Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Fra Domus til diamant.

GRUSOMT!

STYGT!

ET FORT!  

STEALTHBUNKERS!

KRIGSSKIP!

KØLSVART BRANNTOMT!

SKREKKENS HUS!

RIV HELE SKITHÆLVETESKÅKEN.

Slik så Domus ut i 2002, og det så vel også slik ut fram til det ble revet.

DOMUS.

Hvem i Tromsø over en viss alder husker ikke Domus? Denne betongbygningen like ved flytebrygga i torghuken i Tromsø. Med rulletrapp og kafè og greier. Ikke nok med det. Domus hadde en benk oppkalt etter seg. Domusbenken. Nok om det.

Etter en del fram og tilbake og litt om og litt men ble Domus revet. Utsikten fra oppe på torget og ut mot sundet ble MEGET bedre. Det var nesten så man ønsket at det ble værende slik. Vindusbordet på Kaffebønna hadde "byens beste" utsikt.

Domusbyget ligger nesten flatpakket i pastellyset over hjertet av Tromsø.

Kysten klar for Kystens Hus.

Tipper mange var spente på hva som skulle komme, og forventningene var store. Vi snakker tross alt om selve hjertet i byen. Torget, Torghuken og Domus. Tromsøværingen lar seg som kjent ikke så lett imponere. Og blir man ikke fornøyd, ja da får man høre det!

Sjeldent har et bygg i Tromsø fått så mye pepper som det nye Kystens Hus ved Torghuken i indre havn. Og det lenge før bygget var ferdig. Facebook og andre sosiale medier tok full fyr en stund. 

Ord som  grusomt, krigsskip, branntomt og fort haglet rundt fra tastaturene. Jeg "snek" meg inn når det nærmet seg ferdig innvendig og ble overrasket. Svart, betong og litt gult. Men et lite atrium i midten med hull helt opp til et stort glasstak kastet fint dagslys ned. (Det har kanskje ikke den helt store effekten i mørketiden)

Leder av Kystens Mathus, Thomas Hafstad er en av leietakere i bygget, og har ikke noe ansvar for utseende av bygget. Han syntes debatten om måseskit og bunkers ble tåpelig.

- Vi visste jo hvordan arkitekten hadde tenkt det til de ulike årstidene. Og i tillegg visste vi om innsiden og alt det tøffe der. Akvariet blir jo spektakulært, det blir også vår bekledning og innredning av uterestauranten. Dere har mye mer i vente, forteller Hafstad.

Stort takvindu rett opp fra den lille "tribunen" midt inne i huset. Den gule trappa slanger seg rundt heishuset i midten.

Kopi eller originalt?

Noen håper visst fortsatt at det skal bli revet. Andre ønsket seg heller noe "bryggeaktig" ala de gamle bryggene like nord for Kystens Hus. Akkurat det prøvde de seg på like sør for flytebrygga. Takk gud for at de ikke falt for fristelsen en gang til! Da hadde det stått tre generasjoner brygger. En originalbrygge, (det er flere i rekken) og to rekker med mer moderne etterligninger fra forskjellige tidsepoker.

Så kan vi diskutere oss gul og sort rundt utseende på bygget, men det blir nok stående en stund.

Fasaden på Kystens Hus stiller med 23 forskjellige vinkler. Her er noen av dem, og noen ganger spiller de på lag med bryggene nord på kaia.

Se torsken.

Fortsatt diskuteres det rundt tastaturene når det dukker opp bilder av bygget slik det står i dag. Etter hvert har kontorene blitt tatt i bruk. Butikker og resuranten er godt i gang, og alle ansatte har fått seg en kantine litt lenger opp i etasjene. Den kantina går det gjetord om, så den må jeg nesten komme tilbake til en vakker dag.

Akkurat nå tilbyr Kystens Hus sin første, egenproduserte utstilling som omhandler fisk, forskning og folk, men også innovasjon, idéskaping og relevante utdanningsløp. Du kan også studere vandreutstillinga Se torsken! som er utarbeidet av Tromsø Museum. Masse læring for stor og liten. Alt helt gratis!

Detaljer fra utstillingsområdet i 2. etg., Marco Bait foran sin røde kaffemaskin i Kystens Mathus, utsikt ut i sundet i restaurant SKIRRI og taklamper i kaféen i restauranten - om du skjønner.

Snøfallet.

Natta til 27. oktober snødde det. Neste morgen hadde den sorte diamanten gått gjennom en makeover. Store deler av bygget var blitt hvitt, og folket jublet. Selv noen av skeptikerne fikk et nytt syn på bygget, og andre mente bygget burde males etter den nye "malen". Deler av fasaden holdt på snøen, mens andre gjorde det ikke. Kystens Hus var plutselig noe å være stolt over, og arkitekten bak bygget, Tore Schjetlein i Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter fortalte at han forventet akkurat denne forvandlingen etter snøfall. Mulig det, men jeg er usikker på om han også hadde sett for seg snøskredene som kom fra oven og ned på folkene som ventet på bussen på fortauet ved bygget. Men stilig var det.

Snøfallet skapte et nytt bygg over natta. Stilig så lenge det varte. Vi får håpe på litt kaldvær med nedbør.

Når våren kommer sigende og møblene til uterestauranten er plassert på promenaden er jeg sikker på at Kystens Hus kan bli det det var ment å være. Et samlingspunkt med gode kystopplevelser. Det vil både Mydland og Dragøy sørge for med ferskt kjøtt og fersk fisk i diskene. I tillegg kan man sitte ned og smake større og mindre retter til et glass med både det ene og andre i. Både for byfolk, bona, søringa og turister. Så får vi bare håpe at akvariet med livet i havet i nord også blir ferdig snart. 

Domus før og Kystens Hus nå. Døm selv!

Jeg tillater meg til slutt å sitere byentusiast Lars Echroll:

"Tilpasningsarkitektur" blir ofte ondsinnede karikaturer av gammel bebyggelse. Å prøve å lure et stort bygningsvolum inn i en bygningskropp som skal se ut som et gammelt trehus, er dømt til å bli en estetisk katastrofe. Kystens Hus kan vi trygt si er en godartet tilvekst til bygningsmassen i sentrum.

Indre havn med diamanten Kystens Hus sentralt plassert sett fra toppen av Tromsøbrua.

 

Del med dine venner