Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Standing Rock: DNB et eksempel for amerikanske banker

Standing Rock Indian Reservation, nov. 22: Mange vannbeskyttere og urfolksledere i på Standing Rock har lagt merke til at DNB har solgt seg ut av Dakota Access Pipeline (DAPL). Mens jeg går rundt blant urfolk og naturvernere på Oceti Sakowin-leiren på Standing Rock reservatet, er det mange som kjenner igjen kofta mi og kommer bort til meg for en prat; ikke bare for å fortelle hvor viktig det er at de får støtte fra andre urfolk og miljøvernere, samene innbefattet, men også for å si fra at de er glade og imponerte over at DNB har trukket seg ut av feilinvesteringen i Dakota Access Pipeline.

bsnorrell.blogspot får DNB ros. Der skrives det at den største banken i Norge, DNB, har solgt sine andeler i DAPL. Det vises her til at dette var et resultat av 120.000 underskrifter sendt til DNB Norge med en bønn om at banken og andre investorer trakk seg ut av prosjektet. DNB skal ha honnør for å ha tatt ny kunnskap og folkemeningen til følge. 

Vannbeskyttere på barrikadene på brua på highway 1806 over Cantapeta creek, ikke langt unna Oceti Sakowin-leiren på Standing Rock.

På samme blogg vises det videre til at Greenpeace Norge roser DNB: ”Det er stort at DNB har solgt ut sine investeringer i den kontroversielle oljerørgata, og dette er et klart signal om at det er viktig at folk står fram og sier fra når urett skjer. Vi forventer også at DNB med umiddelbar virkning nå sier opp sine lån til prosjektet.”

Det uttales videre fra Greenpeace at det bør være en klausul i utlånsavtalen som omfatter brudd på menneskerettigheter, og at DNB bør bruke denne klausulen til å få tilbake sine penger og avslutte sitt engasjement i DAPL. Hvis de ikke har en slik klausul, må de ta følgene av at de har en dårlig fremforhandlet kontrakt og bare bære sitt tap.

Spent stemning mellom politi og urfolk/naturvernere på "frontlinja", brua over Cantapeta Creek i Standing Rock Indian Reservation

Lilian Molina, talsperson for Greenpeace USA, uttaler samme sted at nyheten om at DNB har solgt sine investeringer i DAPL og nå vurderer å si opp sine lån, er en seier for vannbeskytterne som kjemper for å stoppe dette katastrofale prosjektet. Alle finansieringsinstitusjoner med aksjer i pipeline-prosjektet må strak forstå at finansiering av dette prosjektet er som gift. Det vil være smart av dem og trekke seg ut før stemmen til den økende gruppen av kunder som ikke aksepterer banker som finansierer ødeleggelse av vår planet og som ignorerer urfolks rett og selvbestemmelse blir sterkere. Citigroup, TD Securities, Wells Fargo, SunTrust og andre (amerikanske) banker som støtter DAPL-prosjektet bør ta DNBs eksempel til følge og komme seg på rett side av historien.

DNBs opptreden er blitt lagt merke til langt utenfor Norge og fremholdes som et eksempel for banker som vil støtte en bærekraftig utvikling. Vi får håpe DNB legger dette til grunn i alle sine fremtidige investeringer, samtidig som amerikanske banker følger DNBs eksempel fra Standing Rock.  

I Oceti Sakowin-leieren på Standing Rock er det blitt lagt merke til at DNB har trukket ut sine investeringer fra DAPL.

 

Del med dine venner