Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

The-best-of NORDLYSET

Nord-Norge flommer over av turister for tiden.

Flyene nordover er fulle. Hotellene er fulle. Pilene i reiselivet peker bratt oppover.

Jeg har prøvd å få tak i de som har skapt denne strømmen av vinterturister til nord. De som briljerer i sosiale medier med det ene nordlysmotivet mer spektakulært enn det andre. 

De som må kunne sies å i alle fall være en medvirkende årsak til den boomen for nordlysturisme.

Her kommer et utvalg med bilder jeg har fått lov å presentere, og noen linjer fra fotografene om denne fasinasjonen for nordlyset. 

En slags

"Nordlys i nord - the best of"

 

Truls Tiller

Førstemann ut er en av de aller mest profilerte nordlysfotografene.Truls kommer med en kortreist nordlystur.

- Bildet er tatt i Tromsdalen med den vakre Ishavskatedralen. Det er tatt når jeg egentlig var på tur til noe annet. Det beviser at man alltid skal ha med seg kamera når man drar ut. Motivene bare dukker opp på ferden. Ikke akkurat det mest spektakulære nordlysbildet, men av og til må man ta til takke med et flott motiv som er ferdig innrammet. Det er slike motiver som selger Nordlysbyen Tromsø, sier Tiller.

  Per Morten Mikkelsen

Bildet er tatt på Snarbyeidet i begynnelsen av januar i år. 

- Nordlyset er bestandig fascinerende. Det endrer seg fort, og har masse farger og former. Å få festet dette på et bilde, gir meg energi og glede ved å være ute og fotografere nordlyset, sier Mikkelsen.

 

Pål Ivan Eithun

Eithun kommer med en klassiker fra Tromsø.

- Nordlyset, Ishavskatedralen i blå belysning med Tromsøbrua og Tromsdalstinden i ett og samme bilde. Så mye mer kan man vel ikke be om. Selv om vi tar tusener på tusener av bilder av det magiske lyset, så er det fortsatt like fasinerende å jakte på det perfekte bildet. Heldigvis er det vel ingen som greier å ta det ultimate nordlysbildet, og dermed vil vi alle fortsatt ha motivasjon til å fryse oss gjennom nye timer i jakten på Aurora, sier Eithun.

 

 

Lars Mathisen

Ofte lurer jeg på om Mathisen bor i telt. Det virker som om han alltid er på tur. Og fine bilder kommer han alltid tilbake med.

- Her har jeg plukket ut et av mine bilder som forhåpentligvis skiller seg litt fra mengden. Jeg prøver ofte å formidle gleden ved å være ute i naturen. Dette er et "selvportrett" tatt på Kvaløya i Finnmark i slutten av januar 2013. Silkeføre, nordlys og nesten fullmåne er ferskvare, selv i Norges nordligste fylke.

 

Morten Skoglund

- For oss som bor på vestsiden av Ramfjorden er det mange turmuligheter. En av dem er til Mellomjordkollen og Vardhaugen som man passerer på tur opp til Blåfjellet hvis man går opp fra Hans Larsa-nesset. Et fantastisk utkikkspunkt der Tromsdalstinden, Langlitinden og Ramfjordmoen med Eiscat kommer som perler på snor. Sørover ser man Fagerfjellet og Hamperokken i det fjerne. Om noen år skjærer kanskje nye E8 gjennom dette nydelige landskapet, og da kanskje med en enda bedre og fantastisk utsikt til vestsiden av fjorden, som er vår lille perle.  Snur man seg helt rundt reiser mektige Blåfjellet seg opp noen kilometer lenger inne på fjellet. Som en ensom majestet skulle man tro, men med sine beskjedene 884 meter er den av de miste toppene her inne. Fjellene rundt Ramfjorden består av mange nydelige tinder der mange av dem rager over 1200 meter. Bildet viser Tromsdalstinden og er tatt 2. januar i år.

 

 

Lars Ole Strandmo

Strandmo er Tromsdaling, og bildet hans er selvsagt også fra bygda i byen i Tromsø.

- Nordlys er naturens eget kunstgalleri med en scene som overgår alle andre scener. Naturopplevelsen gir velbehag!

 

  Ivar Johansen

Johansen holder til på Skjærvøy, og selvsagt vises det på det litt dramatiske bildet også.

- Dette bildet er tatt fra Kågen. Det var en kald februarkveld i 2014. Bildet viser Skjervøy omkranset av nordlys.

 

 

Rune Stoltz Bertinussen

Rune Stoltz Bertinussen har tatt bilder så lenge jeg kan huske, og holder fortsatt høyt tempo i KryssPress.

