Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Supperåd

  Kikk litt ut i stjernenatten, og du vil ane at hele den planet, min venn, hvorpå du eksekverer i en ganske liten sprekk, kun er en ert i hele suppen. (Jonas Lie)

Har du hørt om "De Fire Store"? Og da mener vi ikke forfatterne Bjørnson, Kielland, Lie og Ibsen. De Fire Store på kjøkkenet er derimot Gulrot, Løk, Sellerirot og Purre!

Har du disse fire i hus, kan du møte de fleste utfordringer som måtte oppstå i forbindelse med supper, kraftkoking til sauser og tradisjonelle gryter.

I dette innlegget tar vi for oss den tradisjonelle måten å lage suppe på. Men fortvil ikke, det finnes mange andre måter å lage suppe på. Følg med oss, og vi vil teste Philips Soupmaker, posesupper og sette disse opp mot gamle måten. Kriteriene er ikke bare smak og kvalitet, men også tid, penger og  suksesspotensialet.

Bouillabaisse med steinbit, blåskjell og reker

Suppe er kanskje den mest undervurderte maten vi har. Er du litt matlei, kanskje litt frossen, stirrer tomt inn i kjøleskapet, motløs ned i fryseboksen eller uinspirert inn i butikkenes rikholdige hyller?  Fatt mot, løp til grønnsaksdisken, fyll kurven med de fire store og noen av deres spennende slektninger, stikk gjerne innom sjømatdisken eller kjøttdisken og hent noe der også, og skynd deg hjem, min venn!

Eller, kanskje lommeboka er litt slunken nå i Januar? Ingen fare, suppe kan (nesten) kokes på en spiker! Ta et overblikk i grønnsakshylla i kjøleskapet. Det er ingen grenser for hva som kan settes sammen til en god suppe, godt hjulpet av en buljongterning eller to. Hør bare her:

  • Litt poteter, løk og purre, og du har plutselig en praktfull potet- og purreløksuppe.

  • De fire store, litt tomatpuré eller et par tomater, kokt makaroni, litt italiensk krydder og sannelig, der dukket Senorita Minestrone plutselig opp.

  • Brun kjøttdeig og løk,tilsett tomater, grønnsaker, paprika, spisskummen og om du vil i mexikansk retning litt bønner og chilli, og du har en deilig, kraftig kjøttsuppe.

  • En tomatisert eller kremet fiskesuppe lager nesten seg selv med en terning fiskekraft, løk, gulrøtter, selleri og litt sei, torsk eller laks. Kok først opp grønnsakene, tilsett fløte eller tomater, og tilsett fisken til sist. salt. pepper, litt dill og du har en deilig suppe.

En av våre personlige favorittsupper nå om vinteren er fersk kjøttsuppe med løksaus. Dette er mat som MÅ spises mens det er kaldt ute, så man i forspisningens stund kan åpne et vindu og klarne hodet i den kalde vinterluften. Da må du kjøpe høyrygg, bibringe eller bog av storfe. Dette er grovt, smakfullt kjøtt med mye bindevev, derfor må det kokes lenge før det blir mørt. Når det harde bindevevet som ligger mellom kjøttlagene over tid løser seg opp (denaturerer) og blir til gelatin, får du det mest smakfulle kjøtt du kan tenke deg. I tillegg har du da en kraft som er det aller beste utgangspunkt for suppen.

Fersk kjøttsuppe med løksaus

Suppen

Kjøp inn Høyrygg eller Bibringe, eller begge deler. Er du veldig redd for fett, (ikke vær det) så kjøp oksebog. Flott med litt kraftbein i tillegg, hvis det ikke er bein på kjøttet. Del opp kjøttet i passende biter og kok det mørt i vann med litt salt. Ca 1,5 time.Tilsett i skiver og strimler gulrot, kål, purre, sellerirot. Kok videre til alt er mørt, smakes til med salt og pepper.

Løksausen

Kutt opp gul løk i biter, tilsett litt vann og kok til løken er nesten helt oppløst.  

Tilsett smør, mel og litt kraft fra suppa. Smak til med salt, pepper, eddik (vanlig 7%) og sukker. Løksausen skal være glatt, tykk og smake deilig søt/surt. Bruk evt stavmikser eller kjør sausen gjennom en sil om du vil ha den ennå mer elegant.

 

Servering

Først spiser man en tallerken suppe som forrett, så serveres grønnsaker og kjøtt på fat sammen med kokefaste poteter og løksaus. Mange vil gjerne ha en tallerken suppe ved siden av, eller heller litt suppe på tallerkenen som kraft i tillegg til sausen.

Så spiser man helt til man må åpne vinduet.

Vel bekomme.

Her er noen bilder av supper som funker bra en vinterkveld. Hverdagssuppe med gode råvarer. Nytes med en iskald pils og en god dram. Prøv den svenske drammen som heter "Pors". Vi kommer med oppskriftene. Følg med!!!!!

Suppelapskaus

 

Kjøttsuppe med havregryn og reinkjøtt.
Texmexsuppe. Bruk tacokrydderet ditt.

 

Del med dine venner