga i Tromsø. De målte den til 50 cm på morrakvisten. Sola skinte fra nesten skyfri himmel.

I krysset ved Meteorologisk Institutt på toppen av Tromsøya hadde to unge menn fra Sitecom satt opp et rødt, lite Eskimo-telt på fortauet. Der satt de innenfor i godværet og koblet fiber. Ikke den noen spiser, men den vi surfer på nett med.
Oppe på Templarheimen - hvor det nye badelandet skal ligge - var det et fantastisk skiføre. Det gamle skihuset står der fortsatt, men det går mot slutten for det. Snart overtar Tromsøbadet tomta.
En og annen skiløper skled forbi denne fredag morgen i solskinnet. Det blir spennende å se hvordan området tar seg ut med bakveggen til badet inn i skisporet.
Skisporet inn i marka ved Grønnåsen kirke på Dramsveien. Her hadde noen kloke hoder i byrådet tenkt å la bussen kjøre inn til badelandet. Heldigvis var det noen klokere hoder i fylkeskommunen som satte bremsen på.
Ikke bare hadde broder´n bursdag i dag. Byen fikk også et nytt utested. Maskineriet åpnet i lokalene hvor både Rio Bravo, Brankos og Arthur har servert sultne og tørste Tromsøværinger.
2. april var det moteshow på The Edge. Et herlig kaos av unge mennesker, hårspray, blondetruser og stramme magemuskler backstage minutter før showstart. Den lokale "modellmamma" Inger Lise Ebeltoft plukket et knippe modeller fra sin stall i Ebeltoft Modeller. Showet var et samarbeidsprosjekt mellom Drømmedama, MAS, Gullsmed Wintervold og Celius frisør pluss et titalls biler fra Porsche. Det var Design Weekende som var paraplyen for helgen på hotellet. Bakmannen for det hele; Direktør Frank Kiil i Interiørdesignkjeden Kiil.
Slik skal vi møte sommeren i nord i følge MAS, Drømmedama, Wintervold og Celius. Alle modellene er tilknyttet Ebeltoft Modeller i Tromsø.
Søndag 3. april labbet jeg inn i steinbruddet i Kroken sammen med klatrekompisene Sven-Inge Schult og Gernot Mausser. Isklatring stod på programmet. Gutta kom seg hele veien opp, og jeg kom meg helskinnet ned. Tromsø er jo en fantastisk by. Tenk å ha slike muligheter "midt i byen". 
Finfine forhold i Tromsø Alpinpark i starten av måneden, men utrolig få folk hadde oppdaget det. God plass i løypene og null kø i heisen. Og fotballen har begynt å rulle nedover i divisjonene også.
Godværet holder stand også 5. april. Et ungt par svermer i kajakk gjennom Sandnessundet med Kvaløytopper som tilskuere.
Onsdagen i aprils første uke dukket det opp en fridag. Jeg tok opp en tradisjon fra den gangen jeg var ung og rullet bilen ut til Finnvikdalen på Kvaløya. Der tok jeg med meg spaden noen meter opp i snøskavlen og bygget meg en borg. Kaffe fra Bønna, te fra eget kjøkken og litt å bite i. Lat manns topptur i boks. Og utsikten er på høyde med det beste fra utlandet med Finnvikvannet i front, Tinden og en flik av Lyngsalpene helt til venstre i bildet som bakteppe.
Fra min egen "topptur" i Finnvikdalen til de som virkelig dyrker toppturer. Fra Ersfjordbotn Brygger i Ersfjord fikk jeg være med gründer Ingvard Johansen ut fjorden for å hente inn turister som har vært på tur. Skikjøring fra togg til fjære er en type opplevelsesturisme som kommer til å vokse i årene framover.
Slik lå Ersfjorden og gjorde seg lekker etter at alle topptur-turistene var vel i havn. Kan skjønne at folk utenfra lar seg fascinere av lyset og naturen utenfor stuedørene våre.
Noe så sjeldent som både en TIL-seier og scoringer dukket opp i 4. runde av årets Tippeliga. Mot Strømsgodset smalt det først fra Runar Espejord i siste minutt av første omgang. En kandidat til årets mål på hjemmebanen, og så langt er det ikke så mange å konkurrere mot. I kampens siste minutt doblet Alfheims nye yndling Sofien Moussa med en heading til venstre for Godset-keeperen. Det nederste bildet inneholder nok en kuriosa. Skadeplagede Morten Gamst Pedersen på banen med TIL-drakt.
