Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Lill Lindfors er tilbake i byen.

Lill Lindfors har vært en skandinavisk superstjerne i fem tiår.

Nå er hun tilbake i Tromsø.

Lill Lindfors med sin sjarme og sin sex apeeal på scenen i Kulturhuset i 1992.

 

- Hei, det er Lill, svarer den milde damestemmen i andre enden av telefonen.

- Jeg er bare et vanlig menneske. Unik som alle andre, men et vanlig menneske!

Det sier en av de aller største enterteinere gjennom tidene i skandinavisk underholdningsindustri de siste femti årene.

 

Først dette:

I 1993 tikket det inn en telefaks i Nordlysredaksjonen. Lill Lindfors hadde stått på scenen i Kulturhuset i Tromsø. Et av numrene hun framførte var en sexy flyvertinne. Nummeret startet med at Lill Lindfors hadde sett seg lei på de alvorlige vertinnene som viste vei til nødutgangene og fortalte at flytevestene ligger under setet ditt. Alt uten å røre på en eneste muskel i hele kroppen slik bildene under her viser.

Slik startet nummeret med flyvertinnen. Jakken på og null mimikk.

  Hun kom med en alternativ måte å skaffe passasjerenes oppmerksomhet. Jeg tok en serie bilder den gangen, og noen av bildene jeg tok ble ganske så festlige. Det var de bildene selveste Lill Lindfors ønsket seg for bruk i promotering av seg selv.

På fredag er hun tilbake i Tromsø. Hun står på scenen på The Edge i regi av Nordlysfestivalen.

Jeg motet meg opp og ringte denne svenske superstjernen.

- Jeg husker faktisk de bildene, sier Lindfors i dag.

På ett av dem så det ut som jeg pirker meg i tennene, humrer hun.

Har du med deg flyvertinnen til Tromsø denne gangen?

Vi får se om flyvertinnen dukker opp igjen under Nordlysfestivalen, men jeg kan ikke love det, sier hun.

 

Av med jakka og på med sjarmen.

Lindfors er født i Helsingfors i 1940. Hennes egentlige navn er Lillemor Maj Lindfors. Som 8-åring flyttet finlandssvenske Lill til Sverige, og der bor hun fortsatt sammen med mannen sin, Anders Byström. Litt i leiligheten i Stockholm, og litt på en gård de eier på Öland.

- Jeg husker Tromsø veldig sterkt, forteller hun. Jeg fikk være med på en tur rundt om i området. Det var så vakkert! En heftig natur! Jeg minnes et vakkert lys.

Lindfors lurer på om det blir muligheter å se nordlyset mens hun er i byen.

– Er det ikke en lysfestival, denne Nordlysfestivalen, undrer hun.

Vi får håpe været spiller på lag med Lindfors til helga, og at nordlyset danser for henne!

I 1985 var Lindfors programleder for den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Sverige. Midt under sendingen skjedde det et ”uhell” med kjolen til Lindfors, og damen ble stående i bare trusen. Stuntet er kanskje det mest ikoniske øyeblikket i melodifestivalens historie. De fleste menn i Skandinavia hadde et godt øye til denne sexy damen på den tiden, og etter at hun stod i bare trusen fikk alle menn i Europa en ny favorittdame å være ”avstandsforelsket” i. 

Kjolestuntet sjokkerte TV-Europa. Det ble en snakkis i lang tid etterpå, og europeiske menn hadde fått en ny kvinne i sitt liv. (Skjermdump fra TV-sendingen)

 

Har du med deg kjolen til Tromsø?

- En god spøk skal man bare gjøre en gang, flirer hun i andre enden. Den kjolen er historie nå.

Alle var redd for at det skulle hende noe på scenen. Da fikk vi sørge for at det hendte noe, flirer hun i dag.

Lill som Unicef-ambassadør. (Foto fra hjemmesiden)

 

Lill Lindfors har vært en aktiv artist i alle årene siden debuten i 1960. Eller var det i 1959?

Musikk, TV, teater, film, musikaler, barnebøker, Unicef-ambassadør, internasjonale TV-priser, H M Kungens medalje av 8:e storlek og masse, masse mer. I 2015 fikk hun "Årets Hederspris" i Sveriges svar på vår "Spellemannspris". Stand-up gjorde hun allerede tidlig på 70-tallet som første svenske, kvinnelige artist.

 

I 2010 var Lill Lindfors i Tromsø. Den gangen sang hun sammen med vår egen Ketil Bjørnstad.

- Det er et helt annet materiale jeg har med meg denne gangen, forteller hun. Nå har jeg med meg en kvartett bestående av trommer, to gitarer og en på bass. To svenske og to norske musikere. Det blir litt viser, litt jazz og litt prat med publikum om livet, avslører hun. En blandet kompott.

Lill som Fraulein Schneider i stykket "Cabaret" på Stockholms Stadsteater. (Foto fra hjemmesiden)

 

Sist høst har Lindfors stått på teaterscenen i Stockholms Stadsteater som Fraulein Schneider i teaterstykker "CABARET".

- Det er veldig spennende å gjøre teater, forteller hun. Men som sanger handler det også om kommunikasjon og skuespilleri, og det er sanger jeg for det meste har vært, flirer hun i andre enden.

- Det er fantastisk å stå på teaterscenen. Selv om rollen ikke var så stor denne gangen, så var det en morsom rolle å få gjøre.

Kan en rolle på Hålogaland Teater være noe for deg?

Ja, men det avhenger om det er den rette rollen jeg tilbydes. Og om jeg klarer å være borte fra min mann så lenge, flirer hun. Men jeg er absolutt ikke uvillig i utgangspunktet, og er veldig glad for at dere har et eget teater i byen.

I 1992 var det ikke bare naturen som gjorde inntrykk på damen. Sterkt inntrykk gjorde også kokken Sepp Perger på Fiskekrogen ved Peppermøllen i Storgata.

- Jeg husker denne kokken godt. Han laget fantastisk mat av fisken som ble kastet over bord i båtene. Ufisk. Breiflabb og steinbit var noen av rettene. Når jeg tenker på Tromsø så minnes jeg både fisken, mannen og boken. Dere har også en veldig vakker kirke over i Tromsdalen, mimrer den vakre damen.

 

Når skal Lill Lindfors pensjonere seg?

Jeg har tenkt å prøve og trappe ned litt. Men jobben min gir masse glede og inspirasjon, og den holder i gang hjernen min. Hva skal jeg ellers gjøre da – sette meg ned, funderer hun.

- Det er en fin måte å holde i gang både kropp og hjerne. Man holder seg vital på en måte. Men kanskje det blir litt lengre ferier framover, avslutter hun før hun må stikke og pakke kofferten. Jeg gleder meg til å møte dere i nord igjen!

Fredag er Lill Lindfors, et av de aller største navnene i skandinavisk underholdningsindustri de siste 50 årene, tilbake i Tromsø.

Dette skulle være et lite intervju. Jeg hadde ønsket meg ti minutter. Nå har det blitt til en hyggelig prat i 40 minutter.

God tur nordover, og lykke til på fredag. Vi gleder oss og har høye forventninger!

- Oi, nå blir jeg nervøs.

 

Del med dine venner