Glade hjul

 

Glade hjul i sykkelbyen Tromsø

Gjør klar for Tromsø sykkelfestival. For tredje arrangeres den i regi av Sykkelbyen Tromsø, og der i gården håper de på ny deltakerrekord igjen.

Hjulet regnes som en av menneskehetens viktigste oppfinnelser. De fleste plasserer oppfinnelsen av hjulet i Mesopotamia i det Persiske riket omkring 4000 f.Kr., Det kan se som det ble uavhengig oppfunnet i Kina omkring 2800 f.kr.

De første hjulene var laget av en skive av tre eller stein. I bronsealderen ble eikede hjul oppfunnet og de klassiske delene av hjulet slik vi kjenner det i dag oppstod med nav, eiker og felg.

Sykkelen

Sykkelen ble opp funnet på 1800-tallet og popularisert på 1900-tallet, og det finnes nå over én milliard sykler over hele verden. Det er dobbelt så mange som antallet biler. Sykkel er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden.

Den har hatt sterk påvirkning på samfunnet. Både i forhold til kultur, men også på å fremme moderne avansert produksjons- og industri-prosesser. Mange av komponentene ble opprinnelig funnet opp for sykkelen. Kulelagre, luftfylte dekk, kjededrevne tannhjul og eike-hjulet spilte senere en viktig rolle i utviklingen av bilen.

 

Tromsø sykkelfestival

Søndag 12. juni arrangeres Tromsø sykkelfestival for tredje gang i regi av Sykkelbyen Tromsø. I fjor var det rundt 3000 syklister innom festivalområdet på Charlottenlund. Gjert-Henrik Vedeler i Sykkelbyen Tromsø håper å øke antallet deltakere i forhold til de 3000 som dukket opp i fjor. – Vi har plass til mange flere, sier Gjert-Henrik. Det blir mange aktiviteter for både stor og liten.

Lek og morro

- Charlottenlund er perfekt for et slikt arrangement, skryter han, og lover en aktivitetsdag som viser at sykkel kan brukes til mer enn transport.

- Sykkel er sosialt og sykkel er også et leketøy. Du vil få utfordringer og ny kunnskap. Hele familien vil ha utbytte av å være med på sykkelfesten, lover han. - Sykkel er sosialt. Sykkel er også et leketøy.

- Tromsø Ski og sykkel stiller med mekanikere, Eide handel stiller med mat og Lavka-rittet stiller med sin ekspertise. Tanken er at dette skal være ikke-kommers, sier han. Også i år blir det sykkel-aktiviteter som utfordrer både teknikk og kunnskap. Sykkelorientering, sykkelservice, sykkelslalåm, énhjulssykling, hinderløyper, testing av nye sykler, konkurranser og MiniLavka er blant aktivitetene på programmet. Festivalen frister også med sykkelmat i festivalteltet, trimmotivasjon og skrubbsår.

 

Del med dine venner