Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Skrei+Lever+Rogn betyr = Møljemiddag!

Skuld' Torsken os feyle, hvad havde vi da

Hvad skulle vi føre til Bergen herfra?

Da seyled' vist Jægterne tomme

(Petter Dass)

Nord-Norges fremste eksportartikkel er ikke Jørn Hoel, ordet Hæstkuk eller Nordlyset, selv om det siste stadig oftere er å skue på vinterhimmelen så langt sør som i Østfold. Derimot er det torsken, og i særdeleshet den fornemme vandreren skreien som har denne rangen. 

Hos Eide Handel i Eidkjosen får du blodfersk skrei, som kommer rett fra havet og inn i butikk hver eneste dag.

Skreien vandrer hvert år fra sitt rikholdige spisebord ved iskanten i Barentshavet til Norskekysten og Golfstrømmens lune vann for å gyte. Særlig trives den utenfor Lofoten. Velfødd, med feit lever og full av rogn ankommer den i januar. Da er det tid for mølja, eller  – skreimåltid – som de sier sørpå. Navnet skjemmer ingen. Fra januar til sesongslutt 14. april foregår skreifisket, slik det har gjort i uminnelige tider, og dessuten, kan man begynne et nytt år på en bedre måte? Neppe!

Niels og Espens matblogg 

Espen Lynghaug jobber i NHO Mat og Drikke som spesialrådgiver innen kompetanse og utdanningspolitikk. Han er utdannet pølsemaker, kjøttskjærer og butikkslakter. Espen har ledet Kjøttbransjens elitelag i flere år og deltatt i VM i BBQ i USA flere ganger.

Niels Høegh har bakgrunn fra reklamebransjen hvor han har jobbet med større kunder innen mat og drikke. Han var med på å starte NM i grill, og har selv tatt flere førsteplasser. Nielsn har også deltatt i mattester for flere større aviser.

En vitamininnsprøytning er skreien, både for kropp og sinn. I tillegg til den rene, skjære nytelsen i et skikkelig ordentlig måltid med sprellfersk skrei med godt drikke til, kan vi glede oss over at skreileveren er proppfull av Vitamin D. Denne solens vitamin, forkjølelsens nemesis og immunforsvarets høye beskytter, og som man stadig oppdager nye helsefremmende effekter av, kan man få i rikt monn gjennom mølja. Hiv innpå!

Og når vi først snakker om mølja, som har vært Nord-Norges gudegave til velfødte søringer, så bør vi ikke glemme akevitten som tilbehør. Der mølja inneholder rikelig med vitamin D, inneholder akevitt godt med karve. Dette er et velkjent krydder som letter fordøyelsesprosessen og motvirker luft i magen. Det er med andre ord helse i hver dråpe og hver bit i et perfekt skreimåltid.

Det er velsignet lett å tilberede skrei, så lett at selv søringer kan klare det på første forsøk.  Om du ikke vil gå i gang med rund fisk, kan du kjøpe flotte, tykke loins av ryggstykket. Enkelt og delikat.

Akkevitten er enklest å få til. Den kjøper du på polet og det er lov til å ta en støyt mens middagen lages.

 

Espen og Niels’ oppskrift: 

Rognen behøver lengst koketid, gjerne oppimot en time. Skyll rognen i kaldt vann og pakk den stramt inn i matpapir surret med hyssing, eller enda enklere i clingfilm beregnet til koking. Trekkes i 85 graders vann, 40-60 minutter avhengig av størrelsen på rognen.

Skreien og leveren behøver samme tilberedningstid, men bør trekkes i separate gryter

Kok opp saltet vann, pepper og kanskje et par laurbærblad. Legg i fisken i koteletter eller i benfrie fileter, kok opp og trekk deretter rakt kokekaret til side. La fisken trekke 8-10 minutter.

Dra hinner og rester av sener av leveren, men forsøk å holde den i så store stykker som mulig. Kok opp vann med salt, pepper, laurbærblad og om du ønsker det, løk. Derom strides de lærde. Trekk leveren i 5-10 minutter. 

Til dette hører gode poteter, og i særdeleshet en annen nordnorsk delikatesse, Gulløye. Dette er en melen, norsk kvalitetspotet som dyrkes fra Nordland og videre nordover. Langsom modning gir en potet med mye smak, og Gulløye har i alle tider blitt spist med fersk fisk. Mandelpotet kan også benyttes. 

Kokte gulrøtter, smeltet smør, eller - måtte gud forby navnet - Sandefjordsmør, hører også med.

Skreien du finner hos Eide Handel har blitt dratt opp i båten for bare noen timer siden, og de har samtidig alt du trenger av tilbehør for å lage den perfekte skrei-mølja.

Del med dine venner