- Her er det bildet som jeg hadde på trykk i Washington Post i 2012 under tittelen "A solar-powered light show". Ikke det beste nordlysbildet jeg har tatt, men jeg var heldig med at det var jeg som leverte nordlysbilder til NTB Scanpix den dagen. Bildet er tatt ved Skulsfjorden, mot Blåmannen. Er ofte på hytta på Ringvassøya. Hvis det er klarvær når jeg kommer ut dit prøver jeg å få meg en tur ut for å se etter nordlyset. 

 

 

Grete Hanssen

En av mange glade amatører som er hektet på nordlyset er Grete Hanssen  fra Lyngen.

- Jeg bare ut når det er nordlys. Bildet er tatt i Skibotn med utsikt mot Lyngen. Det er et av mine første bilder av nordlyset, men også et av de jeg liker best. Bildet kunne sikkert vært gjort noe med i billedbehandlingen, men jeg er helt i mot "juksing og tukling" med farger og annet i PhotoShop, sier Hanssen fra vakre Lyngen.

 

 

Frank Olsen

Etter over 20 år i Tromsø flyttet Olsen til Blokken, ca. 3 mil fra Sortland, for fire år siden.

- Jeg har ikke gjort noen opptelling, men jeg har minst 700.000 nordlysbilder bak meg. Jeg tar vare på alle bildene. Det blir mye fotografering både sommer og vinter, men mest foretrukne tid er nordlyssesongen. Jeg farter veldig mye ut til Andøya. Øya har veldig mye å by på, og det lite lysforurensing på de fleste plassene. Bildet er tatt like før jul i 2013 en time etter midnatt. Jeg fikk en fantastisk serie der nordlyset ser ut til å komme rett ut av toppen på Bleiks-øya. Det var ganske mye lys fra månensom gjorde himmelen ganske lys. Så med kraftig Nordlys og lyst ute ble det korte lukkertider, som igjen frøs strukturen i nordlyset. Dette bildet er det som har nådd størst popularitet i sosiale medier med bl.a. mer enn 70.00 visninger på instagram.

 

 

Cato Ingebrigtsen

Her kommer nok et bilde fra Lyngen.

- Det ble vanskelig å skulle velge ut bare ett bilde, men på grunn av all publisiteten og diskusjonen dette bildet tidligere har skapt måtte valget falle på dette bildet. Er det en engel eller en kolibri. Eller noe annet? Bidlet er tatt i Skibotn, forteller Ingebrigtsen.

 

 

Ørjan Bertelsen

Bertelsen er den med fotoapparat fra nord-Troms som jeg kjenner best til gjennom sosiale medier. Alltid på jakt etter gode motiver - gjerne i naturen. 

- Jeg har jaget nordlyset siden 2006, og er fascinert av formen og fargene som kommer frem. Etter hvert blir man litt mer kresen og vil ha flere elementer med i bildene. Bildet er fra en fatbike-tur 

vi hadde i januar. Formålet var å få en film av fatbikere under nordlyset, sier Bertelsen. Et heftig stillsbilde ble det også, sier jeg.

 

 

Robin Tøllefsen

Her kommer et kortreist foto med både nordlys og bylys.

- På toppen av Tromsøya står det en lavoo som eies av en barnehage. Jeg var ute og trasket og skulle egentlig til sentrum. Da startet det ett kjempeshow på himmelen. Jeg bare måtte forevige det, forteller Tøllefsen.

 

 

Pål Jakobsen

Det er ikke mange som er mer i fjellheimen rundt Tromsø enn Tromsø kommunes kommunikasjonssjef.

- Jeg tar ikke mange nordlysbilder. Ganske enkelt fordi det er så veldig mange som gjør dette så fantastisk godt. Og fordi det krever en natterangling jeg ikke er skrudd for. Når jeg våger meg, er det - som i alle mine turbilder - alltid folk med. Dette bildet er resultatet av en fotoplan som ikke klaffet, for to år siden. På vei ned fra Buren på Kvaløya blafret himmelen opp. Ikke et særlig spennende nordlys, men jeg vill prøve å fange lysstrålen fra hodelykta mot nordlyset. Resultatet ble ikke noe rått nordlys-foto, men et noe annerledes motiv. Noen hadde gjort det før, og veldig mange har gjort det etter.

 

 

Sylvi Xavier

Xavier har fotografert i mange år. Nå rammer hun inn bilder også. Hun er kanskje mest aktiv når det er urbane motiv, men det kommer et og annet bilde fra naturen også.

- Bildet er fra Skogfjordvannet på Ringvassøya utenfor Tromsø. Det er tatt 10. januar for to år siden. Tidlig på kvelden. Et heftig utbrudd kom, og det var over etter 10 min.

 

 

Lars-Espen Langhaug

Langhaug leverer et panorama fra Yttersia av Tromsø.

