Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Bildene som verden får.

Motiver av nordlyset, hvalene og naturen i nord går verden rundt.

Bildene spres via de moderne jungeltelegrafene Facebook og Instagram.

Det pirrer stadig nye turister nordover.

Men mange som kommer hit får IKKE oppleve nordlyset.

Hva sier de?

Disse to bildene er tatt med tre minutters mellomrom. De er fra toppen av Finnvikdalen med Vengsøya i bakgrunnen. Det er det grønne gullet folk kommer for å se, men mange må nøye seg med naturen - uten nordlyset. 

 

Fullmåne

Natt til torsdag tok jeg turen nordover på Kvaløya retning Kvaløyvågen. På turen møtte jeg flere busser på vei tilbake til byen. Jeg tipper det var litt stille blant gjestene i de bussene. Det ble bomtur. Det var lav nordlysaktivitet denne natta. Været var fantastisk. Blikk stille og knapt et vindpust og fullmåne. Kun nordlyset manglet.

Et lite stykker nord for Futrikelv på Kvaløya står et ekte, nord-norsk motiv. Hav, fjell og en vindskjev hjell.  

 

Bomtur eller lottogevinst

Mange av alle gjestene som besøker oss på jakt etter nordlyset lykkes ikke. De får ikke oppleve dette fantastiske naturfenomenet. Vi vet at overskyet vær og nedbør slår til oftere enn klarvær og mega nordlysshow. Hva sier de når de opplever at Tromsøturen ble bomtur?

Jeg har tatt en prat med noen av de rutinerte nordlysguidene i Tromsø.

Rein, lavvo og sledetur er en av de mange opplevelsen turistene tilbys i områdene rundt Tromsø. Dette er fra Risvika like før selve Kvaløyvågen.

 

Gunnar Hildonen har jobbet som guide i en årrekke. Han forteller at alle er kommer for å oppleve nordlyset.

– Tidligere klaget turistene mer når nordlysopplevelsen uteble. De ble utrolig skuffet, sier Gunnar. Nå skjønner de fleste at det er væravhengig. Det blir stille i bussen på tur hjem når de skjønner at det ikke ble nordlys på denne turen, sier han.

Når det derimot ender med fullklaff kommer jubelscenene og tårene.

- Jeg husker ikke helt om de sier noe spesielt, men de blir veldig takknemlige, sier GuideGunnar. De hoier, skriker og gråter. De beskriver med ord hva de ser, og de deler rause bamseklemmer med meg, sier han og smiler.

Lavvo under fullmånen i Risvika. Fint selv uten aurora dansende på himmelen.

 

Egne bilder

Natta hvor jeg var ute stilte opp med fullmåne. Landskapet skinner nesten som i dagslys. Hadde det ikke vært for stjernehimmelen ville man tenkt at bildene var tatt midt på dagen.

De fleste av turistene som kommer har med eget fotoutstyr hengende over skuldra og håper å kunne dele aurorabilder på sosiale medier.

- Rundt 40% av turistene har fotoutstyr, anslår Gunnar. Like mange satser på mobiltelefonens kamera. Resten ønsker bare å nyte. De tar ikke bilder i det hele tatt, sier Gunnar. Turistene får også fotominner som guiden tar underveis på turen.

- Kineserne ønsker aller helst å være med på bildene sammen med nordlyset, avrunder GuideGunnar.

Ved veis ende ytterst i Kvaløyvågen stod denne sauen alene og passet på fjøsen.

 

Norske folkeeventyr

Vidar Dons Lindrupsen er fotograf og guide for Creative Vacations. Han forteller at de har fått flere5-stjernes tilbakemeldinger på TripAdviser fra gjester som ikke fikk oppleve nordlyset.

- Noen blir lei seg når vi ikke får treff, men de lar det ikke gå ut over meg, sier Vidar. Jeg sørger for å opplyse om at dette er et naturfenomen som vi ikke styrer over. Hvis vi finner klar himmel så har jeg gjort jobben. Resten er da opp til nordlyset, sier han megetsigende. Jeg prøver også å holde motet oppe på gruppen med å fortelle litt om samiske sagn og et og annet norsk folkeeventyr, sier Vidar og smiler.

Hytteidyll ved vei ende med lekker utsikt over Kvalsundet mot Ringvassøya.
Kvaløyvågen med et blaff av nordlys blafrende over.

Drømmen

Litt av spenninga er jakten på fenomenet, og jeg skjønner at folk bli skuffet om det ikke blir treff. Kjente litt på den følelsen selv denne natta. Hvor trasig må det ikke være for de som har brukt masse tid og tusenvis av kroner? 

- For mange er det å se klar himmel med stjerner også en opplevelse, sier Vidar. Kommer du fra f.eks Singapore så er selv stjernehimmel en opplevelse, sier han.

Vidar forteller at når turene ender uten nordlysopplevelser kommer det ofte spørsmål om de er her på feil tidspunkt på året. Om de burde ha valgt å komme senere (eller tidligere) på året. Vidar forklarer at det er gambling uansett.

- Et eksempel på det er at det var pluss 3 grader og regn under Midnight Sun Marathon i juni. Det samme var det under Mørketidsløpet i januar, forklarer Vidar. Men når turene i natta ender med full klaff og full fyr i himmelen er det en lystigere stemning.

- Noen hyler. Noen blir stille. Det kommer tårer. Det er da jeg opplever at de kommer bort til meg og sier; Takk, Vidar. Du har oppfylt drømmen min!

Fra Tromslø senturm bruker du ti minutter i bil til toppen av Finnvikdalen. Har man utsikt i verdensklasse mot Vengsøya og storhavet. 

 

Stillhet og drittvær

Med litt flaks og våkent blikk kan man møte både Mikkel Rev og andre ville dyr. Magisk, selv om fotografen slet litt med fokus på kamera i mørket.

Kjetil Skogli er kanskje den mest rutinerte av nordlysguidene i nord.

- Tromsø er et ”værholl”, sier Kjetil. Man må ofte ut av byen for å finne klar himmel.

Han vet ikke hvor mange ganger han har endt opp i Finland på jakt etter nordlyset.

- Vi strekker oss langt for å tilfredsstille gjestene, og det skulle også bare mangle, sier han. Det er viktig å ikke levere et halvveis produkt, og gjestene setter pris på at vi legger ned innsats i jobben, forteller han. Mange av gjestene har ikke sett stjerne på himmelen før.

- De har aldri vært en halvtime ute i mørket. De blir fasinert av at det går an å tenne bål i snøen. Kanskje har de aldri sittet rundt et bål heller, sier han alvorlig. Vind, uvær og stillhet er også en kvalitet, minner han om. De synes naturen er fantastisk her nord, sier Kjetil. Vi bor i et paradis!

 

Del med dine venner