Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

UTSIKT i verdensklasse!

I over 50 år har Fjellheisen levert utsikt i verdensklasse.

Men hva er det egentlig vi ser fra plattingen på toppen.

Her får du en guide over de viktigste tingene.

1.

Tromsøbrua og Ishavskatedralen trenger knapt noen introduksjon, men litt facts for de ferskeste. Brua ble åpnet 3. juli i 1960. Den ble tegnet av Erling Viksjø og var den første fritt frambygg-brua som ble bygd i Norge. Riksantikvaren fredet brua i 2008. Lengden er 1016 meter, og største spennet er 80 meter. For de som ankommer i båt - seilingshøyden er 38 meter. Ishavskatedralen heter egentlig Tromsdalen kirke og er en langkirke. Kirken ble vigslet i 1965. Det skjedde med andre ord mye i Dalen på begynnelsen av 60-tallet. Fronten av kirka mot brua og byen er 35 meter høy. Taket består av betong, og det er 720 sitteplasser i kirka. Kirkas spesielle utforming har avfødt en rekke ideer og teorier Det er mange myter rundt hva som inspirerte arkitekten. Både klippeøya Håja på yttersia, naust, fiskehjeller, isfjell og nordlyset nevnes som inspirasjonskilder. Ishavskatedralen er et landemerke og et ikon for Tromsø.

 

2

Hjertet av Tromsø med Torghuken. Det er hit du skal etter å ha vært en tur på toppen. Her ligger småbåtene om sommeren. I år ved ny flytebrygge. Den sorte diamanten midt i bildet er Kystens Hus. Til venstre finner man Torget i byen. Scandic Ishavshotell har sneket seg med i venstre billedkant. Bak i bildet ligger det som tidligere het Tromsø Maritime høyskole.

 

3

Fortsatt i indre havn finner du Prostneset. Her har de kommet i gang med bygging av ny havneterminal. Det er her Hurtigruten legger seg til på vei mot både nord og sør. Man ser byens nyeste hotell The Edge til venstre like ved Skarven. Om man ser godt etter finner man både Domkirken, biblioteket og rådhuset også. I bakkanten ser du både den rødoransje Kongsbakken videregående skole og den grå barneskolen på Gyllenborg. Den skal pyntes opp med en enorm glassmosaikk om kort tid. Ryktene sier at man vil kunne se den fra toppen av Fjellheisen også.

 

4

Litt sør for selveste sentrum av byen ser du Polaria og Framsenteret i sjøkanten. Polaria er et opplevelsessenter og museum. Det ble åpnet i mai 1998. Bygget er tegnet av JAF arkitektkontor og utformet som isblokker som har blitt skjøvet på land. Polaria er blant Nord-Norges mest besøkte attraksjoner. På Polaria finner du akvarium med arktiske sjøplanter, arktiske fisker og dyr. Vanntanker i gulv, vegger og tak og glasstunneler gjør at besøkende kan gå under mens selene svømmer over hodet på dem.Framsenteret (FRAM – Nordområdesenter for klima og miljøforskning) er et forskningssamarbeid som ledes fra Framsenterets bygg i Tromsø. Senteret består av 20 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, rådgivning, forvaltning og formidling innen naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap. Like bak ser du bygningsmassen til fylkeskommunen i Troms.

 

5

Videre sør langs Tromsøysundet dukker Hålogaland Teater sitt bygg opp. Det sorte teaterbygget vårt regionale teater for Troms og Finnmark. HT tok i bruk teaterbygget med tre scener i 2005. I forbindelse med tusenårsskiftet ble teatret valgt til Troms' fylkes tusenårssted. En av teaterets største suksesser var et stykke om Oluf. Skrevet og spilt avArthur Arntzen. Oluf ble satt opp sist på 1980-tallet og ble vist for 80 000 mennesker over hele Norge. Arntzen gjentok suksessen med en ny forestilling i 1996. Denne gangen dukket "Den fordømte nordlendingen" opp på scenen. Forestillingen ble sett av over 100 000 publikummere. Arthur Arntzen bor i dag ned ved kirka i Tromsdalen.

 

6

Sydspissen. Verdens ende på Tromsøya er et populært utfartssted - sommer som vinter. Her kan du risikere å finne fotografen lettkledt på svabergene de varmeste sommerdagene. Men også på stormfulle vinterdager er jeg og lusker rundt i fjæra. Lyset fra sør i mørketiden kan være så vilt og fargerikt at det er nesten ikke til å tro. Byens absolutte perle!

 

7

Grindøya, som egentlig heter Store Grindøya ligger i Sandnessundet like ved Tromsøya. Lille Grindøya ligger nærmere land. Den flate, skogkledd øya har noen få hytter og er et naturreservat. Med unntak av et par steder er det ferdselsforbud på øya i perioden 1. mai til 30. juni. Mange går i land med kajakk på Grindøya. Et par sandstrender er på høyde med det beste fra utlandet, men badetemperaturene er så som så hele året. Bak på bildet ser du Håkøybotn. Her har de tenkt å bygge ut et alpinanlegg, men det har de tenkt på i rundt 30 år. Kanskje blir det byens neste attraksjon. Ja - etter det nye badelandet da.

 

8

Rett "bak" Tromsø ligger Håkøya. Den er forbundet med Kvaløya med en liten bru. Mange bruker brua som fiskeplass. På Håkøya er det både fastboende, feriehus og hytter. Jeg har også møtt elg der. Bak Håkøya finner man Eidkjosen, Kaldfjorden og Ersfjorden med sine topper og tinder.

