Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Fra topp til fjære.

To båter sklir sakte ut en stille Ersfjord på Kvaløya utenfor Tromsø. Båtene er på vei fra Ersfjordbotn Brygge for å hente 16 skiturister. De er på vei ned de stupbratte fjellsidene mot fjorden.

Jeg sitter i den ene båten sammen med gründer og eier Ingvard Johansen. Tvillingbroren Johan Johansen fører den andre båten. I sløyebua står storebror Hans-Magnar Torvstad og gjør klar bacalao som skal serveres til skikjørerne når de kommer tilbake fra dagens topptur.

Ingvard har investert nesten 11 millioner kroner i Ersfjordbotn Brygge. Et par av millionene kommer fra Innovasjon Norge. Anlegget består av et leilighetsbygg med 5 leiligheter med til sammen 25 overnattingsplasser. Stue, kjøkken og bad i tillegg til to soverom og bod/teknisk rom tilhører alle leilighetene.

– I tillegg har jeg to spesialbygde båter av typen Kvernø 585, forteller Ingvard. Aluminiumsbåtene er 19 fot og har 75 hestekrefter. To båter til er bestilt. – Det er robuste båter som er tilpasset fisketurisme, forklarer han. De skal ta turister ut på havfiske eller fugletitting, eller på ski, forteller han. Kaia er også rustet kraftig opp, og planene for utvidelse av anlegget er klare. - Det kommer et nordlysbygg med mye glassvinduer for nordlysturistene, forteller Ingvard. Et lite konferansebygg hvor turistene kan varme seg og se på nordlyset. Her vil det også være mulighet for små arrangementer i forbindelse med aktiviteter på anlegget, forklarer han. Et flerbruksbygg er også på trappene. Badstue, toalettfasiliteter, garderobe og dusj. Disse to byggene vil være knyttet sammen med en glassportal.

Stort potensiale

Båtene har lagt seg til rette ved svabergene et stykke ut i fjorden. Langt oppe i fjellsiden ser vi turfølget som små prikker. De har startet nedfarten. En om gangen svinger de seg nedover den stupbratte fjellsiden.

Tyske Thomas Heisig i Tromsø Norwegian Mountains skryter hemningsløst av Tromsø som skidestinasjon. Han bodde i Tromsø for cirka 20 år siden. Nå bor han på Stryn, men med kjæreste i Tromsø er han i ferd med å flytte mer og mer av virksomheten til Tromsø og Ersfjordbotn Brygge.

- Potensialet for denne type turisme er enormt, sier Thomas.

Europeerne har drevet med toppturer i alpene i flere tiår, men har nå fått opp øynene for dette med å kjøre ski helt ned til havet, sier han. Fotomotivene er fantastiske, og bare det å vite at du er så langt nord frister utlendingene, sier han. Skandinavia har et godt navn ute i verden. Lofoten og Lyngen  er allerede kjent for utlendinger. Senja er skikkelig på gang, mens i Tromsø er det lite og ingenting, sier Thomas. Fordelene med Tromsø er mange, skryter han. Flyplassen ligger sentralt, og det er kort vei til både by og fjell. Sist helg hadde han og samarbeidspartneren Trond Olav Glimsdal i selskapet Norwegian Mountains 16 gjester fra bedriftsidrettslaget til Cisco Systems på besøk ute i Ersfjorden. De startet fra Oslo etter arbeidstid på onsdagen. Klokka 19 landet de på Langnes, og en halv time etter var de ute på Ersfjordbotn Brygge. I god tid før midnatt var de på toppen av Rødtinden, smiler han. Som en av gjestene sa det: - Det var raskere å komme seg på skiene, enn å dra fra Oslo til Kvitfjell!

Eget fiskemottak

Hele gjengen med skiturister er trygt plassert i båtene sammen med skiutstyr og ryggsekker. Smilene går nesten rundt.

- Ersfjorden er storslått, sier Ove Brynestad som er oppvokst ved Hardangerfjorden. Utrolig flott natur og fine fjell. Ved brygga fikk vi oppleve både oter på fiske og nise. Ellers var det jo både reinsdyr og rype å se i fjellet.

Ersfjordbotn Brygge har også fiskemottak med sløyelinje, fryseri og tørkerom for våte klær. Her kan fisketuristene gjøre etterarbeidet med fisken etter endt tur på havet. Vi kan også ta i mot fisk fra de 4-5 lokale fiskerne, sier Ingvard. Det finnes ikke mottak i Ersfjorden, så her får de mulighet til det, sier han. Vi samarbeider med Ivan Lorentzen Fiskeforretning AS på Brensholmen om levering av fisken, sier Ingvard, som eier 100 % av aksjene i turistanlegget. – Jeg startet med booking i slutten av januar i år, forteller Ingvard. Så langt er det booket turister for 1,2 millioner kroner. Ca. 700.000,- via booking.com. Resten har booket direkte. Det ser lovende ut, smiler han.

