Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Til topps på Snowy Range og Medicine Bow Peak

Her fortsetter beretningen om noen av de fantastiske natur- og fjellområdene som finnes i Wyoming og det nordlige Colorado. Og hva er da mer naturlig enn å fortelle om en tur opp i Snowy Range, et vakkert, alpint fjellområde knappe 50 minutters kjøring fra Laramie by. 

       Snowy Range bærer sitt navn med rette. Den karakteristiske fjellryggen i Medicine Bow Mountains; en gren av Rocky Mountains som strekker seg fra Colorado inn i Wyoming, er snødekt store deler av året. Snowy Range ligger om lag 70 kilometer vest for Laramie, og er med sin skinnende, snøkledde rygg godt synlig fra byen. I tillegg til det karakteristiske fjellet, er området fullt av små, fiskerike innsjøer og i de seine sommermåneder grønne enger med naturskjønne fjellblomster.

Medicine Bow Peak seinsommers. T.v. Sugarloaf Peak og i forgrunnen Lewis Lake. Foto: summitpost.org by Scott.

      Den høyeste toppen i Snowy Range er Medicine Bow Peak på 3662 moh. Toppen er ikke bare høyest i Snowy Range, men også i Medicine Bow Mountains og dermed i hele det sørlige Wyoming. I motsetning til Laramie Peak eller Black Elk Peak i Black Hills, rager Medicine Bow Peak over tregrensen og gir dermed fjellvandrere en smak av høyalpint fjellandskap.

Medicine Bow Peak sett fra Sugarloaf Campground. Herfra er det circa 1 time og 30 minutter til toppen. Til venstre Sugarloaf Peak.

 

       Tross høyden er Medisin Bow Peak trolig et av de enkleste fjellene på over 12000 fot (3600 m) å bestige i Rocky Mountains. Vel og merke fra juli til september. Da kan man kjøre fram til Sugarloaf Campground ved Libby Lake og Lewis Lake Recreational Area og ta seg opp til toppen etter en forholdsvis snøfri sti. Campstedet ligger 71 km vest for Laramie (og 19 km vest for den idylliske fjellandsbyen Centennial) etter Highway 130. Fra Sugarloaf Campground er det ca. 2,6 km og 375 høydemeter til toppen.

       Highway 130 over Snowy Range er imidlertid vinterstengt og åpner ikke før Memorial Day; siste mandag i mai. Ønsker man å bestige Medicine Bow Peak før denne dato, vil en tur til toppen være langt mer krevende. Da må man først gå ca. 6 km på ski etter Highway 130. Når man kommer ut i maimåned, vil deler av veien være tint og brøytet, slik at man kan kjøre litt lenger opp i fjellet, noe som betyr at man klarer seg med en marsj på 4,6 kilometer etter veien før man tar på seg skiene. Dette var vår måte å komme opp til Medicine Bow Peak på.

Etter 50 minutters gange på en snøfri, men fortsatt vinterstengt Highway 130, tar Marion (t.v.) og Anna på seg skiene på og fortsatte mot Medicine Bow Peak (oppe t.v.).

       Sammen med to tøffe jenter besteg jeg top-pen 21. mai. Etter 50 min. gange på snøbar, men vinterstengt vei, tar vi på oss skiene, stikker ut kursen nordvestover, krysser Libby Creek på snø som ennå er så fast at man i mangel av noe bedre, kan ta seg frem på tynne langrennsski (fjellski eller randonee-ski er å foretrekke, men særlig sistnevnte utgjør jo adskillig mer vekt om de må bæres etter veien). Etter drøye ti minutter er vi framme ved Sugarloaf Campground, herfra fortsetter vi over Libby Lake og videre på nordsiden av Sugarloaf Peak.

I nordlig retning ses Lewis Lake (t.h.) og fjellpartiet Browns Peak.

    Nord for oss har vi de vakre, alpine innsjøene Lewis Lake, Class Lake og Klondike Lake, samt det alpine fjellpartiet Browns Peak. Vi krysser Klondike Lake og kommer fram til foten av Medicine Bow Peak. Herfra går det strake veien oppover; de siste 1,45 km har en stigning på 375 meter, som det tok oss 1 time og 30 minutter å forsere, regnet fra Sugarloaf Campground. Fra utgangspunktet ved bilen hadde vi da lagt bak oss 8,2 km og 560 høydemeter.

Østveggen av Medicine Bow Peak.
Marion og Anna har et par hundre meter igjen til toppen av Medicine Bow Peak på 3662 moh.

       Klatringen oppover den bratte østveggen av Medicine Bow Peak er vel verd slitet; på en klarværsdag vil man fra toppen av fjellet i retning syd se rett inn i Rocky Mountain National Park og Front Range fjellene.

På Medicine Bow Peak. I bakgrunnen Front Range og andre fjell i Rocky Mountains i Colorado. Legg merke til det sirkelrunde messingmerket som markerer toppen.

     Er ikke dagen alt for disig vil man også se Rocky Mountains høyeste fjell Mount Elbert

På toppen. For ordens skyld, polarklokka viser 10 meter for mye.

 

              Den 21. mai var toppen imidlertid innhyllet i skydekke, som tidvis slapp både snø og hagl over oss. Jeg har imidlertid gleden av å kunne publisere noen flotte utsiktsbilder fra en tur til denne fantastiske toppen en uke tidligere.

       Det er forøvrig mange andre veier som fører opp til Medicine Bow Peak. Her finner du mer informasjon om disse.

Del med dine venner