 

9

Store Blåmann er det høyeste fjellet på øya Kvaløya. Fjellet har en høyde på 1044 meter over havet og er en populær destinasjon for klatrere. Skal du skryte på deg at du har vært på toppen bør du ha en selfie å vise fram! Atlantis er en klatrerute i nordveggen på Store Blåmann. Ruten ble førstebesteget av Sjur Nesheim, Håvard Nesheim og Frode Guldal på sommeren i 1980. Førstebestigerne klatret ruten teknisk, men ruten ble i 1990 friklatret av Per Hustad og Johan Nilsson. Det har også vært basehoppet ned nordveggen. Løpekonkurransen Tromsø Skyrace startet i 2015 med et løp fra fjæra til toppen av Store Blåmann. Vinner det første året var Stian Hovind-Angermund med 35:20 og Emelie Forsberg med 43:41. Fjellet har også gitt navn til Idrettslaget Blåmann som ble stiftet på Kvaløya i 1959.

 

10

Tromsø Lufthavn Langnes er byens flyplass. Beliggenhet med nærhet til både sentrum og naturen rundt Tromsø gjør den til en sjelden fugl. Fra du stiger ut av flyet til du sitter med en pils i sentrum tar det kun få minutter. I fjæra ved flyplassen har byens kite-miljø sin plass. Også lufting av hunder og gratis parkering er aktiviteter som er flittig brukt.

 

11

Fjellene i nord tilhører Ringvassøy. Øya er Norges sjette største med et areal på drøye 660 km². Øya er delt mellom kommunene Karlsøy og Tromsø. Navnet på øya kommer av ordet rind - "bergrygg" - øya med fjellryggene. Her finnes Skogsfjordvatnet, Norges største innsjø på ei øy. En yndet plass å rusle med fiskestang eller på rypejakt.

 

12

Nordover på fastlandet ser vi bl.a. Skjelnan. Det var her de kom i land etter hvalfangst i gamle dager og flådde hvalene. Veien nordover har mange startpunkter for turgåere på både ski og føtter. Tønsvika, Movika, Skittenelv og Snarby har drept skigleden for mang en ung Tromsøværing som ble presset med på ski til hele veien til Tromsdalen. Men destinasjonene er flittig brukt som startsted for turer til foten av Tinden og ned Tromsdalen den dag i dag.

 

13

En prikk midt i Tromsøysundet. Hva skal det være godt for? Jo, under her finner du tunnelen som går fra nord på Tromsøya og kommer opp på Tomasjord på fastlandssiden. Tromsøysundtunnelen er en undersjøisk veitunnel på europavei 8. Tunnelen har to løp hvor det ene er 3500 og det andre er 3386 meter. Den når 102 meter under havet og ble åpnet i 1994. Tromsøysundtunnelen var Norges eneste undersjøiske tunnel med to løp i 16 år før Knappetunnelen og Bjørvikatunnelen ble åpnet i 2010. Det er kun tillatt for motorisert trafikk. Det er også hit du må sikte når Hurtigruta kommer til byen fra nord.

 

14

Nede til høyre i Tromsdalen ligger TUIL Arena og stråler. Her kan du oppleve festfotball - av og til. Bak fotballbanen er byens skøytebane. Her var det VM på skøyter i 1990 - i sprint. Dan Jansen fra USA ble nummer fire sammenlagt. Helt til venstre i bildet ligger byens campingplass, og til høyre i bildet ligger gravlunden.

 

15

Nedre stasjon på Fjellheisen. Det var her du startet turen opp - hvis du ikke gikk opp da. Fjellheisen starter fra Solliveien i Troms­da­len og bruker fire minutter opp til Stor­stei­nen, 421 meter over havet. Gondolene Selen og Bjør­nen gjør 7 meter pr. sekund og tar 28 passasjerer hver. Det er busstopp like ved heisen. Du går bare ned og til høyre i Anton Jakobsens vei. 50 meter mot nord er stoppet.

 

16

Alfheim stadion huser byens andre stolthet. Tromsø Idrettslag spiller sine hjemmekamper her. Nok en stolthet i byen ligger like ved. Det er Alfheim svømmehall. Det vil si at den har vært byens stolthet, men den har vært vanskjøttet i 50 år av byens politikere. Nå har politikerene bestemt seg for å bygge et nytt badeland. Dermed har svømmehallen gjort sitt som arena for våte aktiviteter. Vi er mange som lurer på hva de skal bruke denne perlen av et bygg til i framtiden. Det er forøvrig Jan Inge Hovig som har tegnet både Alfheim svømmehall og Ishavskatedralen. Og ja, han var gift med vår alles "matmor" Ingrid Espelid Hovig. Du vet ho som "jukset litt" på TV-kjøkkenet når jeg var ung.

BAKSIDEN.

Det er jo alltid en bakside. Så også på Fjellheisen. Går du gjennom bygningen og ut på baksiden åpenbarer det seg et ny verden. Fantastsike turmuligheter sommer som vinter. Rett mot sør ligger Fløya. Halvveis til toppen kommer du til Fløyvannet. Det lille vannet brukes til å stå på ski over i vårløsningen. Er du heldig får du en fantastisk underholdning der oppe, men det er kun noen uker i mai det er forhold for slikt. Mot venstre ligger Tromsdalstinden. Også den kan du rekke både sommer og vinter. Og orker du ingen av delene kan du rett og slett sitte i solveggen og nyte en kaffe eller en pils.

Kilder: Wikipedia, egen hukomelse og innimellom sviktende hukommelse etter over 50 år i byen. 

Del med dine venner