Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

"Blå-timen" snart over.

Ingen motiver i Tromsø er foreviget flere ganger enn Ishavskatedralen.

Byens mest besøkte attraksjon er pop året rundt, men når den tennes blå tar det helt av.

Sosiale medier gjør et skifte fra nordlys-grønn til diabetes-blå for en stakket stund.

Om du fortsatt ikke har fått bildet ditt av kirka så må du få ut fingeren.

Søndag kjører Morten Rudi Johansen over brua og henter med seg lysene. 

 

Skal slett ikke påstå at disse bildene er nyskapende på noen som helst måte. Til det har jeg sett for mange fine bilder av den blå Tromsdalskirka. Men det er i alle fall min runde rundt kirka en regntung mandagsaften, og en kveldsstubbe med supermåne og greier. Det er som oftest hyggeligere å fotografere i godvær, men man får ta det været man får. Og vann, lys og mørke er jo også noe.

 

Første gang kirka ble lyssatt på denne måten var i 2008. Anledningen var Verdens diabetesdag som markeres den 14. november hvert år. Flere signalbygg rundt om i verden blir lyssatt denne dagen, og i Tromsø ble det selveste Ishavskatedralen. Bedre bygg for dette formålet har vi vel ikke i byen. I år kom lysene på fredag 11. november, og kirka vil være blå i en hel uke – fram til søndag 20. november. 

 

 

Fjellheisen ble åpnet i 1961. Tromsdalen kirke åpnet sine dører i 1965. Ei formidabel forbedring av utsikta fra Fjellheisen, men også utsikten fra byen over til dalen. Før den stod der var det stort sett Tromsdalstinden som gav grunn til å gløtte over Tromsøysundet.

 

 

 

 

Ishavskatedralen er et av seks bygg som har fått Norges høyeste utmerkelse innen arkitektur, Houens Fonds Diplom. Bygget fikk mye kritikk av menigheta i begynnelsen. En skikkelig snakkis og meget omdiskutert. 

Nå scorer Ishavskatedralen høyt på symbolikk, og det er vel et understatement å si at den er et ikon for byen vår. Tromsøværingen er både stolt av og glad i kirka. Kirka selv bør være knallfornøyd med plasseringa si sentralt på kanten i enden av Tromsøbrua. Der står ho og passer på folkan, båten og byen.

Den må være en av verdens mest fotograferte kirker, og dette er mitt bidrag til å holde snittet oppe.

Sånn. Da har jeg ikke mer å by på i denne overdosen av blå Ishavskatedral.

Unngå en blåveis i helga!

Del med dine venner