Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Byens beste kafé - Del IV

Tromsø er verdenskjent for sitt mangfoldige natteliv. Men byen har også et uteliv på dagtid. Jeg har vært innom "alle" kaféene i byen for å se hva de byr oss.

Hvem kan man treffe på de forskjellige plassene. Utsynet og innsynet. Jeg har både sett og blitt sett. Er ikke det hele poenget med å gå på kafé.

Her kommer siste innlegget fra turen innom de over tyve kaféene i Tromsø sentrum.

 

Hurtigruta MS TROLLFJORD

Hver ettermiddag klokka halv tre åpner det en ”ny” restaurant i Tromsø. Klokka 18:30 må du være ferdig med kaffe og kaker. Da seiler den videre nordover. Jeg snakker selvsagt om Hurtigruta.

Ikke alle er klar over at man kan besøke den mens den ligger i land i Tromsø. Når jeg er innom er det MS Trollfjord som har anløp. Først skal passasjerer av båten for opplevelser i byen. Så er det klart for oss besøkende å komme om bord. Jeg blir Port Guest nr. 0043 og får beskjed om å vaske hendene først.

Oppe i kaféen er det noen få japanske turister, en eldre dame med strikketøyet og meg. Etter hvert kommer tre Tromsøværinger til. Bak disken sitter en dame fra Sunnmøre. Ikke veldig serviceinnstilt, må sies. Hun er kanskje sliten av alle turistene? I alle fall varmet hun karbonaden med løk for meg. Den smakte ikke all verden, men kaffen var grei nok. Ikke på nivå med kaffebarene på land, men som sagt grei nok. Men det er kanskje ikke for mat og drikke man benytter denne kaféen. Det er mer på grunn av stemningen og utsikten. Her kan man sitte og drømme seg bort eller lese en bok.  Her er det verken kjøpeplikt eller drikkepress. Men et must å gå en runde på skipet. 

Men internett var verre. Dama i kaféen henviste meg til resepsjonen. Hun visste verken hva det kostet eller for hvor lenge man kunne kjøpe tilgang. Jeg overlevde en stille, nettløs stund uten problem.

På menyen var det fisk eller kjøtt med dessert og kaffe til kr. 175,- Baccalao, fiskekaker eller entrecote. Til og med Mydlandpølser har de fått plass til. 

Wi-Fi-passord: tilgang må ordnes/kjøpes i resepsjonen

 

 

Gründer

I det gamle Grandhotellet finner du Gründer. Kafe på dagtid. Utested på natta.

Førsteinntrykket når man kommer opp trappa og inn i lokalet er at det er litt mørkt der inne. Tror ikke det har vært tatt en make-over på en stund, og derfor gjør lokalet seg bedre om natta enn på dagen. Et ganske stort lokale med et ekstra avlukke innerst for de som har et møte eller noe som krever fred og ro.

Gründer har en bra lunchmeny, men når jeg er på besøk er det ikke så mange som benytter seg av den. Kanskje er det identiteten de sliter litt med. Kafé? Restaurant? Utested? Men betjeninga er hyggelig, og noen detaljer i lokalet er ganske så kule.

WiFi-passord: 999

 

 

Lugar 34

En av de ferskeste kaféene i byen. Liten, men veldig koselig. Og kakene MÅ prøves! Det er Elisabeth Waage Maurillo som baker bak disken, så her kan man følge med mens de blir til. Du husker kanskje kakene hennes fra ”Coffiee by Elli”. Lugar 34 dyrker intimitet. De gamle, røde setene fra Fokus kino er plassert langs bordene på sørveggen. I tillegg er det et bord og et piano i lokalet. Når jeg sitter og skriver dette er vi 8 personer her. Det er halvfullt. På nabobordet drikker tre unge kvinner hvitvin, mens turistparet tar seg en kopp kaffe. Lugaren har beholdt det meste av de gamle huset. Tømmerveggen og teglsteinsmuren gir lokalet et hjemmekoselig preg. Pianoet er der for de som ønsker å spille, men du må kunne spille for å få lov. Er det ikke bra  nok vil betjeningen legge på lokket.

I tillegg til kakene får du deg en toast eller sandwich med en spansk vri. Lugar 34 samarbeider tett med tapasrestauranten Presis som ligger i nabohuset.

