Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Snart sommertid: American Daylight Saving Time Confusions

I Norge er skiftet til sommertid ennå en drøy uke fram i tid. Her er en liten historie fra USA hvor klokka alt er skrudd en time fram.

       I likhet med folk i Nord-Norge og andre som lever tettere opp til naturen enn folk i storbyene, hadde ikke indianerne mye til overs for skifte mellom normaltid (vintertid) og sommertid, som i USA kalles dagslys-spare-tid. Et gammelt ordtak hos urfolket sier at bare blekansikter kan få seg til å tro at ved å kutte en halvmeter av et teppe øverst, og sy det samme stykke på nederst, får man et lengere teppe. Mange i Nord-Norge, som helst hadde sett at vi hadde dagslys-spare-tid hele året, vil nok si seg enig i ordtaket.

       Og selv om vi ikke bejubler det, er folk nordpå hvert blitt vant til at klokka skrues en time tilbake siste helg i oktober og tilsvarende fram siste helg i mars. Så enkelt er det ikke i USA, hvor det er ni lovfastsatte tidssoner (seks som omfatter delstatene som er en del av De forente stater) samtidig som delstatene har en viss autonomi på om staten skal ha dagslys-spare-tid.

       For noen år siden ble det bestemt at skifte til normaltid (vintertid) skulle skje første helg i november og ikke siste helg i oktober. Noen god forklaring på hvorfor det skjedde har jeg aldri fått, men det blir sagt Michigans kongressrepresentant Fred Upton begrunnet det med at det gjorde Hallowin-feiringen tryggere for barna da de får en ekstra time dagslys til å gå trick-or-treat.  En god kollega av meg i Montana hevder imidlertid at det ikke var barns sikkerhet som sto i fokus, med handelsnæringens interesser da butikkene ville få en time lengere ettermiddag til å selge godterier og snop til barna.

       Skiftet til sommerstid er heller ikke helt logisk og forutsigbart. Lenge skrudde folk i de fleste amerikanske delstater klokka frem samme marshelg som oss i Norge. For noen år siden ble også dette endret slik at tidspunktet for å stille klokka til sommertid kommer to uker tidligere, noe som i seg selv ikke er dumt da det for de flestes vedkommende medfører 14 vårdager med lengere ettermiddager.

       Om man kommer fra et annen land og ikke til enhver tid sjekker mobilen for den siste snap’en og får med seg den automatiske klokkeoppdateringen, kan dette medføre en viss tidsforvirring. Er man på sin faste bopel, sammen med familie eller venner, til fjells med bil og ski eller på et lokalt idrettsarrangement, betyr det ikke all verden da man har søndagen til å oppdatere seg på og i verste risikerer å komme for sent til frokost, lunsj eller et skirenn. Er man derimot på reise, bor på hotell og har hoppet over morgentelefonen hjem, og således ikke har fått med seg denne menneskeskapte endringen i naturens dagsrytme, kan det få større konsekvenser.

       Det fikk jeg erfare siste helg. I hotel Pines Inn i Lake Placid, hvor det verken er frokost eller deskbetjening søndag morgen, var det ingen klokke som ringte og sa at tiden var skrudd en time fram. Sjåføren av taxien jeg bestilte rett etter at jeg hadde fått meg en kopp kaffe klokka åtte, bekreftet at han ville hente meg klokka 10, men sa ikke at det kun var en time fram i tid – og ikke to – slik jeg antok. Sa da jeg kom meg ut av rommet klokka 10 (på min klokke) etter en rolig morgen med mer kaffe, et par brødblingser og skiskytterstafett på nett-TV, var det ingen Taxi utenfor hotellet. – Mulig sjåføren er litt seint ute, tenkte jeg og lot det gå 10 minutter får jeg ringte han opp da jeg hadde god tid, halvannen time til avgang på den lille, lokale flyplassen.

     – Late? I was at your hotel an hour ago. – An hour ago? Yes, watch the time, man, it is day saving time change today. You lost your plane, sorry for that. Og det stemte, det var nå mindre enn 15 minutter til flyet skulle gå og flyplassen var 20 minutters kjøring unna. 

Alexandra på Pines Inn forsøkte så godt hun kunne å få meg med flyet, men uten hell.

       Det hører med til historien at serviceinnstilte Alexandra på Pines Inn forsøkte å hjelpe meg så godt hun kunne. Ikke bare ringte hun til flyplassen og fikk vite at flyet var forsinket, hun kjørte også det raskete hun maktet til flyplassen i håp om å nå det. Og det gjorde vi – nesten – passasjerene var i ferd med å gå om bord da vi ankom. Gaten var imidlertid stengt, og den uniformskledde sikkerhetsvakten var ikke like serviceinnstilt som Alexandra.

       Det hører også med til historien at det ikke var et flysete å oppdrive fra Boston til Denver neste dag; om man ikke ville ut med drøye 2000 dollar. Løsningen ble å vente til den påfølgende dagen da man kunne få det for en tidels pris.

      

Det er viktig å være ute i tide, selv om både flyplassen ved Lake Placid og Cape Airs Cessna er små.

       Helt til slutt hører det også med til historien at det var så vidt jeg kom meg hjem til Laramie den påfølgende dagen; to dager forsinket. Da jeg ankom Logan lufthamn i Boston klokka åtte, var flyplassen på tur å stenge da snøstormen Stella allerede var brutt ut. I innsjekkingen fikk jeg vite at min flight klokka 10:12 til Denver var kansellert og at jeg var booket om på et fly som gikk klokka åtte [!] – noe som var ukjent for meg. Heldigvis klarte dama i Uniteds skranke å få meg avgårde med flight 775 med mellomlanding i Chicago.

       Jeg dropper moralen i denne lille kronikken, men tar heller med det positive; at jeg fikk meg en løpetur på havnivå etter fire måneder i 2200 meters høyde, og at jeg fikk lukte havet, se bølgan skvulpe innover standa og høre måsan – etter å ha vært like lenge så langt unna havet man kan komme på Amerikas fastland.

Det positive med tidsforviklingen; at jeg fikk lukte hav, se bølgan skvulpe innover standa og høre måsan etter 4 måneder så langt unna havet man kan komme i USA. I bakgrunnen Boston's skyline.

 

Vi får spandere et bilde til fra Bostons havneområdet, tatt rett før solnedgang med down town i bakgrunnen.

Oppslagsillustrasjon: Et indianerordtak sier at bare blekansikter kan tro at ved å kutte en halvmeter av et teppe øverst, og sy det samme stykke på nederst, får man et lenger teppe ((c) www.onlineClock.net).

Del med dine venner