Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Mount Elbert – Rocky Mountains' høyeste fjell

På tampen av USA-oppholdet ble det plass til en fjellturen min datter Anna og jeg lange hadde snakket og drømt om. Den gikk til Mount Elbert, Rocky Mountains’ høyeste fjell. Denne turen får danne bakgrunnen for mitt siste leserbrev fra Midt-vesten (og Rocky Mountains-området), basert på oppholdet jeg og familien har hatt ved Universitetet i Wyoming fra november 2016 og fram til nå.

Mt. Elbert ligger i hjertet av Colorado og rager 4401 m.o.h., noe som ikke bare gjør det til Rocky Mountains' høyeste fjell, men også det nest høyeste på de 48 "sammenhengende" forente, amerikanske stater. Bare Mt. Whitney i Californias Sierra Nevada er høyere.

Mt. Elbert på 4401 m.o.h. ligger i Colorado og er Rocky Mountains' høyeste fjell.

Mt. Elbert ligger i San Isabel National Forest, om lag 20 km sørvest av byen Leadville i Lake County, Colorado, en gammel gruve- og vill west-by grunnlagt på rike sølvforekomster. Mt. Elbert ble første gang besteget av en hvit mann i 1874.

Fjellet har ikke noe urfolksnavn til tross for at det ligger i hjertet av landet til ute-folket. Det har derimot fått sitt navn etter Colorado-politikeren Samuel Hitt Elbert, som var guvernør for Colorado Territory fra 1873 til 1874 og som arbeidet aktiv for at Colorado skulle få status som delstat i USA, noe det fikk i 1876. At han også jobbet aktivt for at gruve-prospektører, jernbanefolk og settlere skulle få tilgang ute-folkets land, noe han i stor grad lyktes med, bidro også til at han ble beæret med å få navnet sitt på Rocky Mountains’ høyeste fjell. Elbert tjeneste-gjorde for øvrig 12 år som leder av delstaten Colorados høyesterett etter at han tapte kampen om å bli delstatens første guvernør.

Utgangspunktet for å bestige Mt. Elbert er gruve-byen Leadville, beliggende på 3100 m.o.h. i Lake County i Colorado.

Det er fem ruter opp til Mt. Elbert. Den mest populære av dem følger nordøstryggen (som er godt synlig på bildet over t.v.). Den krever ikke spesielle ferdigheter utover rimelig bra kondisjon og respekt for tynne luftlag. Mt. Elbert blir derfor ofte referert til som "the gentle gigant", som til tross for at den rager høyere enn alle andre fjell i Rocky Mountains, er forholdsvis grei å bestige.

Utgangspunktet for å bestige Mount Elbert etter den nordøstlige ryggen er North Mt. Elbert Trailhead som ligger ca. 30 minutters kjøring fra den gamle gruvebyen Leadville, en by som gjorde Horace Tabor til en av USAs rikeste og hvor Doc Holiday hadde sin siste gunfight. Byen ligger 162 kilometer vest for Colorados hovedstad Denver. Fra Denver følger man for en stor del følger den raske motorveien Interstate 70 frem til Leadville.

På vei ut av Leadville etter US Highway 24 vil man se dette gamle gruveanlegget på høyre side av veien.

For å komme til North Mt. Elbert Trailhead følger man US Highway 24 ut av Leadville, tar av til høyre (vestover) på Colorado 300, kjører deretter en drøy kilometer etter denne før man svinger til venstre inn på Lake County Road 11 mot Halfmoon Creek. Etter ca. 2 km går asfaltveien til en vaske-brettaktig grusvei betegnet som Halfmoon Road 110.

Etter 2 km på Lake County Road 11 går asfaltveien over til å bli en hullete grusvei (i skogkanten på bildet), på kartet nedenfor betegnet som Halfmoon Rd 110.

Denne følges drøyt 8 km fram til North Mount Elbert Trailhead. Ca. 2 km før trailhead ligger Halfmoon Creek Campground. Samlet kjøretid fra Leadville er knappet 30 minutter.

Klokka kvart på 8 torsdag 6. juni er Anna og jeg fremme ved North Mt. Elbert Trailhead (3080 m.o.h.), klare for toppturen. Mt. Elbert er et populært turistmål i juli, så på dette tidspunktet er det med nød og neppe at vi finner ledig parkeringsplass her. Klokka 8 er vi i gang med å gå. 

Colorado Trail er merket med små "stickers" i trær langs stien. Den følges en drøy kilometer.