Det nærmer seg åpning av nye Fjellheisen i Tromsø etter et lite år med driftsstans. Nye gondoler er det mest synlige nye i tillegg til platten på toppstasjonen. Prosjektleder Guttorm Jakobsen i Fjellheisen tar meg med til topps den 13. april og benytter samtidig anledningen til litt utsikt og en røyk ytterst på gangbroa over perrongen på toppstasjonen. Skal komme tilbake til selve åpningen av heisen med pomp og prakt snart.
Oslo Danse Ensemble (ODE) besøkte KulturHUset i Tromsø med byens egen Mikael Rønne (på bildet til venstre) på dansegulvet. Oppvokst på Kulta viser Mikael at man kan nå hvor langt som helst med dedikasjon til det man holder på med, og i disse dager reiser han til selveste New York for et lite halvår. ODE er noe av det ypperste Norge kan by på av danseensembler. Få dem med deg om de dukker opp i nærheten av der du er. Jeg lover at det rykker i både gåsehuden og dansefoten.
Fjellheisesn åpner med pomp og prakt denne lørdag 16. april. Et fantastisk vær var rammen rundt når de inviterte byens folk og media til jomfruturen opp til utsikt i verdensklasse fra toppstasjonens nye platting. Og "alle" var der - ja unntatt den minste av de to avisene iTromsø?
Skal ikke si så mye mer enn at i godvær leverer Fjellheisen utsikt i verdensklasse. Om du vil lese litt om hva man ser fra toppen har jeg et eget blogginnlegg om akkurat det.
Søndag 17. april dukket en av verdens vakreste kvinner opp på The Edge i Tromsø. I regi av Mitt Bryllup var det stort brudeshow på catwalken i storsalen på hotellet. Rundt om i salen hadde utstillere sine plasser med gaver, kaker, hår og alt det andre du trenger til det perfekte bryllup. Kathrine Sørland (bildet til venstre) var konferansier og hadde med seg et knippe modeller og kjoler sørfra. Dama var i 2002 Norges kandidat til Miss World. Hun endte på fjerdeplass.
På veien tilbake til Nordlys-huset etter brudemotene på The Edge fikk jeg med meg litt av solas lek med lyset. Tinden strålte i rosa denne kvelden, og det skulle den gjøre mange ganger i midten av april.
Mandag 18. april dukket byens store filmskaper opp i Tromsø. Vår egen Eirik Skjoldbjærg er ute med ny film - Pyromanen. Jeg gikk på skolen med Eriks storebror. Husker godt at de bygde hus i Hamna på den tiden det var null bolighus der fra før. Det bodde noen på et par bondegårder der, men ingen hadde ennå tenkt tanken på å bygge for å bo der nord på øya. Pyromanen har hatt sin premiere, og terningene har som vanlig når Erik lager film landet på høye score. Og bildet ble selvsagt brennhett.
Samme mandagen var sola klar for en liten lyslek på Tromsdalstinden før hun tok turen under horisonten for natta og lot seg avløse av månen. Øverst oppe i Conrad Holmoes veg bygges det et nytt hus. Tror de får byens beste utsikt om man er glad i klassikeren med brua, kirka og tinden. Med sola på lag kan det se slik ut fra stuevinduet.
Tromsø indre havn gjennomgår en oppgradering i disse tider. Nye flytebrygger monteres. Båtfolket skal få bedre forhold, og det kunne trenges. Strøm og vann legges inn i den nye kaia. Her kommer det også benker, og Tromsø Havn håper folk uten båt også tar i bruk det nye byrommet. Neste trinn er å forlenge bryggene inn i huken og rundt til Kystens Hus. Byrådet har en idé om hvordan det skal bli mens vi venter i spenning.
Tillater meg å minne om en litt bortgjemt perle i Tromsø. På Kvaløysletta ligger en rekke med naust i vannkanten. Her holder Arctandria til. Det er en forening for alle som er interessert i livet langs kysten, både på land og på sjøen. Båtgruppa seiler og ror store og små nordlandsbåter. Vinterhalvåret brukes til vedlikehold og dugnad. Motorgruppa "Sotrøret" er for de som er interessert i gamle semidiselmotorer. Småsløyd samles på Stakken for å drive med bl.a. sveiping. Smedtampan" møtes rundt essa og former jern og stål. De driver også med barne- og ungdomsarbeid med utgangspunkt i nordlandsbåt og kystliv. Tradisjonsmatgruppa engasjerer seg i ulike former for tradisjonell matlaging, og gjennom hele året holdes det kurs i håndtverksemner, båtliv og annen kystkultur. De er alltid klare for å ta i mot besøkende.