Ingvar forteller at året er delt opp i forskjellige typer aktiviteter. Fisketurismen er fra slutten av april og ut september. Da overtar nordlysturistene. Når snøen kommer ankommer skituristene. Mørketidskjøring med hodelykt – gjerne under nordlyshimmelen. I disse dager er det skikjøring, før fisketuristene igjen overlapper. Fugletitting og hvalsafari står også på programmet. – Hvalene er ikke et satsingsområde, med den er med å bidra, forklarer Ingvard. Hvalene er her i 8-10 år, og nå har vi hatt den i seks. Vi vet ikke når silda tar andre veier med hvalene på slep, smiler han. Ingvard ønsker også Tromsø-folk velkommen til anlegget. Både for leie av leiligheter og båter, men også for arrangementer som de kunne tenke seg. - Vi skal strekke oss langt for gjestene - uansett hvor de kommer fra, smiler han.

På ski til havet

Ersfjordbotn Brygge har inngått et samarbeide med Thomas Heisig i Norwegian Mountains. Thomas tilbyr naturbasert reiseliv, som han kaller det. Toppturer og skredkurs for både lokale skientusiaster og tilreisende fra hele landet. Topptur i langhelger og ukesturer for det norske markedet, og ukesturer for skikjørere fra Tyskland og Østerrike. Her tar de i bruk både Ersfjorden, Ringvassøya, fastlandet og deler av Lyngen. 

- Her i området kan man ”tøye grensene” litt, forteller han. Ikke gjøre farlige ting, men pushe grensene under trygge forhold, sier Thomas. Han kaller seg ikke guide eller fjellfører, men kreativ skikjører. 

Det er viktig å poengtere at vi elsker vinterfjellet og alle opplevelser man kan finne på ski og i et bratt vinterfriluftsliv, sier han. Svært mange er i nybegynnerfasen og beveger seg derfor på kjente fjell. Man har mye informasjon om at dette fjellet er ansett som "trygt" i den perioden man ønsker å kjøre på ski der.

Turfølget på ett brett: Amund Holmbø Basmo, Anders Ødegaard, Arne Bjordal, Audun Kollstad, Berit Nyland, Einar Dørum, Gudny Hauknes, Hans-Christian Egtvedt, Martin Rognerud, Morten Utengen, Ove Brynestad, Pascal Buhler, Ragnvald Barth, Ståle Hestdal, Tor Olav Haukelidsæter og Tor-Erik Risberg i tillegg til Thomas Heisig og Trond Olav Glimsdal.

Så er det den antatte risikogruppen som nok bevisst utsetter seg for stor fare ved skikjøring. Der tar flaksen en dag slutt og skredulykken blir en realitet. Det vi holder på med er ikke ekstremt, forklarer han. Min filosofi er å selge en "vanlig" topptur på ski med en stor porsjon kreativitet. Vi besøker de meste kjente fjellene rundt Ersfjorden, men vi bruker båt til adkomst og henting. Vi velger områder og såkalte linjer som ligger litt mer avsides. Vi "tøyer" strikken bare en liten bit. Denne "tøyningen" er vel forberedt gjennom hele vinteren og helt fram til dagen før gjestene kommer. Vi er ute på nøyaktig sammen toppturen og samme nedkjøringen som vi har tenkt å gjennomføre med gjestene. Dermed har vi stor margin og god kjennskap til terreng og snøforhold. Vi unngår dermed å få store overraskelser som kan gå utover sikkerheten, og dermed også ødelegge opplevelsen for gjestene, forteller Thomas.

- Det er eksotisk å gå på topptur rett fra fjæra til toppen, smiler Gudny Hauknes. En flott opplevelse å dra ut med båt fra brygga og fram til der turruta startet, sier hun. Betjeningen på Ersfjordbotn Brygge var veldig hyggelig og hjelpsom og ytet fantastisk service. Suveren logistikk rundt transport med minibuss og med båter som brakte oss til og fra flotte turruter. Og guidingen var suveren. Thomas og Trond-Olav var trygge guider som skapte tillit, skryter hun. De 16 gjestene fra firmaet Cisco bedriftsidrettslag har vært på skitur flere ganger.

- Dette er første gangen i nord, og det frister til gjentakelse, samstemmer de på after-ski i sløyebua som for anledningen er omgjort til ”festlokale”. Ragnvald Balch Barth og Pascal Bühler tar sats fra bryggekanten og ut i den friske vannet. Etter brunsthylene å dømme er vannet kaldt. Musiker og trubadur Bjørn Dybwad underholder med kjente slagere under spotlighten i hjørnet av bua.

- Vi skulle gjerne ha kommet på toppen av Store Hollenderan, men været gjorde at vi dessverre måtte droppe den toppen. Lodgen var perfekt! - Selvfølgelig kommer vi tilbake igjen, gliser Gudny Hauknes på vegne av turfølget.

 

Del med dine venner