Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Yellowstone – en av Nord-Amerikas tre juveler

Midtvesten består av mye annet enn prærie, gull, gamle westernbyer, konservative velgere og konfliktfylte indianerreservater. Statene i Midtvesten er de tynnest befolkede i USA om vi ser bort fra Alaska, og dermed også de som har mest uberørt natur. Her finner vi nærmest endeløse høysletter, skoger og fjellområder, hvor en vesentlig del av dette er kategorisert som nasjonale skoger eller nasjonal parker. Mange vil mene at Yellowstone Nasjonalpark er den mest fascinerende av de alle nasjonalparkene i Amerika. Sammen med Yosemite og Grand Canyon regnes Yellowstone som en av USAs tre nasjonalparkjuveler.

Old Faithful er en av de mest berømte attraksjonene i Yellowstone

       Yellowstone nasjonalpark ble etablert så tidlig som i 1872, og er dermed den eldste nasjonalparken, ikke bare i USA, men i hele verden. Nasjonalparken, som hovedsakelig er beliggende i delstaten Wyoming, men også strekker seg inn i Idaho og Montana, ble klassifisert som verdensarvområde av UNESCO så tidlig som i 1978. Parken dekker et landområde på 8983 km² eller om lag 1/3 av Troms fylkes areal. Parken har naturattraksjoner som geysirer, varme kilder og andre geotermiske fenomener. Den mest kjente av disse er Old Faithful.

Bisonstammen, som i sin tid var prærieindianernes ”spiskammer”, ble på det nærmeste utryddet  på slutten av 1800-tallet. I dag har Yellowstone den største, ville bisonstammen i Nord-Amerika med ca. 4000 dyr.

       Parken er også kjent for sitt unike dyreliv, blant annet for USAs største, ville bisonstamme. Bisonen, som i sin tid var prærieindianernes ”spiskammer”, ble på det nærmeste utryddet av hensynsløse hvite bøffeljegere på slutten av 1800-tallet. Stammen i Yellowstone ble langt på vei redningen for denne prektige dyrearten. I dag har Yellowstone den største, ville stammen av bison med om lag 4000 dyr.

Ulven forsvant på 1900-tallet men ble re-introdusert i parken på 1990-tallet. I motsetning til andre arter i parken er den menneskesky

Parken er også hjem for store rovdyr slik som grizzly bjørn, svartbjørn, gaupe, puma og ulv. Ulven ble re-introdusert i parken på 1990-tallet. I parken finner man også et stort antall forskjellige hjortedyr.

Yellowstone har et stort antall forskjellige hjortedyr. Blant annet Wapitihjort eller elk som den kalles på amerikansk

       Amerikanske urfolk har levd i Yellowstoneområdet i minst 11.000 år. Da europeerne kom til området, møtte de absarokee (crow) og shoshone indianere. Den angivelig første europeer som kom til området var John Colter. Han var opprinnelig et medlem av Lewis og Clark-ekspedisjonen, som forlot denne for å gjøre seg rik på fangst av pelsdyr i Rocky Mountains. Tilbake i ”sivilisasjonen”, etter å blitt såret i kamper med absarokee’er, fortalte han om et sted med ” ild og svovel”. Folk hadde imidlertid vanskelig for å tro på historiene om oransje svovelsjøer, og kokende kilder og avfeide Colters beretning som feberfantasier, noe som førte til navnet Colters helvete.

At Colters beretning tidlig på 1800-tallet om fantastiske steder med  ild og svovel, slik som Grand Prismatic Spring, ble oppfattet som feberfantasier og omtalt som Colters helvete, er kanskje ikke så underlig.

       Heller ikke beretningen til den kjente frontier- og fjellmannen Jim Bridger fra 1857 om kokende kilder, sprutende vannsøyler, fjell av glass og gul stein, ble tatt alvorlig. Hans historier interesserte likevel geologen Ferdinand Hayden som i 1859 gikk i gang med å undersøke øvre del av Missouri River-regionen. Den amerikanske borgerkrigen stanset imidlertid Haydens forsøk på å utforske området, og det gikk 11 år før han igjen kunne dra til Yellowstone. I 1871 ledet Hayden en ny ekspedisjon, nå med regjeringsstøtte, til Yellowstone. Hans rapport, bilder og annen dokumentasjon av de unike naturverdiene i området overbeviste USAs kongress om ikke å legge området ut for salg, men i stedet gjøre Yellowstone til USAs første nasjonalpark.

       Fram til 1917 hadde militæret ansvar å ha tilsyn med parken. I 1916 ble US National Park Service opprettet og året etter fikk de ansvaret for å administrere parken, et ansvar det har den dag i dag.

Yellowstone har også et unikt fugleliv med svaner, ender og gjess. Her fra Madison River

    

En ung wapitihjort. Ikke særlig rett

  

Yellowstone har et unikt dyreliv

Yellowstone er et område mange sier at man må besøke i løpet av et langt liv. Jeg har hatt gleden av å besøke Yellowstone to ganger. Den første sommeren 2012 og seinest forrige helg. Et sommer og tidlig vinterbesøk er ganske forskjellig. Sommerstid er de mest sentrale stedene i parken, som området ved Old Faithful og The Grand Prismatic Spring nærmest overfylte av turister. I perioden fra den første snøen og fram til 15. desember er bilveien inn i Nasjonalparken stengt for motorisert ferdsel. En sykkel- eller skitur inn i parken, er da en unik opplevelse av stillhet og nærhet til et dyreliv man ellers bare kan lese om i beretninger fra svunende tider. Nyt bildene fra dette fantastiske naturområdet. 

Del med dine venner