TIL tar i mot Rosenborg i Tippeligaens 6. runde den 21. april. RBK tok alle tre poengene etter seier 2-1. Sofien Moussa kranglet inn 1-0, men på overtid i første omgang utlignet trønderne. I andre omgang ble det mer RBK, og i det 71. minutt kom seiersmålet for serielederen. TIL gjorde en god kamp til ingen nytte denne torsdagskvelden. Sofien Moussa har blitt en favoritt på Alfheim. Med innsats og muskler gir han alt i hver duell, og også uten ball er det ingen som skubber seg på TIL´s tunisier. Her er det Mike Jensen som får nærkontakt med Moussa.
Etter nok et TIL-tap er det godt å lufte hodet med litt natur og måneskinn. Fra Mortensnes litt nord på Tromsøya ser jeg fullmånen på vei mot Tinden fra nord. Det sarte kveldslyset gjør Tromsdalstinden nesten "usynlig" og er balsam for sjelen.
Jeg klarte ikke helt å slippe taket i fullmånen som rullet opp aksla på sin vei mot Fjellheisen og sørhimmelen.
Nordlysbygget er ikke hva det en gang var. Skulle likt å høre hva de gamle redaktørene synes om at Erna og Siv har inntatt det gamle arbeiderpartiorganet? Heldigvis er damene i denne utgaven laget av papp. De er på en måte tett i pappen...
Hekla Stålstrenga ble verdensberømte i Norge etter at de laget sin versjon av låten «Har du fyr» av Ola Bremnes. Vi liker å kalle Hekla et Tromsøband, og de spiller folkemusikk/folkrock basert på nordnorsk tradisjonsmusikk. Hekla Stålstrenga består av Ragnhild Furebotten, Tore Bruvoll, Anne Nymo Trulsen, Trond-Viggo Solås og Ole-Jakob Larsen. 22. april hadde de en intim konsert i Bårstua på Skansen i Tromsø i anledning deres nye plateutgivelse.
Helga 23 og 24. april var det sesongavslutning i Målselv Fjellandsby. Fine forhold for både alpint og vannski i godværet. Som vanlig hadde de ansatte laget en liten dam hvor "pool-partyet" ble avholdt. Når deltagerne hadde fått justert opp farta ble det hopp og sprett og latter med applaus både over, på under og rundt vannet.
Hjemreisen fra Målselv gikk via Malangen, og et fint reisefølge fikk jeg med meg på turen mot Ryatunnelen.
Verdens vakreste innflynving, sier noen piloter. Her er det SAS som er på vei inn for landing på Tromsø lufthavn, Langnes som det så fint heter. En sveip innom den rosa Tinden gjør seg alltid.
På mine utallige runder rundt i Tromsø opplever jeg stadig vekk å få et "nytt" syn på byen. På Strandkanten like sør for Hålogaland Teater har det vært bygget voldsomt ut med boliger de senere årene. Helt sør i den rekka har de laget et lekkert, lite byrom. En slags molo binder sammen Strandkanten med boligutbyggingen som skal komme komme rett sør. I mellom disse to områdene har de anlagt en liten hav-dam med lekeplass, strand, stier og greier. Lekkert opparbeidet. Det er en liten "sluse" som sluser inn ferskt sjøvann på floa, og med litt hjelp av russevarmen i ny og ne kan det kanskje minne om badetemperaturer inne i den lille dammen. Så gjenstår det å se om det nye feltet i sør blir så høyt at de skygger for sola nede i denne bynære, lille perlen, eller om de tenker på folks ve og vel.
Borte ved enden av Strandkanten finner man et snev av gamle dager. Jeg ,må innrømme at jeg blir varm og god når jeg ser at noen tar vare på den gamle "mainnskjiten". Ikke at jeg er for å bevare ALT som er gammelt, men et og annet minne om de ikke alltid så gode, men gamle dagers Tromsø er fint. Særlig når de holder stand mot de store utbyggerne. Her fra fjæra nedenfor det gamle Meieriet på Strandveien.
