Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Et smykke i mørketidsbyen.

Mandag kveld gikk jeg gjennom Storgata i Tromsø. Ved Kirkeparken ble det bom stopp.

Der stod det et stivpyntet julehus og glitret. To stjerner i toppen. Tre blå lyskrystaller i midten sammen med en hel stjernehimmel. Det er Gullsmed Wintervold som har gjort seg litt ekstra flid med å smykke ut fasaden før jul.

I går tok jeg en ny runde gjennom byens hovedgate. Tanken var å sjekke ut julestemningen i paradegata. Det ble ikke en opptur, om du skjønner. Tvert i mot. Omtrent ingen andre enn Elin har gjort noe for å skape julestemning. Litt pynt og en og annen lyslenke var hengt opp. Rett skal være rett. Men hus- og butikkeierne i byen har litt å gå på!

Dette gjorde meg litt nysgjerrig på hvor mye det koster å få opp litt glitter og stas på veggen. Jeg tok en telefon til Elin.

Hva koster det å få butikkfasaden til å stråle?

- Jeg har brukt vel 20.000 kroner på dette, forteller Elin. Jeg handlet stjerner og snøkrystaller fra JM Hansen når de la ned butikken i nabobygget. Lysene på veggen er handlet over nettet. I tillegg må min mann og vår sønn inn i regnestykket. Det er de som har stått i stigen og montert lysene. Skulle jeg hyret inn folk til det ville nok summen blitt en litt annen. 

Elin ønsker at flere andre i sentrum gjør byen lysere. – Vi har det jo så mørkt i den mørke tiden, sier hun. Lys skaper trygghet, og det er viktig. Og det blir jo så mye hyggeligere også. Mørketiden er mørk i nord. Det gjør jo lysene ekstra synlige og virkningsfulle, sier hun og smiler.

Elin snakker engasjert om sentrum. – Vi må være fremoverlent og tenke nytt i byen, mener hun.  Sentrum er for alle. Det er jo selve hjertet i Tromsø. Det er her sjela sitter, sier hun.

Elin har designet fasadebelysningen selv og bidrar gjerne med råd og vink til andre som måtte ønske å lyse litt opp. – For meg er det en livsoppgave å smykke ut både byen og folk i byen, smiler gullsmeden.

Hos naboen til Wintervold, Jacob Friis Ur-optikk, står en mann inne i butikken og maler. På vinduet. Skiltmaler Kristian O. Gundersen fikk oppdraget med å utsmykke vinduene i butikken. – Det er en møysommelig prosess, forteller Kristian. Han har brukt rundt ti timer på de to vinduene. – Fordelen med maling i forhold til for eksempel folie er at det er håndlaget, sier skiltmaleren. Det ligger litt mer sjel i håndarbeid, sier Kristian.   Optikeren og urmakeren hilser forbipasserende med ”God Tid og Godt Nyttår” i det ene vinduet. I det andre handler det om synet.

Også Gullsmed Kristiansen skal få en liten stjerne i boka. De har en diskret, men smålekker look på fasaden. Ellers er det en og annen butikk med en lyslenke på veggen, men ikke all verden. Potensialet i sentrum er ikke utnyttet, for å si det pent.

Del med dine venner