Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Gi bygda en dass!

Det begynte med en telefon fra den pensjonerte politimannen Sveinar Øvergård.

- Yngve. Du må komme ut og ta noen bilder i Grøtfjorden.

Sveinar har hytte i bygda og sitter i styret i bygdelaget.

- Nå har det blitt rullestolvei ned til fjæra. Til neste år legges det ut matter slik at stolene kan kjøre helt ned i fjæra. Men det mangler en dass!

I hjertet av bygda ved elveutløpet har folket laget et helt anlegg med samfunnshus og grillhytte, badstue, badestamp og gapahuk. Det er også satt fram benker og bord, bålplasser og grill. Det siste de har gjort er å lage vei for rullestolbrukere ned på begge sider av elva. Nå mangler det bare et toalett. 

 

Nordlys hadde nettopp en sak om bonden Terje Edvardsen som har drevet et toalett i bygda i over 20 år. Nå stenger han det. Jeg ble litt tidligere ferdig på jobb i går, så jeg satte meg i bilen og svingte utover mot yttersia. Oppe i bakken over Grøtfjord parkerer jeg på veikanten. Bygda, fjæra og storhavet slår storslått i mot meg. Halve bygda ligger i skygge, men tro ikke at sesongen er over av den grunn.

Storslått ankomst til Grøtfjorden. Fjellene bak til venstre tilhører Tromvik. Til høyre i bakgrunnen lurer Vengsøy. I midten i front ligger den lille bygda som tusner på tusner valfarter til på godværsdager.

 

Jeg kjører inn mot bygda med skyggen i ryggen. Sola lyser opp halve sandstranda og fjellet mot nord. Vengsøya bader i sol litt utenfor.

Det nærmer seg slutten på sola for i år. Snart er det nordlysfotografer og surfere som overtar for solbadere.

 

Den lille elva renner ut midt på stranden. Skal du drikke vann kan det være lurt å bruke vannslangen som er montert for formålet. Vannet i elva kan være noe bedritent, om du skjønner. 

 

Bygdelaget har fått bygget et forsamlingshus med plass til rundt 50 personer i ”sentrum” nede ved stranda. I tillegg har de satt opp en grillhytte og en badstue med utendørs badestamp. Og redningsbøyer på stranda. Noe er bygget med lagets egne midler. Noe med midler fra kommunen. Fasilitetene leies ut til ”fremmedfolk”. Bygdas egne bruker det gratis.

Til venstre noen av fasilitetene bygdefolket har satt opp. Benker, bord og grillplass. Til høyre redningsbøye om ulykken skulle være ute. Stativ for rive er også på plass flere steder bortover langs stranda.

 

Strandvolleyballnett venter bare på sol og svette kropper på jakt etter å holde ballen i lufta.

 

Terje Edvardsen kommer meg i møte langs veien i bygda.

Terje låser dodøra for siste gang. Nå får kommunen overta drift og vedlikehold av toalettfasiliteter for utfartstrengende.

Han forteller at han nærmer seg pensjonsalder. Terje har vært bonde i alle år. Snart blir han mindre bonde.

- Jeg tenker å bruke mer tid på fruen og bobilen, sier han. Toalettet har jeg drevet i over 20 år. Senja har fått seg en gulldass. Vi bør kunne unne oss et lite toalett i Grøtfjorden.

Nå synes jeg kommunen kan overta, sier den sindige bonden.

 

 

Terje håper nytt toalett kan være på plass før 2017-sesongen braker løs. - Vi har tidligere blitt enige om at der hvor benkene og bordene i bakgrunnen står vil passe fint for en kommunal dass, sier han.

 

Før han satt opp toalettet ved siden av huset kom folk og ringte på døra. Terje forteller at det stod kø opp trappa i huset deres på fine dager.

– Det kommer så mye folk hit både sommer og vinter, sier han. Surfere og skatere bruker fjæra og stranda hele året. For fotografer og turister er det et yndet sted å samle minner, midnattssol og nordlyset. Om sommeren vet alle hvor stinn brakke det kan være der ute. Og på de beste dagene er det helt ”syden” i fjæra og vanskelig å finne parkering – selv om bygdefolket har satt av store jorder for parkering.

Et par jorder like ved fjæra er omgjort til parkeringsplasser og camping. For en symbolsk sum er det fritt fram. Noen småkroner ligger i boksen og venter på selskap.

 

Bygdehuset har god sitteplass til rundt 50 personer. Bygdelaget leier det ut når de ikke bruker det selv. Det samme gjelder badestampen og badstuen.

 

En godværsdag en sommer for noen år siden så det slik ut på Playa Del Grøtfjord.

Jeg lurer på hva som står i veien for at kommunen setter opp en dass på et av Tromsø-områdets aller mest populære utfartssteder. På telefonen forteller avdelingsdirektør for Byutvikling i Tromsø kommune, Øystein Nermo at det blir dass i Grøtfjorden.

- Vi anlegger et nytt toalett i bygda neste år, sier kommunaldirektøren. Det blir ikke en gulldass ala den de har på Senja, men en funksjonell og praktisk dass, forteller Øystein. Toalettet er lagt inn i forslag til økonomiplan for neste år, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gå gjennom der. Vi satser på at det blir godkjent, lover han.

Meningen er å komme i gang så fort det lar seg gjøre i det nye året. Plassering og løsning er ikke klart, men Øystein sier de har flinke folk i kommunen som kan dette med dass.

Sola er i ferd med å forlate Grøtfjord for i år. Til neste år blir det både sol og toalett Playa del Grøtfjord.

 

Del med dine venner