Endelig kunne Thomas Hafstad ønske velkommen til uteservering på Kystens Mathus i Tromsø. Etter mye om og men fikk de endelig lov å sette border og stoler ute på promenaden rundt huset nede der den gamle Domusbenken stod. - I år er det en midlertidig løsning for uteserveringen til restaurant Skirri, fortalte Thomas den 26. april. Til neste år håper de å kunne utvide serveringen både oppover mot Torget og ned rundt hjørnet av bygget mot brua, kirka og Tinden.
Den 26. april tok venninnene Anita Larsen og Hege Enge Dekkerhus med seg kajakkene og sjøsatte dem ved Polaria i Tromsø. Urban padling stod på programmet. Turen gikk under kaier og forbi store båter i indre havn. Lunchen tok de ved den nye flytebrygga i torghuken. - Dette var en helt spesiell opplevelse - noe annet enn å padle på yttersia, sa de. Jentene anbefalte på det varmeste en annerledes naturopplevelse.

Det er fortsatt en liten måned før sola nekter å gå ned om natta, men kveldene er lyse og sola kaster fantastiske farger inn mot fjellene sør for Tromsø på kveldene. Her er det topper i Malangen (og Balsfjord?) som får sin rosa dose.
Tromsø sentrums eneste beach som har overlevd all utbygging finner du ved Polarmuseet og den grønne Tollboden ved Skansen. Etter at Tromsø Havn i samspill med bl.a. Miljøverndept. ryddet opp i indre havn er det rent og fint nok til å bade midt i byen. Skal du gjøre det fra strand er det her det må skje. Det er som sagt den eneste flik av fjære vi har igjen i bysentrum. Jeg ville sjekket flo og fjære før jeg tok med meg fluktstolen og håndduken de få trappetrinnene ned fra steinkaia.
På 1800-tallet dukket det opp nye tanker om hvordan en by skulle utformes. Flere folk og regulering av arbeidstiden gjorde at folk hadde behov for rekreasjon og underholdning. Byparker oppstod, og med dem kom musikkpaviljongene. I 1892 så dette byggesettet fra en av de store husfabrikantene i Trøndelag dagens lys i Tromsø. Den ble flyttet ut til Hella på Kvaløya. I 1990 ble den knust av storm og vær. Et spleiselag gjorde at den ble restaurert og flyttet tilbake på sin opprinnelige plass mellom rådhuset og Nordlys-bygget - med god utsikt til torget og Tinden. Paviljongen er den eldste i Nord-Norge.
Om du legger deg på ryggen midt inne i paviljongen er dette utsikten rett opp. Snekkerglede kaller jeg slikt.
I Kokkeveien i gode, gamle Sjømannsbyen på Mortensnes har jeg fått tilgang til en balkong. Her er jeg innom i ny og ne og nyter utsikten mot Tromsdalstinden. Den 27. april så det slik ut ved halv ni-tiden på kvelden.
Lone Slydahl var så godt som klar til å åpne et helt hvitt galleri midt i Tromsøs hovedgate sammen med samboeren. - Det er ikke akkurat ”bonderomantikk” jeg holder på med, fortalte Lone noen dager før åpningshelga. - Det er noe kraftfullt med det mørke, sa hun med sin lyse stemme. Nå står hun og maler midt i galleriet, og alle er hjertelig velkommen inn for å se på henne, hennes kunst som blir til eller de bildene som er ferdige og henger på veggen.
Vår Frue Kirke i Tromsø har gått gjennom en stor renovering siste året. Det begynte med at taket lekket vann og måtte skiftes, men alle som har renovert gamle bygg vet at for hvert panelbord som fjernes dukker to nye problemer opp. En av april`s siste dager kom endelig de to kirketårnene med kobber på plass på den katolske kirken. Hvis planene holder vann vil kirken være ferdig og klar for fotografering igjen i august i år.
Slik så det ut på Skarven siste helga i april. Godt og varmt i været og stinn brakke ned ved kaikanten. Akkurat slik vi liker å skryte av byen til alle som ikke hører hjemme her til hverdags.-
Helt til slutt trekker jeg fram Gry Celius. En tidlig morgen på vei til jobben kom frisør-Gry ruslende på vei til sin jobb. Det er jo rett og slett så mye kulere når damene (og gutta!) bruker litt mer tid på dagens antrekk enn å slenge allværsjakken over skuldrene. Takk, Gry - du viser vei for oss alle i det vi ynder å kalle Nordens Paris.

 

 

 

Del med dine venner