Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Byens indrefilet - Del V

Prestvannet er en oase midt i byen. Nå ønsker Prestvannets Venner at det skal bli ennå bedre!

Jeg har fått meg en runde gjennom deres planer og idéer for Prestvannet.

De kommer på rekke og rad i en liten serie innlegg på bloggen.

Her kommer nr. 5.

Prerstvannets Venner har samlet sine tanker og idéer på et satelittbilde av vannet og området rundt.

BUNNKART.

Prestvannet var først bare en liten dam. Slik vi kjenner vannet ble det først i 1867. Da ble det demmet opp. Selv om det ble forsterket og påbygd flere ganger, ble drikkevannet til byens befolkning aldri et godt vann.

Det har vært satt ut både ørret og laks, men de klarte ikke vinteren pga. oksygenmangel. Det eneste som svømmer rundt i vannet er karuss og stingsild.

De er i gang med å lage et bunnkart ”over” vannet. Det er fagfolk som på frivillig basis utarbeider dette. - Dette for å ha informasjon om dybde og grunnforhold, og for å følge endringer over tid, sier de. Og en oversikt over de lille livet som er der.

De har allerede tatt vannprøver, men resultatene er ikke klare.

En og annen far og sønn har prøvd den fjernstyrte båten på vannet. Båten virvler opp nok til at motoren stopper, så problemet løser seg selv. For ordens skyld - det er ikke lov!

BELYSNING.

Kommunen skal sette opp belysning ved vannet. Jeg håper de er smarte og bevarer mørket i størst mulig grad for dem som liker kortreist nordlys, sier jeg! Punktbelysning uten spredning.

- Vi håper å bli invitert inn når det skal planlegges, sier de tre rundt kartet. Det skal settes opp lys når de avslutter arbeidene rundt den nye demningen som er under utbedring. - Vi må bevare mørket for de som ser etter nordlyset. Stedet på toppen av øya er supert for å oppleve nordlyset. Samtidig må vi sørge for at det er trygt å ferdes i mørket. Lyssettingen bør være hvit og ikke lyse opp mer enn høyst nødvendig, sier damene. Vi gutta nikker.

EN SKATT

Prestvannets Venner jobber med å samle all kunnskap som finnes fra vannets morgen. Det skal inn på en ny hjemmeside som er under oppbygging.

- Prestvannet har mange aktive støttespillere. Kanskje kan vi få til en dugnadsgjeng som en gang i uken kan ta en runde rundt vannet for å vaske benker og sjekke bålplassene rundt perla. Vi er i dialog med Facebook-gruppen ”Prestvannet Tromsøyas perle” som har mange medlemmer. Kanskje kan det finnes noen som ønsker å være med, sier Kristine.

Selv er jeg rundt Prestvannet ujevnt og trutt – både sommer og vinter. Nå skal man ikke langt ut av byen for å finne fred og ro, men vi er jo utrolig privilegert som har denne skatten en rusletur unna sentrum av Nord-Norges suverent største og beste by.

 

 

Styret Prestvannets Venner

Styret er tverrfaglig og ønsker at alle sider ved Prestvannet skal ivaretaes. – Det er viktig med kompetansen vi besitter for å ivareta både fuglelivet og livet i vannet, sier leder Kristine Lind-Olsen. Styret består ellers av nestleder og landskapsarkitekt Ann-Kjersti Johnsen, ornitolog Karl-Otto Jakobsen, ferskvannbiolog Geir Dahl-Hansen og sivilingeniør Kristen Øvernes. I tillegg er Gunnar Graff og Peer Skjoldbjærg varamedlemmer. 

 

Del med dine venner