
Arktisk hovedstad - Januar 2017
Arctic Frontiers 2017 er akkurat avsluttet. Hele verden har vært og tatt for seg nordområdene i forhold til både forskning, næring, arena, som består av workshops, panelsdebatter og kulturelle sammenkomster på kveldene. Selvsagt har de også snakket om den politiske biten av det å være land på toppen av planeten.
2000 deltakere fra hele verden har vært på besøk i byen dagene konferansen pågikk. De tok seg av informasjonen, diskusjonen, forskningen og framtiden for arktisk. Ære være all den viktige jobben som gjøres!
Jeg tenkte mitt lille bidrag kunne være å vise dem litt rundt i den akrtiske hovedstaden. Bare for å minne både dem og oss andre på alvoret.

Naturvernforbundet skriver på deres hjemmeside at selv om det er verdens fattigste som rammes hardest av klimaendringerne vil også vi i Norge merke et endret klima. Vi får mer regn, særlig på Vestlandet og i Nord-Norge. Vinterene våre blir kortere, med dårligere muligheter for å gå på ski.

FNs klimarapport er skremmende lesning. Den burde få alle til å gjøre mer for å kutte klimagassutslipp, både politikere, næringslivet og folk flest. Rapportens lyspunkt er at klimaendringene ikke blir like ille om vi klarer å kutte utslippene. Men det haster, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Hovedoppgaven til FNs klimapanel er å gjennomgå og vurdere den mest aktuelle forskningen som er publisert om klimaendringer. Det er ikke klimapanelet selv som driver selve forskningen. Jobben deres er å samle og strukturere det forskere over hele verden har kommet fram til.

FN-sambandet har laget en oppsummering av den siste klimarapporten. Der skriver de at hvert av de siste tre tiårene har vært varmere enn det forrige. De tre siste tiårene har alle vært varmere enn noe annet tiår siden 1850. Perioden fra 1983-2012 er den varmeste 30-årsperioden på den nordligste halvkule de siste 1400 årene.


Framsenteret er kortversjonen av FRAM – Nordområdesenter for klima og miljøforskning. Senteret er et forskningssamarbeid som ledes fra Framsenterets bygg i Tromsø. Framsenteret huser en rekke forsknings- og forvaltningsinstitusjoner med tyngdepunkt på arktiske miljøspørsmål.
Framsenteret består av 20 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, rådgivning, forvaltning og formidling innen naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap. Framsenteret var fra til september 2010 kjent som Polarmiljøsenteret.


FNs klimapanel mener byene må bygges på en klimavennlig måte for å stanse klimaendringene. Over halvparten av verdens befolkning bor i byer, og andelen kommer til å stige til 64-69 prosent innen 2050. Når byene skal bygges ut må det legges til rette for lave utslipp. Bygninger og infrastruktur må ikke være avhengige av fossile energikilder, og det må satses på kollektivtransport.


Avfallsmengdene i Norge vokser. Fra 1995 har mengdene økt med 60 prosent. Samtidig gjenvinner vi mye av det vi kaster. Rundt 97 prosent av alt farlig avfall samles inn. Industrien kan vise til en nedgang i avfallsmengdene de siste ti årene. Vi i husholdningene kaster stadig mer. Vi står nå for 20 prosent av alt avfallet.


Klima er et begrep som "alle" nå er opptatt av. Men om du skal forklare hva klima er, hva svarer du da?
Hos Meteorologisk institutt sier de at klimaet forteller noe om værforholdene på ett sted over tid. Eller mer nøyaktig: Klima er en beskrivelse av gjennomsnittsværet på ett sted eller område, slik det framkommer når enkeltobservasjoner bearbeides statistisk etter internasjonale retningslinjer. På MET holder de på med klimaforskning fordi det er nødvendig å finne ut hvordan mulige globale klimaendringer vil virke inn på lokalklimaet på ulike steder i Norge. Mens været spiller en viktig rolle i vårt dagligliv, er klimainformasjon viktig for å kunne planlegge fremover i tid. Men for å planlegge fremover må man også vite noe om vær som har vært.

