Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Æ e ikkje imponert! Mer småførrbainna!

Farsen om badelandet i Tromsø ser ut til å fortsette med uforminsket styrke. Politikere i alle farger har lukket øynene for fagfolkene og befolkningen, og besluttet å legge badelandet dit nesten ingen ønsker. Til Templarheimen. Hvor er logikken?

Her har jeg brukt arkitekttrikset, men på den motsatte måten. Der hvor de gjør sine litt for store bygg lys og lekker, har jeg gjort det svart og firkantet. Men størrelsen er cirka rett, og det samme er plasseringen.

 

Det er i disse omgivelsene (helt til venstre i bildet) de tenker å legge badelandet. Ikke skjønner jeg hvorfor et badeland krever slike naturskjønne omgivelser.

Idretten, (eller egentlig svømmeklubben), har fått det som de ville etter at herrene Hjort og Hilmarsen satte seg i et badekar på Templarheimen under valgkampen for noen år siden. På bekostning av svømmeklubbens ønsker om 50-metersbasseng blir skiidretten presset ut av sin mangeårige skistadion midt oppe i den hellige Tromsømarka. Ikke bare skiidretten. Dette er også startpunkt for veldig mange mosjonister og turgåere.  Folkehelsen, friskluften og onsdagsrennene tapte kampen mot et 50-metersbasseng. Allerede her faller jeg litt av, må jeg innrømme. 

 

Alfeim svømmahall med sin utsikt er så vakker at det er nesten til å miste pusten av.

Renovering av Alfheim svømmehall er forkastet og lagt død. Det ble for kostbart å sette i stand byens perle av et signalbygg. Her burde byens politikere, som de siste 50 år har latt bygget forfalle, bøye seg dypt i rødmende skam! 

Den 50 år gamle modellen av Alfheim laget av arkitekt Jan Hovig.

Planene til arkitekt Hovig har under badedebatten sett dagens lys igjen. To arkitektstudenter har lekt seg videre med planene til arkitekten. Resultatet ble et fantastisk Alfheim med stupetårn og alle fasiliteter man trenger i et badeland. Det skal dog sies at de ikke har sett på kostnader – kun muligheter.

Potensialet i bakken ned mot Alfheimparken med vannsklier verden ikke har sett maken til, skulle jeg gjerne sett utredet. Og plass til svømmernes 50-meter er det også i området. Kanskje det til og med kan legges under bakken.

 

Selv jeg skjønner at svømmeklubben ønsker seg et basseng med internasjonale mål. Det er det sikkert mange andre idrettslag i byen som ønsker seg. Alpinistene som holder til i Kroken kunne selvsagt tenkt seg en bakke som holder målene som kreves for å arrangere World-Cuprenn i byen. Ishallen med hockey-klubben ønsker seg allerede mer plass på tribunene. Fotballfamilien i Skarphallen ønsker seg nytt kunstgress. Tipper basketfolket og friidrettsmiljøet i byen trenger et nytt dekke på gulvet i Tromsøhallen. Hva med turnforeningen som holder til i en Gyllenborghall med bul på. Det er vel ikke en menneskerett å få et treningsanlegg med internasjonale mål? Menneskeretten er vel at barn får svømmeopplæring.

Så til det som skuffer meg aller mest: Hvor ble det av de store, kreative, litt svulstige tankene? Badeland finner man i både Harstad og på Bardufoss. Og i Alta og i Bodø. Og i nord- Sveige og nord-Finland. Jeg lurer på om et badeland tiltrekker seg så mange turister og tilreisende som noen påstår? De ser jo stort sett like ut, disse badelandene. Store, firkantete bygningsmasser med noen bassenger, noen vannsklier og noen badstuer med varme og damp innenfor veggene. Hva er det egentlig som er så spektakulært med det? Og hva skal Tromsøbadelandet inneholde som skiller seg ut fra de andre badeanleggene? Hva er det som blir så spektakulært med Tromsøbadet?

Har hentet noen skjermdumpbilder fra internett som viser det tropiske landet de har laget etenfor Berlin. Med dette som bakteppe - se for deg et arktisk badeland hvor tropiske palmer er byttet ut med isfjell og snøhuler.

I Berlin har de satset på en annen vri. De har tatt i bruk en hangar utenfor byen som er på størrelse med 8 fotballbaner. Inne i denne enorme bobla har de laget Europas største tropiske oase. Bassenger og sandstrand. Planter og stier. Sklier og sjørøverskute. Her snakker vi opplevelse utover det å plaske i vann.

Et badeland vil helt sikkert trekke til seg kidsa og foreldrene. Hva med de mellom 15 og 30? De trenger noe mer utfordrende. Et sted å slippe løs adrenalin og hormoner. Hadde det ikke vært kult med innendørs strikkhopp eller en zip-line under taket. Heftige vannsklier ala kamikaze-sklien de har i Benidorm. Ligge på solsenger på sandstranden.  Vintertid kan man selvsagt lyssette med kald, vinterblå farge. I taket kan man projisere et flammende nordlys. Palmene er borte. Vi fyller heller på med falske isfjell og akebakke-vannsklier. Og snøhuler med badstue og boblebad. Da begynner vi å snakke spektakulært, og noe som blaserte turister kunne tenke seg innom. Badeland har de sikkert opplevd før. 

Det finnes plasser langs sundet i Tromsø hvor man kunne tenkes å plassere det arktiske isbadet. Og finner vi ikke plass er det vel bare å fylle ut. Vi gjør jo det når vi trenger boliger og kaianlegg.

En ting til. Er ikke politikerne vår forlengende arm? Er ikke deres jobb blant annet å gjøre som velgerne vil? Er ikke de kommunale pengene egentlig fellesskapets penger? I media skrives det at det allerede har gått med rundt 70 millioner kroner. Smak litt på det tallet. 70 millioner. Det skulle bli ca. 70 personer i full jobb et helt år. Og fortsatt er ikke en eneste spade stukket i jorda. Æ e ikkje imponert. Tvert om – æ e småførrbaina!

Del med dine venner