Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Eventyret er tilbake.

Ryktet fortalte at hvalene har kommet tilbake. Søndag dro jeg ut på yttersia for å sjekke.

Konklusjonen: Ryktet stemte. Eventyret er tilbake!

Hval i sikte. Stein-Are, Silje og Thomas oppdager vann og damp fra hvalene. Dagen er berget.

Søndag morgen klokka 09:00 siger katamaranen til Arctic Explorer ut fra kaia ved Kystens Hus i Tromsø. Vi er drøyt 35 gjester med på turen. Morrasola speiler seg i et blikkstille indre havn. MS Aurora Explorer legger kursen nordover mot Kvalsundet.

På kaia står Iga og tar i mot gjestene på dagens hvalsafari. Stein-Are og Thomas klargjør skuta. Inne sørger Silje for at booking og billetter stemmer.
Soloppgangen i nord gjør dette til en perfekt dag for "hvalfangst". Vi er på vei gjennom Tromsøbrua.

Ytterst i Kvaløyvågen på vei mot Sandøya og Rebbenesøya holder guide Iga Dreuniak et lite foredrag om hvalene vi håper å få møte. Hun står fremst inne i båten og tegner og forteller med hjelp fra to TV-skjermer med bilder og video. Midt i presentasjonen avbryter hun og sender folk ut på dekk.

Polske Iga gir et lite foredrag om hvalene før vi møter dem i levende livet.

– Det er ingen vits i å stå her, sier hun. Hvalene er her!

Hvalene er spottet i den klare høstlufta. I bakgrunnen kommer også MS Sula sigende i mot med dykkere ombord.
Halefinner og ryggfinner dukker opp og ned overalt rundt båten denne søndag morgen.
Spekkhoggerne er magiske i seg selv, og med lav høstsol gir både vann og damp magien et ekstra knepp.

Spekkhoggerne puster og peser vannsprut og damp opp i den klare høstlufta. Gjestene gisper og fotograferer. En stor delegasjon med spekkhoggere jakter sild like ved båten. Det er til å forstå at folk kommer fra hele verden for å oppleve dette. Framme på båten flokker turistene seg sammen og trykker på utløseren til kamera. Det skrikes og skråles når hvalene dukker opp eller nærmer seg båten.

Nærkontakten med hvalene og naturen på yttersia tar nesten pusten fra oss som er tilstede.

Vi ser ut som et fuglefjell der vi står på to plan og i trappa på fordekket. Spekkhoggerne sklir fram og tilbake i sin jakt etter mat. Det glinser i ryggfinnene. En av dem klasker halen i vannet gang på gang. En annen stikker hodet rett opp og bli ”hengene” lenge nok til at de kjappeste fotografene rekker et bilde.

Så lenge vi øigger i ro med båten kommer spekkhoggerne helt opp til skutesiden.

Skipper Stein-Are Paulsen går to daglige turer fra denne oktoberhelga til slutten av mars. På dagen er det hvalen som er målet. På kveldsturene er det nordlyset.

På denne turen er det gjester fra bl.a. Tyskland, Spania, Italia, Frankrike, Canada og Australia.

Det tyske paret har hatt full uttelling på sitt Tromsø-opphold. - Vi kommer tilbake!, sier de.

Sandra og Uwe Rau fra Stuttgart har utnyttet tiden med hvalene godt. Bilder blir lastet inn i leserbrettet og studert.

– Vi har vært i Tromsø i seks dager, og vi har hatt sett nordlyset alle dagene, forteller de og smiler bredt. Spekkhoggere på nært hold har vært en opplevelse, sier paret. Vi kommer tilbake!

I ny og ne dukker det opp en hale som vifter og klasker i vannet så spruten står.

Clara Bodner og Florine Enengl fra Wien i Østerrike er ivrige med selfie-fotografering. Med spekkhoggere som kulisse blir det spektakulært for minneboka. - Vi er i Tromsø på helgetur, forteller de unge damene. Fjellheisen og Fløya er også besøkt, og nordlys ble det også et glimt av. Damene skryter av byen og naturen rundt. – Vi har fjell i Østerrike også, men at de går rett i havet er annerledes, sier de smilende venninnene.

Jentene fra Wien sørger for å sikre seg en spektakulær selfie fra turen.
Flere sikret seg en selfie fra turen. Kanskje det blir det nye innsalget for hvalsafari-tilbyderne?

Passasjerbåten går ikke over 20 knop. Det betyr igjen at de har lov å ha folk ute på dekk. I den skarpe høstsola bruker jeg like mye tid ute på dekk som i varmen under dekk på vei utover mot eventyret. Det henger varme kjeledresser til alle passasjerer ved ytterdøra, men denne søndagen holder det med mine egne ullklær.

– Vi bruker litt tid på turen utover, forteller skipperen. Turen i dette landskapet er en opplevelse i seg selv, sier Stein-Are. Det er jo et fantastisk lys på denne tiden av året, sier han.

Kikkerten er ofte i bruk under jakten på de magiske opplevelsene. Og som oftest finner de dem i "hvalsesongen".
Det klassiske motivet med halen vinkende over vannskorpa.
Nok en ryggfinne over havflaten. Hvalene etterlater seg en speilblank ring i vannet når de dykker ned etter mer fisk.

Med seg om bord har skipperen sin samboer Silje Westjord, Thomas Seppola og den språkmektige guiden Iga fra Polen. Thomas driver sitt eget selskap North Experience sammen med Nils Erling Krogstad, men samarbeider med Stein-Are og Silje. I sommer gikk MS Aurora Explorer i turisttrafikk på Svalbard, og om kort tid får de en rib i ”båtsamlingen” som i tillegg består av MS Strønstad og MS Leone.

Nok er nok. Det er på tide å gjøre vendereis og komme seg inn til Tromsø med de fornøyde gjestene.

– Denne båten er en god sjøbåt, skryter skipperen. Vi har handikapptoalett om bord. På lørdagens tur hadde vi en i rullestol med oss. Vedkommende var veldig fornøyd med turen, forteller han.

Og når dere oppdager hval fra styrhuset – hva tenker dere da.

- Da er dagen berget, sier Thomas og flirer. Fornøyde kunder er alltid det hyggeligste!

Fra nord ankommer vi Tromsø i et lekkert formiddagslys.

 

Del med dine venner