Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Standing Rock 20. november: Gummikuler og tåregass mot urfolk, naturvernere og vannbeskyttere

Oppholdet på Standing Rock Indian Reservation skulle bli en ganske annen opplevelse enn det jeg hadde sett for meg da jeg satte meg i bilen i Laramie for å kjøre de 945 kilometerne til Standing Rock sammen med en kollega ved American Indian Studies ved Universitet i Wyoming.

To dager hvor jeg både observerte og deltok i forbrødring mellom urfolk og miljøvernere verden over, skulle ende i et dramatisk antiklimaks søndag 20. november. I det sola forsvinner under horisonten av Nord-Dakotas prærielandskap, og tussmørket overtar plassen til solas siste lange skygger, skjer det noe. En kraftig trailertrekkvogn fulgt av en gruppe mennesker tar seg fram til Back Water brua over Cantapete Creek på highway 1806, som er hovedveien fra Standing Rock reservatet til delstatshovdstaten Bismarck. Brua over den lille elva er barikadert av politet og "frontlinja" fram mot den pågående rørgatekonstruksjonen. Framme ved barrikaden hopper et par aksjonister ut og kobler kjetting til et av lastebilvrakene som sperrer veien.

Vrakene har stått der i flere uker. Bak vrakene har politiet reist betongblokker og midt mellom blokkene står det en stormpanservogn. Bak den igjen en mengde politibiler, kanskje 40 i tallet. På høydene er det utplassert Hummer-jeeper og andre terrengående kjøretøyer. To kraftige lyskastere kaster et grelt lys ned på barrikaden. Det er en uvirkelig situasjon. – Formålet med kveldens aksjon er å fjerne  barrikaden, ikke bare fordi den hindrer adkomst, men fordi det er farlig, sier Jade Begay, en Tesuque Pueblo som har vært på Standing Rock leirer siden september og som er talskvinne for Indigenous Environmental Network til The Guardian. – Barrikaden utgjør en fare; ikke bare for folk i leieren, men for folk Cannon Ball og andre steder sør for Bismarck. Dessuten hindrer den folk i å se hva som foregår. Begay forteller videre at vannbeskytterne tente to bål for å holde folk varme og for å lage suppe og te. Andre branner ble utløst av politiets våpen, legger hun til.

Vann er viktigere enn olje.

– Barrikaden blir brukt som en unnskyldning for oss ikke å la komme fram til rørgata å protestere på lovlig måte, sier Frank Archambault, et medlem av Standing Rock Lakotafolket til The Guardian. Dette skjer i en vanskelig tid for urfolkene i leirene, fortsetter han: – Vi har en veldig vanskelig tid nå, i min familie har vi aldri feiret Thanksgiving. Det er en sørgedag for oss hvor vi minnes at folkemordet startet på vårt kontinentet. Det som pågår nå, beviser bare hva vi snakker om.

Naturvernerne lyktes å slepe bort en av lastebilene før politiet svarte med tåregass, vannkanoner og andre våpen. Vannbeskytterne og urfolk svarte med å gå arm i arm over brua mens de sang, brukte tromme og rope slagord som ”water is life” og "black snake killers". Ganske snart utviklet det seg til et regelrett gateslag hvor politiet brukte maktmidler som på ingen måte to i forhold til uttrykksmåten til demonstrantene. Vannkananone sprøytet uavlatelig vann over demonstrantene til tross for at det raskt ble fem - seks kuldegrader etter at sola gikk ned. Om ikke det var nok, ble det skutt med gummikuler, brukt tåregass og lydkanon, det siste noe som kan sammenliknes med en lyden av en røykvarsler, bare mange ganger sterkere.

Minst 167 natur- og vannbeskyttere ble skadet under sammenstøtene. Tre av de sårede er eldre. Sju er sendt til sykehus for alvorlige skader, sier Jade Begay. - Folk ble angrepet med vannkanoner, sier LaDonna Brave Bull Allard, en Standing Rock Lakotafolkets medlemmer og grunnlegger av Sacred Stone leiren til The Guardian.  – Det er 23 grader (-5° C) der ute da folk ble spylt med vannkanoner. Folk blir fanget og angrepet. Gud være med folket vårt. – Som medisinske fagfolk er vi bekymret for den reelle risikoen for tap av liv på grunn av alvorlig hypotermi (forfrysning) under disse forholdene, uttaler en av de medisinsk ansvarlige de på Standing Rock til The Guardian.

Fra brua over Cantapete Creek

Standing Rock folket frykter at rørledningen, som er planlagt å krysse under Missourielva mindre enn en mil fra Standing Rock reservatet, vil true deres vannkilde. De påpeker at byggingen allerede har forstyrret hellige gravplasser.

Rørgatebyggingen er nesten fullført i North Dakota, men selskapet som bygger det, Energy Transfer Partners, mangler fortsatt den endelige tillatelsen til å bore under Missouri. Tirsdag 15. november gikk selskapet til retten for å få en rettslig kjennelse som vil tvinge regjeringen til å tillate boring umiddelbart.

Hendelsen i går er det foreløpig siste og mest alvorlige voldelige sammenstøtet mellom ubevæpnede naturvernere, eller ” vann beskyttere", og et militarisert politiet. Mer enn 400 aktivister har blitt arrestert siden protestene begynte, og politiet har brukt pepperspray, tåregass, gummikuler og andre ”mindre-enn-dødelige" våpen.

Morton County Sheriffkontor omtaler hendelsen som et ”pågående opprør” og beskriver demonstrantene som ”svært aggressive”. En talsmann for sheriffkontoret uttaler til The Guardian at politiet brukte vannkanoner fordi demonstrantene tente bål rundt brua. En person ble ifølge talsmannen pågrepet. Det vil bli spennende å følge med hva som skjer på Standing Rock de kommende dagene, ukene og månedene. 

 

 

 

Del med dine venner