Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Stand up for love, not hate - demonstrasjoner mot hat, rasisme - and Trump

I helga har det vært demonstrasjoner mange steder i USA. I Los Angeles var over 8000 mennesker samlet i protest mot USAs kommende president og i New York gikk tusenvis i tog fram til Trump Tower, den nyvalgte presidentens fasjonable hjem på Manhattan, hvor de taktfast ropte ”ikke min president”. Her samlet også menneskerettsaktiviser seg for å demonstrere mot Trump innvandringspolitikk: – Målet vårt er å fortelle Donald Trump at han ikke kan deportere 11 mill. mennesker uten oppholdstillatelse, sier Noelle Yasso til CNN News. Hun er advokat og jobber med innvandringsspørsmål: –Vi står her i solidaritet med de uten papirer, fortsetter hun og påpeker at mange er redde; de vet ikke om de blir deportert og hva fremtiden for dem og familiene deres vil bringe.

Donald J. Trump ble valgt til president i USA tirsdag for en uke siden. Det har medført reaksjoner

    I disse to storbyene pågår nå demonstrasjonene på sjette dag. Folk er opprørt over Trumps helse- og miljøpolitikk, hans holdninger til lesbiske, homofile og transpersoner og mye annet. Det stilles videre spørsmål ved legitimiteten til Trump som president da det var Hillary Clinton som fikk flest stemmer. CNN melder også om demonstrasjoner i San Fransisco, Springfield (Massachusetts), Philadelphia, Oakland, Chicago, Indianapolis, Atlanta, Washington, Cincinnati; Seattle, Oklahoma City m.fl.

       De fleste demonstrasjonene har vært fredelige, selv om det har vært tilløp til vold og opptøyer. Portland, Oregon, har så langt vært åstedet for de mest voldelige anti-Trump markeringene med arrestasjonen av 71 mennesker sist lørdag. I følge CNN kastet demonstrantene flasker og varselbluss mot politiet, samtidig som et filmteam ble angrepet. To 18 år gamle menn er pågrepet og siktet for drapsforsøk og ulovlig bruk av et våpen, opplyser politiet i byen. På søndag meldte politiet at demonstrantene hadde gått over til mer fredelige former.

Studenter og akademikere samlet til opprop mot Trump foran The Union Building, University of Wyoming

       – Bygg broer, ikke murer, er et av kravene til demonstrantene, som med utgangspunkt i Trumps Mexicomur vil ha en mer human innvandringspolitikk. I Iowa ga demonstrantene tydelig uttrykk for at retorikk-drevet vold mot fargede, innvandrere og seksuelle minoriteter ikke er akseptabelt. I følge CNN krevde de også at Trump tar avstand fra de splittende uttalelsene han har gitt uttrykk for i valgkampen. Trump uttalte selv The Wall Street Journal at han ikke tror hans retorikk gikk for langt under valgkampen. I følge samme avis oppfordret han folk til å stå samlet: – Jeg vil ha et folk som elsker hverandre.

       Det var også budskapet han formidlet gjennom et intervju til CBS 60 Minutes søndag kveld, samtidig som han oppfordret sine støttespillere til å stoppe alle former for trakassering. Tross dette forsøket på å roe gemyttene er det fortsatt stor uro blant så vel alminnelige amerikanere som de som står ute på venstresiden i amerikansk politikk. Mange gir uttrykk for frykt for rasistisk vold, hatkriminalitet og fordommer mot etniske, religiøse og seksuelle mot minoriteter. Trump er for øvrig bedt om å fordømme en kommende Ku-Klux-Klan parade i North Carolina, stablet på beina for å feire hans valgseier. Så langt har Trump vært stille på dette området.

Fra mandagens apell på University of Wyoming

       På mandag var vi også vitne til et fredelig demonstrasjonstog i Laramie. Om lag 500 studenter og akademikere var samlet til protest foran Wyoming Union på universitetsplassen. Kravene var de samme som man møter landet over, likhet, nei til murer, rasisme og diskriminering, kjærlighet og en bønn om ikke å gi etter for hat.

 

 

Del med dine venner