Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

En helt vanlig dag på NM på ski.

NM på ski har inntatt Tromsø.

Folkefest, eller mest for de spesiellt interesserte?

Heidi Weng leder an foran innspurten i semien foran Ingvild Flugstad Østberg og resten av feltet. Weng tok finalen også og ble norsk mester på sprint 2016.

 

I et lekkert vintervær ruller NM på ski videre med dag to av arrangementet. Sola tvinger seg gjennom det lille skylaget i sør og kaster gylne stråler inn over skistadion på Kvaløya. Alt ligger til rette for folkefest.

Forpleiningsansvarlig Geir Are Winther og Tore Lorentzen fra Mydland er full av lovord om den frivillige innsatsen som legges ned under NM.

 

I pressesenteret er summes det mellom datamaskiner og fotoutstyr. Pressen har gode arbeidsforhold. De innledene heatene på dagens sprint er unnagjort. Det nærmer seg semifinaler og finaler for både damene og herrene.

Skiforbundets smørebu på hjul med ski for tusenvis av kroner er hjertelig tilstede. Kontrasten er stor mot de små "brakkene" som løperne utenfor landslagene må klare seg med.

- Det er mellom 450 og 500 frivillige i sving for å få dette til å gli smertefritt, sier forpleiningsansvarlig Geir Are Winter.

- Vi selger lokalprodusert mat. Fiskeburgere og elgkarbonader, vafler og fiskesuppe, forteller han på både inn- og utpust. Cirka 4-5000 Mydlandpølser regner de med går unna i løpet av NM-dagene.

- Vi produserer 160 liter kaffe per time, sier Winther. Første dagen gikk det unna rundt 600 vafler. Det er som oppvarming å regne. Det kommer til å gå unna masse mer i løpet av helgen, smiler han.

Skistadion er utstyrt med 19 festivaltoaletter, så det er unødvendig å gjemme seg i skogen når nøden melder seg.

Når folk flest kryper til sengs stikker de som har ansvaret for løypene ut i natta. Prepping av løyper i nattens mulm og mørke må til for å lage perfekte spor til neste dags renn.

- En nabo dro hjemmefra klokka kvart over tre på natta for å preppe løypene, sier Tore Lorentzen. Den andre naboen min dukket opp i løypene klokka 06 for å testgå sporene og se til at de var som påkrevd, smiler han imponert.

Volleyball, fotball, stikkball og skileik for kidsa. Elever ved Idrettslinja har aktivisert ungene gjennom dagen oppe på sletta over stadion.

 

Den skrivende presse følger løpene via TV-skjerm mens løperne er ute i løypa.

 

Arrangørene har frivillige som sørger for kiosksalg, det er 4-5 leger til stede i tillegg til sanitetsfolk. Atter andre har ansvar for sanitæranleggene og parkering.

- Dette er morro 24 timer i døgnet, avrunder de to herrer.

Publikum består stort sett av skoleelever og barnehagebarn fra Tromsø. Det er helt vanlig på ski-NM. Folk flest er på jobb på dagtid.

 

Jeg startet min NM-dag i sentrum av Tromsø. Det er ikke mye som minner om at våre verdensstjerne går skirenn i Tromsø.

Slik forteller Tromsø byens borgere at byen er full av verdens beste skiløpere. Resten foregår på Storelva ute på Kvaløya.

Et par bannere henger på Rådhuset. That`s it.

Hva med å legge premeutdelingen til sentrum på tidlig kveldstid? Hva med å sette opp en scene hvor Violet Road kunne presentert sin siste plate? Hva med å lage skileik i parken mellom Rådhuset og Nordlys og ned til Torget? Hva med å la sentrum få ta del i dette mesterskapet? Det er selvsagt for sent nå, men det snakkes om å gjøre Tromsø til fast arrangør for NM på ski. Slik det framstår nå er det et mesterskap for løpere, arrangører og pressen. Og de elever og barnehagebarn som får anledning til å bruke dagen ute på Kvaløya til ballspill og pølsegrilling. Og litt heia heia og hurra.

Snittalderen på publikum fredag er lav nok til at akebakke og basing i snøen er like spennende som Johaug og Weng.

 

"Backstage" på stadion ropes det Therese uavbrutt. Ungene henger over gjerdet og ønsker seg en selfie og en autograf. Løperne varmer opp uten å la seg forstyrre nevneverdig.

Therese Johaug gjør seg klar til sprintfinale mens ungene håper på en autograf og et bilde. NRK`s Gunnar Grindstein jr. sørger for å få med seg lyden av ropingen.

 

Litt ovenfor skistadion sitter noen unge kvinner og slapper av. Det er elever fra Idrettslinja.

En fortjent pust i bakken for disse unge kvinnene som har brukt dagen til ballspill og leik og morro for de yngste.

- Vi har aktivisert unger i hele dag. Nå har vi fortjent en pause, smiler de mens heat etter heat staker seg forbi. 

Av med de varme klærne og klar for finalen. Weng og Johaug er ferdig med oppvarmingen og klar. Weng vinner. Johaug ender på en beskjeden femteplass.

Det er klart for sprintfinalene. Damene først. Stemningen stiger. Sola skinner som bestilt bak Malangsfjellene i sør. Det blir et tett heat, men sterkest i solnedgangen er Heidi Weng.

Finn Hågen Krogh. Norsk sprintmester 2016 på villsnø, som noen kaller det.

I herrenes finale er Finn Hågen Krogh favoritt, og finnmarkingen innfrir etter en tett spurt.

Når løperne er ferdig for dagen stikker Therese Johaug til Jekta. Der venter horder av unger på skistjernen for å få sine autografer og sine selfier sammen med henne. Det er ikke mye hvile for de største stjernene.

 

Del med dine venner