- Jeg startet med foto i 2009 og med nordlysfoto i 2012. Har siden da vært mye ute i og omkring Tromsø for å prøve å fange dette lyset som de fleste er fascinert av, men som andre er drittlei og ikke syns noe om i det hele tatt. Jeg tror ikke jeg kommer til å slutte å la meg fascinere av nordlyset. Det er kanskje noe med uforutsigbarheten og spenningen med å være på rett plass når det smeller til på himmelen. Bildet er tatt på Ørnfløy ved Brensholmen rett før jul i 2014. Panoramautsikt over Yttersia. Det er 8 bilder som er satt sammen til et panorama. En magisk aften med mye nordlys, og plassen er ikke altfor vanskelig tilgjengelig. 30 minutter til fots.

 

John Hemmingsen

Hemmingsen er en Tromsøgutt som startet å fotografere i voksen alder.

- Bildet er fra en stille og kald novemberkveld ved Sjursnes i Ullsfjord. Det er satt sammen av fire vertikale bilder. Det er ikke det villeste nordlyset, men jeg liker å fokusere mer på komposisjon og landskap. Derfor synes jeg det er helt passelig med nordlys i dette bildet. Jeg har drøssevis med nordlysbilder, men jeg er litt svak for akkurat dette. Her er det både stille og fredelig.

 

 

 

Jan Holthe

Tromsøværingen tok sikkelig tak i fotoapparatet for noen år siden og har blitt veldig flink på den forholdsvis korte tiden. I tillegg har har "postkortutsikt" over Tromsø fra balkongen hjemme. Derfra kommer det også mye fint.

- Dette bildet er tatt i januar 2014 ved Risvika på Kvaløya. Jeg kjenner ikke historien bak det gamle huset, men det går visstnok under navnet Finnegården og har engang tilhørt Margrethe Kitti. Det tomme, fraflytta huset skapte en spesiell stemning når nordvesthimmelen plutselig eksploderte i farger.

 

 

Eva Kristiansen

Tromsøjenta fotograferer ivrig og leverer naturfoto på høyt nivå. Bildet hun kommer med her har nesten en 3D-effekt i seg.

- Bildet er tatt på Kattfjordeidet/Kattfjordvannet på Kvaløya i oktober i fjor. Det var en fantastisk kveld; kaldt og vindstille, og ho Aurora viste seg i sine flotteste farger. Det var rett og slett bare vilt og vakkert. Nordlysfotografering er en utrolig flott hobby. Det er mørkt, ofte kaldt, spennende (særlig fordi jeg er mørkeredd!), uforutsigbart og fasinerende vakkert. Et vakkert nordlys gir meg enkelt og greit en skikkelig lykkefølelse. Jeg er nok litt hekta!

 

Dag Dahlberg

Fra Nordland dukket dette bildet opp.

- Bildet har jeg tatt i slutten av august sist høst. Det er fra fjellheimen over Sulitjelma. Myrulla sto i full blomst og omkranset speilbildet av en heftig nordlyshimmel, forteller Dahlberg.

 

  Bjørnar G. Hansen

Hansen "regjerer" som fotograf på yttersia med årlig kalenderutgivelse og greier. Han kommer med et bilde tatt på Håkøya ved Tromsø.

- Corona er vel kanskje den mest spektakulære av alle de 7 nordlysformene, og kanskje den vakreste. Den opptrer i perioder med høy solaktivitet.  Inntrykket av vifteformede strålestrukturer framkommer ved at nordlyset blir betraktet mer eller mindre rett nedenfra, som her en natt fra vakre Håkøya like utenfor Tromsø. 

Skal man få fram effekten fordrer det en ganske kort lukkertid, sier jeg for egen regning. Dette bildet tok Bjørnar med en lukkertid på 2 sekunder.

 

 

Jens-Morten Øvervoll

Jeg avrunder denne samlingen med "best-of" med nok en Tromsøfotograf. Øvervoll har holdt fotokurs i en årrekke. Bildet hans er fra nettopp et sånt et.

- Det er litt ville farger på dette nordlyset. Bildet er tatt i Balsfjord på et av fotokursene mine. Det hadde vært rolig aktivitet hele kvelden, og vi var på vei tilbake til byen utpå natta. En av kursdeltakere fikk jobbe i fred et øyeblikk mens jeg foreviget et fantastisk skue. Om jeg ikke hadde visst bedre hadde jeg forventet å bli spist av dette enorme nordlyset som danset over hele himmelen.

 

TUSEN TAKK til ALLE bidragsytere!

Noen av fotografene leverte meg flere bilder å velge mellom. Selvsagt en umulig oppgave med så mye fantastisk foto!

Jeg har prøvd å velge ut bilder slik at det ble både by og land, fjell og vann. God fornøyelse!

Del med dine venner