Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Kom nærmere - kom nærmere!

Rundt i verden sitter voksne folk som samler på miniatyrer.

I Tromsø sitter Signe Alvarstein og lager dem.

Signe har ordnet seg med eget "pikerom" hvor hun kan sitte og pusle litt i det små.
OSTEFAT. 1,2 cm x 0,9 cm 

- Forholdet 1:48 er min greie, sier Signe. Det betyr at kosebamsen blir mindre enn en centimeter, og et hus er rundt 20 centimeter langt. Skjærefjøla er under 1 cm. Eplekurven er 5 millimeter, og eplene er vanskelig å se.

- Tingene jeg lager må være riktig nedskalert, forteller Signe. I begynnelsen var det utrolig mye måling for å få det rett, men nå kan jeg de fleste målene. Jeg begynner å bli rutinert, sier hun og smiler.

PEPPERKAKEBAKING. 1,5 X 1,2 cm. Lurer på om det blir pepperkakehus med lys til jul?

Signe lager miniatyrene av Fimo-leire. Det er en modellérmasse (ala Cernit) som finnes i et utall farger og er lett å forme. Når figurene er ferdige settes de i stekeovnen for steking/herding.

HELGEKOS. Fjøl med brød, oliven og salami. 0,9 cm.
FOTTØY. Slitne støvler i str. 0,8 cm. Skøytene er str. 0,5 cm.
VINTERJAKKE. Lengden på jekken fra nakken til rumpen er 1,3 cm.

- Interessen har kanskje alltid vært der for de små ting i livet, smiler Signe.

Som jentunge satt hun ofte på rommet og syslet med settekasser og småtterier. For rundt 15 år siden tok hun opp interessen igjen, men denne gangen litt mer seriøst.

- Via nettet fant jeg ut at dette var noe voksne folk holdt på med, smiler hun litt forlegent. - Jeg synes jo det er litt flaut og litt nerdete å skulle stå fram med dette, forteller hun. Men jeg har jo glede av å holde på med det. (For ordens skyld - det er jeg som har kontaktet Signe).

SMÅTT. Her er et forsøk på å illustrere hvor småe disse kunstverkene er. En kulepenn-spiss, et AA-batteri og en linjal på 10 cm. 

Signe plukker fram eksempler på produksjonen fra små plastesker med ennå mindre rom i. Blomster i potter. Vindrueplanter, roser, liljer og julestjerner. Frukt og grønt. Klær og møbler og kaker for å nevne noe. Hun selger litt av det hun lager til bl.a. England, USA og Canada. 

- Ikke noe å bli rik av, men hyggelig å kunne spe litt på hobbybudsjettet, sier hun.

I BOKS. Signe oppbevarer de ferdige miniatyrene i plastbokser. Rommene i boksene er 3 X 2,5 cm. Kakene er 5-6 mm store.
LUNCH. Baguettene med pålegg er 0,5 cm. Eggeskivene er kanskje 1 mm. Det er smått!
SJØMAT. Hummeren er 0,7 cm og krabben er 0,4 cm.

Hva bruker folk disse tingene til?

Noen er samlere av disse miniatyrer, mens andre putter tingene i sine små ”dukkehus”. Noen lager seg ”settinger” med dyrehager, hønsehus eller andre oppsett, forklarer hun.

- Det blir en avart av de som for eksempel er opptatt av togbaner og byggesett.

FRA GARTNERIET. Hortensiaen er 1 cm, mens rosene måler 0,6 cm på strømpelesten.
JULESTEMNING. Julestjerner i rødt og hvitt. Høyden på plantene er 0,8 cm.
GRØNNSAKER MED DIPP. Hele oppsatsen måler 0,7 cm.
GRØNTAVDELINGEN. Turnip - 0,5 cm. Blomkål - 0,4 cm. Hodekål - 0,7 cm.

 

Lager du alt selv?

- Jeg kjøper noen av tingene ferdige. Flasker og glass laget av plast. Så fyller jeg dem med ”drikke”. Stekepanner i metall. De pusser og maler jeg før jeg bruker dem, forklarer Signe. Noe kommer som halvfabrikata. Da klipper, bøyer og limer jeg det slik at de blir tilpasset det jeg holder på med, forklarer hun. Jeg bruker også ting og tang jeg finner. Metallet rundt telysene gjør seg godt som bestikk eller eggen på en kunstløpsskøyte. Alt mulig kan brukes!

EPLER. Eplekurven måler 0,5 cm. Kurven er i utgangspunktet en firkant som Signe klipper og bøyer til en kurv.
VANNMELON. Fjøla er 0,9 X 0,7 cm.
DRUER. Vinranken måler 2,5 cm i høyden. Bladene er av metall og laserskåret for å bli slik bladene på rankene virkelig er.

Utstyret hun bruker for å trylle fram disse bittesmå tingene er stort sett en skalpell, en pinsett for å gripe med og en god, gammel stoppenål. Og en slags "heklekrok" med en "kuletupp" i begge endene. Det er den hun bruker på et bilde hvor hun lager pannekaker.  Pluss Fimo selvsagt, i alle regnbuens farger.

- Jeg bruker også sandpapir, maling og lim for å montere og lage finish på tingene, sier hun.

KOSEBAMSER. Bamsene til Signe er henholsvis 0,9 cm, 0,7 cm og 0,7 cm. Ikke noe å ha med seg under dyna.
PANNEKAKER. Signe lager pannekaker uten at ungene jubler av den grunn. I stekepanna ligger en stekt, mens Signe former en ny.

Når Signe fylte 50 fikk hun en forstørrelseslampe med lys i gave. – Jeg skjønner ikke hvordan jeg så hva jeg holdt på med før den kom i hus, forteller hun smilende. Inspirasjonen henter hun på internett og i kokebøker.

– Jeg har mange kokebøker, men det er ikke for å lage mat, sier hun. – Jeg får også bestillinger på spesifikke ting, og det er også inspirerende. I tiden før Halloween kommer det ønsker om gresskar fra USA, smiler femtiåringen.

KAFFE ELLER TE. Te-brettet er 0,9 X 0,7 cm.
BLOMSTER. Påskelilje, kuleprimula og primula. Høyste er 1,1 cm - laveste 0,6 cm. Batteriet er type AA.

Signe lager mest miniatyrmat, men også planter og blomster, kurver, leker, klær og dyr, for å nevne noe. Den største utfordringen for Signe er når ting faller på gulvet. – Det er ofte umulig å finne deler uten å bruke støvsugeren, avrunder miniatyrkunstneren.

ISBJØRN. Ikke akkurat noe å ligge på foran peisen i stua.

 

(Kjenner du noen som holder på med "rare" ting, og som er flinke med det de holder på med? Send meg gjerne et hint på en mail - yngos@nordlys.no)

Del med dine venner