Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Fin e ho, og finere skal ho bli.

 

Hun lå der ned ved kaia og duppet. Det var mange andre der også, men akkurat henne klarte jeg ikke å slippe med blikket. Hun var rett og slett litt mer sexy enn alle de andre.

 I Torghuken i Tromsø ligger en 100 år gammel dame og dupper.

- Først hadde bestefar min båten fra 1952. Så fattern. Jeg er også vokst opp på den, sier Jan Roger Lerbukt, daglig leder for Tromsørederiet Hermes AS.

Kulturskatt

Familien til Jan Roger hadde båten fra 1952 til 1990.

– Vi ønsker å ta vare på denne kulturskatten, sier Jan Roger. Den blir liggende i Torghuken inntil videre, sier han. Rederiet har ikke avklart hva de skal bruke Hermes II til.

Smykkeskrin

- Utvendig er den et smykkeskrin, smiler rederen. Innvendig gjenstår litt arbeide. De har tatt ut lasterommet i båten. Lugarer og spiseplass kommer, så får de se hva de gjør med båten.

- Først og fremst ønsket vi å ta vare på båten. Det blir vel et eller annet som innebærer opplevelser for folk flest, med det får vi komme tilbake til, smiler Jan Roger lurt.

Lys i mørket

Den 72 fot store kutteren ble bygd av Nils Skandfer i 1917. Hermes II var med i evakueringen av Finnmark under andre verdenskrig. De har montert opp et skilt med litt fakta om bord på båten, og to store lamper sørger for et rosa skjær i indre havn.

- Lysene er mest for at folk skal se den, sier Jan Roger. Vi ønsker jo at folk skal se den.

Vernet

Den gamle damen har fått seg egen side på Facebook. Der skriver de at 100-åringen skal på spennende turer og tokt til festivaler og arrangementer i Nord-Norge. ”I 2017 har Hermes II 100-årsjubileum. Det skal feires behørig når fartøyet blir tatt aktivt i bruk til formidlingsformål gjennom selskapet Hermes II AS. Kutteren framstår i dag slik den var i 1962, og er erklært verneverdig av Riksantikvaren”.  

 

Del med dine venner