Etter ca. 400 meter kommer vi inn på Colorado Trail. Denne merkede vandreveien følges en drøy kilometer før vi kommer til North Mt. Elbert Trail-krysset. Har tar vi stien til høyre. 

Etter ca. 1,6 km kommer vi til Mt. Elbert Trail-krysset. Her tar vi stien oppover til høyre.

 

 

 

 

Straks etter det øker stigningen, og turen opp Mt. Elbert nordøstlige rygg er begynt. Etter om lag 1 time og 10 minutter når vi skoggrensa, som her i hjertet av Colorado ligger på imponerende 3630 m.o.h.

Etter 1 time og 15 min er skoggrensa passert, høydemåleren viser 3674 m.o.h. og Mt. Elbert åpen-barer seg for oss. Dog ikke den høyeste toppen, som ligger bak den halvt snødekte på bildet.

Herfra får man et godt overblikk over stien videre oppover mot Mt. Elbert, selv om selve toppen ikke er synlig fra dette punktet.

Man er ikke alene om man velger å ta turen til Mt. Elbert en dag i juli-måned.

At man ikke ser toppen, kan gjøre at man tror at man er nærmere målet enn man virkelig er.

Vi er vært svært heldige med været, sol fra klar himmel og knapt nok vind. Det er en varm dag, men varmen avtar etter hvert som vi kommer høyere, og er ikke plagsom. Det er en fin sti hele veien, men på om lag 4100 meter, ca. 30 minutter før toppen, blir stigningen betydelig brattere.

På om lag 4100 meter, ca. 30 minutter før toppen, blir stigningen betydelig brattere (øverst på bildet). Denne delen av stien stiger om lag 130 meter på 1/3-dels kilometer, noe som er bratt. Etter to timers vandring møter vi også de første på tur ned fra toppen.

Denne neste delen av stien stiger om lag 130 meter på 1/3-dels kilometer, noe som er bratt. Vel oppe over denne stigningen, flater stien ut, og selv om man får en ytterligere stigning før man er fremme, er resten av veien opp til toppen nærmest en parademarsj.

Det siste stykket fram mot toppen av Mt. Elbert er forholdvis flatt og er nærmest en parademarsj.

Den 7,3 km lange turen med ca 1320 høydemeter opp til Mt. Elbert tok oss ca. 2 timer og 30 minutter (litt kortere tid for Anna). Oppe på Mt. Elbert står man på det høyeste punktet mellom Mt. Whitney i California, Fairweather Mountain i Canada, La Malinche Mountain in Mexico og Mont Blanc i Frankrike. Her får man betalt for slitet opp de bratteste stigningene med en utsikt som er ganske så spektakulær i alle retninger.

Anna på Mt. Elbert, det høyeste punktet mellom Mt. Whitney i California og og Mont Blanc i Frankrike. Her er man omgitt av fjellvandrere ivrig opptatt av å ta iphone-selfier.

Mot nord dominerer Mt. Massiv, Colorados nest høyest fjell (bare 3 meter lavere enn Mt. Elbert), mens den den 4377 meter høye La Plata Peak preger utsikten i sørlig retning.

Mt. Elbert mangler merkelig nok en varde. Men en geografisk høydemerke i messing forteller at vi er på toppen. I bakgrunnen Rocky Mountains' fjellheim vest for Mt. Elbert.

 I nordøst kan man skimte Leadville med Mt. Arkansas (4205 moh) og Mt. Lincoln (4357 moh) i bakgrunnen.

Helt til slutt et par ting å ta med seg. Stiene opp til Mt. Elbert blir vanligvis snøbare i slutten av juni. I juli og august er stiene fulle av fjell-vandrere; i motsetning til Mt. Whitney er ikke antall vandrere regulert. 

Ruta til Mt. Elbert etter den nordøstlige ryggen er merket med rødt og stiger ca. 1320 meter. Tur/retur er den ca. 14,5 km. Lengst oppe t.h. i bildet er US Highway 24. Ovenfor denne (utenfor kartet) ligger Leadville.

 

 

 

Det er ikke bare menneskemengde og temperatur som tilsier at det er lurt å starte tidlig på dagen. Fjelltoppene på over 4000 meter i Rocky Mountains får ofte tordenstormer på etter-middagen, hvor det ikke bare kan bli kalt, vindfullt og vått, men også hagle. Nettopp derfor er det lurt å sikte mot å nå toppet før klokka runder 12. Av samme grunn bør man også ha vindtette klær i sekken. Og dessuten, husk å ha tilstrekkelig med vann i sekken. 

Del med dine venner