Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

En våt drøm.

Tromsø indre havn får seg en ansiktsløfting. Ny flytebrygge skal sørge for tipptopp forhold for besøkende som ankommer byen sjøveien. Tromsø Havn ønsker også at byens folk skal ta det nye anlegget i bruk.

Hundrevis av meter

Driftssjef i Tromsø Havn, Knut- Ivar Bendiksen tar oss gjennom prosjektet.

- Nå holder vi på å ferdigstille flytebryggene nedenfor Råfisklaget. Der ligger det to pirer ut i havet. Hver av dem er 60 meter. Den ene piren har uteliggere/båser for småbåter. Her vil det være plass til 26 båter i tillegg til et par til ytterst. Den som ligger like sør for den er for litt større båter. Her vil det være plass til 8-10 båter avhengig av størrelsen på båtene.

Benker i solveggen

Ved begge pirene vil det være utleieplasser for tilfeldige kunder. Private båter, sjarker og andre som reker i land.

- Alle kaiene er fire meter brede. Vi har laget dem litt bredere enn normalt, sier Knut-Ivar.

- Her vil det bli montert 10 benker, og håpet er at byens folk tar området i bruk. Spasere og kose seg i solen. Det blir rett og slett et nytt uterom i byen, sier han.

NOFI leverer hele anlegget som har en kostnadsramme på rundt 12 millioner kroner. De står for monteringen også. Akkurat nå holder de på å sette opp gjerder på gammelkaia og montere gangvei ned til flytebryggene.

 

- Gangveien vil bli drøye 16 meter land, så her skal det være muligheter for de aller fleste å komme seg ned. Det vil også bli begrensninger for biler. Tanken er at det skal bli et byrom for folk og dyr uten motor, sier Knut-Ivar.

Skisser utlånt fra Tromsø Havn/Multiconsult

Strøm, vann og benker

Båtfolket vil nå finne både strøm og vann i tillegg til benker på den nye brygga.

- Det monteres strømsøyler med strømpunkter til alle båtene, forteller driftssjefen, så det nye tilbudet er vann og strøm i tillegg til båtplass. Det er det som er normalen, sier han.

Dusj og toalettfasiliteter kommer ikke i denne runden, men ved den gamle flytebrygga ved Torget har kommunen toaletter. Når den nye terminalen på Prostneset står klar vi det være muligheter for både dusj og dass.

Del II kommer snart

Del II av prosjektet kommer ved Scandic Ishavshotell litt lengre sør på kaia. Her vil det bli to pirer til. En med båser for de mindre båtene. Den vil ligge inntil eksisterende kai. Den andre piren vil stikke ut fra kaia  og ha plass til de litt større båtene. Kaiene er ventet til byen denne uka.

- Her ser vi for oss at alle som driver med kommersiell båttrafikk skal ligge. Turer for hval- og  nordlyssafari og andre som driver mot turismen skal vi ha samlet på ett sted, sier Knut-Ivar.

- Vi tror det vil bli et løft at man finner alle som driver med turisme på ett sted, sier han.

Fine tilbakemeldinger

De som har jobbet med dette på kaia den siste tiden har fått gode tilbakemeldinger fra forbipasserende. Prisene for båtplass vil inntil videre være som i dag.

- Det er havnestyret som fastsetter prisene for leie av plass. Om de vil justere prisene er opp til dem, sier driftssjefen.

- Vi synes selv det er et fint prosjekt, og tilbakemeldingen er allerede gode, sier driftssjefen i Tromsø Havn.

 

Del med dine venner