WiFi-passord: talktoeachother

 

 

Svermeri  kafé og redesign

En av de siste tilskuddene på byens kaféstamme er denne koselige kaféen i nordbyen. Her får du kaffe, kaker og de gode, gamle brødblingser med godt pålegg. Slik vi husker dem - vi som har blitt voksen. Kaffen er svart og nytrukket. Ikke noe latte eller mocca der i gården.

Kakene er hjemmelaget type Islandskake eller Gubbens tøffelkake. Av navnet skjønner vi hvem som har bakt den. Kjøkkenet er under utbedring mens jeg er på besøk, men jeg har sittet her tidligere. Når de gjenåpner om en uke blir det både supper og lunch på menyen. En viktig del av konseptet er at halve kaféen er til salgs. Det vil si møbler og interiør som er pusset og kjælt med. Det er med andre ord både kafé og redesign-butikk.

 

I den innerste delen er det som å komme på besøk til noen for mange år siden.

Det er nesten sånn at man rydder etter seg når man er ferdig med sin stille stund. De er ennå i tenkeboksen om de skal tilby trådløst nett eller ikke. Foreløpig må du klare deg med dine egne tanker, eller andres.

 

Knoll og Tott

Byens beste baguetter finner du her. Ferdig snakka!

Knoll og tott har vært i byen så ”lenge" jeg kan huske. Det er ikke hit du går for den gode kaffekoppen. Man går hit for maten. Og som sagt – særlig baguettene. Min personlige favoritt gjennom mange år er den med kylling og bacon.

Knoll og tott er i to etasjer med utsyn over Storgata og mot Domkirka. Bak disken er det høyt tempo. Baguettene blir laget mens du ser på, og ventetiden er kort.

WiFi-passord: CFAE2D5644

 

 

Kafé X

Kafé X ligger nord i Vestregata, like bak det ”nye” NAV-bygget. Kaféen har åpent alle formiddager unntatt søndag. Men når TIL spiller bortekamp er det åpent og stor stemning i kjelleren. De viser alle kampene på stor TV-skjerm, og det meldes om høyt, fotballfaglig nivå på tilskuerne.

Kaféen serverer varm mat alle dager. Prisnivået er byens laveste. Mat og kaffe er gratis. (Brusen må du betale for).

Målgruppen for Kafè X er rusmisbrukere med et oppriktig ønske om et rusfritt liv. Kaféen er av og for tidligere rusmisbrukere, men byens borgere må GJERNE komme innom! De kaller det god trening for sosial integrering. Jeg tenker i mitt stille sinn at det er sikkert god trening for alle oss andre også. Her skal alle føle seg velkomne og inkludert, og det er et rusfritt tilbud, sier den kjekke damen bak disken.

Det legges ned mye frivillig arbeide på plassen, men de trenger flere flittige hender. Kafé X består av to rom og kjøkken. Hovedrommet har tre svarte skinnsofaer med et solid bord mellom seg. I naborommet er det et høyt bord med barkrakker rundt. Det er ”åpent” mellom rommene.

Og i tillegg har de den nevnte kjelleren som også følger kaféens åpningstider. Kafé X er absolutt et alternativ for en kopp kaffe og noe å bite i!

Som det ble sagt mens jeg var innom: her er god stemning og høy takhøyde.

WiFi-passord: Haarvika

  DOMMEN

Selvsagt er det umulig å kåre byens BESTE kafé. Noen satser på kaffe. Andre satser på maten. Atter andre har satset på en stor meny, mens en av kandidatene har kafé inne i butikken.

Jeg har vært korte turer innom alle kaféene. Noen av dem bruker jeg flittig, mens andre har jeg bare såvidt vært innom tidligere. Det slo meg fort at det er umulig å kaste en rettferdig terning eller å kåre en vinner.

Akkurat her tenker jeg at klagerne begynner å forberede skytset, så jeg tar meg den frihet å kåre en vinner likevel:

Det er kanskje ikke den kuleste kaféen, men den viktigste!

Det er en kafé som er drevet av og for tidligere rusmisbrukere, og både de den er ment for og ALLE oss andre er hjertelig velkommen.

Det er fin trening på å sosialisere seg for de som trenger det, og jeg vil tro mange av oss "andre" også vil ha stort utbytte av å stikke innom!

KAFÈ X - Gratulerer!

(P.S. Den egentlige vinneren er oss. Vi har mye å boltre oss i!)

Del med dine venner