Et smykke i mørketidsbyen.

Mandag kveld gikk jeg gjennom Storgata i Tromsø. Ved Kirkeparken ble det bom stopp.

Der stod det et stivpyntet julehus og glitret. To stjerner i toppen. Tre blå lyskrystaller i midten sammen med en hel stjernehimmel. Det er Gullsmed Wintervold som har gjort seg litt ekstra flid med å smykke ut fasaden før jul.

I går tok jeg en ny runde gjennom byens hovedgate. Tanken var å sjekke ut julestemningen i paradegata. Det ble ikke en opptur, om du skjønner. Tvert i mot. Omtrent ingen andre enn Elin har gjort noe for å skape julestemning. Litt pynt og en og annen lyslenke var hengt opp. Rett skal være rett. Men hus- og butikkeierne i byen har litt å gå på!

Dette gjorde meg litt nysgjerrig på hvor mye det koster å få opp litt glitter og stas på veggen. Jeg tok en telefon til Elin.

Hva koster det å få butikkfasaden til å stråle?

- Jeg har brukt vel 20.000 kroner på dette, forteller Elin. Jeg handlet stjerner og snøkrystaller fra JM Hansen når de la ned butikken i nabobygget. Lysene på veggen er handlet over nettet. I tillegg må min mann og vår sønn inn i regnestykket. Det er de som har stått i stigen og montert lysene. Skulle jeg hyret inn folk til det ville nok summen blitt en litt annen. 

Elin ønsker at flere andre i sentrum gjør byen lysere. – Vi har det jo så mørkt i den mørke tiden, sier hun. Lys skaper trygghet, og det er viktig. Og det blir jo så mye hyggeligere også. Mørketiden er mørk i nord. Det gjør jo lysene ekstra synlige og virkningsfulle, sier hun og smiler.

Elin snakker engasjert om sentrum. – Vi må være fremoverlent og tenke nytt i byen, mener hun.  Sentrum er for alle. Det er jo selve hjertet i Tromsø. Det er her sjela sitter, sier hun.

Elin har designet fasadebelysningen selv og bidrar gjerne med råd og vink til andre som måtte ønske å lyse litt opp. – For meg er det en livsoppgave å smykke ut både byen og folk i byen, smiler gullsmeden.

Hos naboen til Wintervold, Jacob Friis Ur-optikk, står en mann inne i butikken og maler. På vinduet. Skiltmaler Kristian O. Gundersen fikk oppdraget med å utsmykke vinduene i butikken. – Det er en møysommelig prosess, forteller Kristian. Han har brukt rundt ti timer på de to vinduene. – Fordelen med maling i forhold til for eksempel folie er at det er håndlaget, sier skiltmaleren. Det ligger litt mer sjel i håndarbeid, sier Kristian.   Optikeren og urmakeren hilser forbipasserende med ”God Tid og Godt Nyttår” i det ene vinduet. I det andre handler det om synet.

Også Gullsmed Kristiansen skal få en liten stjerne i boka. De har en diskret, men smålekker look på fasaden. Ellers er det en og annen butikk med en lyslenke på veggen, men ikke all verden. Potensialet i sentrum er ikke utnyttet, for å si det pent.

Del med dine venner