Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Glade hjul

 

Glade hjul i sykkelbyen Tromsø

Gjør klar for Tromsø sykkelfestival. For tredje arrangeres den i regi av Sykkelbyen Tromsø, og der i gården håper de på ny deltakerrekord igjen.

Hjulet regnes som en av menneskehetens viktigste oppfinnelser. De fleste plasserer oppfinnelsen av hjulet i Mesopotamia i det Persiske riket omkring 4000 f.Kr., Det kan se som det ble uavhengig oppfunnet i Kina omkring 2800 f.kr.

De første hjulene var laget av en skive av tre eller stein. I bronsealderen ble eikede hjul oppfunnet og de klassiske delene av hjulet slik vi kjenner det i dag oppstod med nav, eiker og felg.

Sykkelen

Sykkelen ble opp funnet på 1800-tallet og popularisert på 1900-tallet, og det finnes nå over én milliard sykler over hele verden. Det er dobbelt så mange som antallet biler. Sykkel er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden.

Den har hatt sterk påvirkning på samfunnet. Både i forhold til kultur, men også på å fremme moderne avansert produksjons- og industri-prosesser. Mange av komponentene ble opprinnelig funnet opp for sykkelen. Kulelagre, luftfylte dekk, kjededrevne tannhjul og eike-hjulet spilte senere en viktig rolle i utviklingen av bilen.

 

Tromsø sykkelfestival

Søndag 12. juni arrangeres Tromsø sykkelfestival for tredje gang i regi av Sykkelbyen Tromsø. I fjor var det rundt 3000 syklister innom festivalområdet på Charlottenlund. Gjert-Henrik Vedeler i Sykkelbyen Tromsø håper å øke antallet deltakere i forhold til de 3000 som dukket opp i fjor. – Vi har plass til mange flere, sier Gjert-Henrik. Det blir mange aktiviteter for både stor og liten.

Lek og morro

- Charlottenlund er perfekt for et slikt arrangement, skryter han, og lover en aktivitetsdag som viser at sykkel kan brukes til mer enn transport.

- Sykkel er sosialt og sykkel er også et leketøy. Du vil få utfordringer og ny kunnskap. Hele familien vil ha utbytte av å være med på sykkelfesten, lover han. - Sykkel er sosialt. Sykkel er også et leketøy.

- Tromsø Ski og sykkel stiller med mekanikere, Eide handel stiller med mat og Lavka-rittet stiller med sin ekspertise. Tanken er at dette skal være ikke-kommers, sier han. Også i år blir det sykkel-aktiviteter som utfordrer både teknikk og kunnskap. Sykkelorientering, sykkelservice, sykkelslalåm, énhjulssykling, hinderløyper, testing av nye sykler, konkurranser og MiniLavka er blant aktivitetene på programmet. Festivalen frister også med sykkelmat i festivalteltet, trimmotivasjon og skrubbsår.

 

Del med dine venner