Nytt OL til den gamle OL-byen Lake Placid?

De av oss som er litt opp i årene husker vinter-OL i 1980 Lake Placid hvor amerikaneren Eric Heiden tok gjorde rent bord på skøytebanen med fem gull og USA slo Sovjet-unionen i ishockey. Den legendariske semifinalen i Ishockey der et lag av amatører og studenter fra USA slo Sovjetunionens profflag, ble senere omtalt som Miracle on Ice, og ble av mange amerikanere sett på som større enn Heidens fem OL-gull. USA vant senere OL-gullet i ishockey ved å slå Finland i finalen.

Olympic Center, med Herb Brooks Arena, ishallen hvor USA slo Sovjetunionen i ishockey i kampen som ennå blir kalt Miracle on Ice. Ishallen er oppkalt etter USAs berømte OL-ishockey trener.

       For oss som fulgte OL på TV fra Norge i 1980, virket byen langt nord i staten New York enorm og prangende, nesten som storbyen New York selv. En som besøker byen i dag, hvis et tettsted med knappe 2500 mennesker kan kalles by, blir ikke imponert over størrelsen. Derimot lar man seg lett fascinere av hvordan byen klarer å leve på en fordums idretts-historie, noe som bidrar til at byens hoteller er fulle i helger og ferier; sommer som vinter.

Hovedgata i småbyen Lake Placid heter rett og slett Main Street. Den bærer preg av at byen er et vintersportssted.

       Lake Placids idrettshistorie startet imidlertid lenge før OL i 1980. Byen var vert for vinter-OL allerede i 1932. Etter å ha utviklet seg som vintersportssted fra begynnelsen av 1900-tallet med hoppbakke, skøytebane og en aktiv skiklubb, klarte byen i 1929 å overbevise Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at den hadde de beste vintersportsanleggene i USA.

OL-hallen fra 1932 hvor Sonja Henie tok sitt OL-gull, inneholder bl.a. Lake Placid Olympic Museum og besøkssenter.

        Det ledet til at byen fikk vinter-OL tre år senere, noe som ble et enormt løft for byen, som i likhet med resten av USA nettopp hadde opplevd børskrakket. 1932-OL satte Lake Placid på verdenskartet som vintersportssted.I Norge huskes vinter-OL i 1932 som en ubetinget suksess med gullmedaljer til Johan Grøttumsbråten (Kombinert), Sonja Henie (Kunstløp) og Birger Ruud (hopp), samt Ivar Ballangruds sølv på 10000 m skøyter.

       OL bidro til at turist- og reiselivsnæringen skjøt fart; grunnsteinen til mange av dagens hoteller ble lagt etter at det ble bestemt at byen skulle få OL i 1932. Ser vi på innbyggertallene, steg det fra 2099 i 1920 til 3136 i 1940. Etter det holdt folketallet seg stabilt til først på 1960-tallet, hvoretter det gradvis har gått tilbake og i dag utgjør om lag 2450 mennesker.

       Selv om OL i 1980 var viktig for Lake Placid, Eric Heiden tok fem skøytegull, alene mer enn samtlige nasjoner unntatt Sovjet og Øst-Tyskland, og USA ble tredje beste nasjon neste OL, ga ikke 1980-OL det samme økonomiske løftet for den lille byen nord i staten New York som det første. Norge klarte heller ikke å gjenta suksessen fra 1932 og måtte tross langt flere øvelser og deltakere, klare seg med ett gull. Det ble vunnet av skøyteløperen Bjørg Eva Jensen på 3000, en av de ni kvinnelige utøverne som representerte Norge (Norge hadde 55 mannlige utøvere).

Sheffield Speed Skating Oval, eller bare The Oval, oppkalt etter James  Sheffield fra Lake Placid som vant VM i skøyting i 1923. Her tok Eric Heiden tok fem gull i 1980 og Bjørg Eva Jensen Norges eneste. I dag er banen kun brukt til mindre konkuranser.

      Norges skøyteess, Kai Arne Stenshjemmet måtte pent finne seg i å stille seg bak Eric Heiden, mens våre skistjerner Lars Erik Eriksen, Per Knut Aaland, Ove Aunli og Oddvar Brå måtte se seg slått av Sovjet på stafetten og de to lengste individuelle distansene. På 15 km stakk Thomas Wassberg av med gullet etter å ha slått Juha Mieto med den legendariske hundredelen som senere ledet til at tidel ble minste tidsenhet i langrenn. Ove Aunli sikret Norges eneste individuelle langrennsmedalje, 31 sekunder og 98 hundredeler bak Mieto.

​Gamle skøytehelter pryder veggen på innsiden av skytebanen The Oval, foran Olympic Center og Herb Brooks Arena. T.v. mannen banen er oppkalt etter og t.h. legenden fra 1980-OL. ​

       I dag er Lake Placid en by som i større grad lever på fortiden enn forventninger om en ny, stor idrettsframtid. Til tross for at det amerikanske kvinnelandslaget i langrenn gjør det bra internasjonalt og skiskytteren Lowell Bailey nylig tok VM-gull i skiskyting, er det vanskelig å se for seg et nytt OL i en by som i dag ikke engang fasiliteter til å arrangere World Cup i langrenn, hopp eller skiskyting.

Signerte plakater av USAs ishockeylag som slo Sovjet i The Miracle on Ice er populære på veggene i Lake Placids puber og kafeer.

       – Tiden har løpt fra oss, sier Alexandra, som sitter i resepsjonen på Pines Inn hvor jeg har vært heldig å få rom. – Lake Placid er i dag alt for liten, verden krever store og prangende byer som vertsted for et nytt OL.

      Tidligere var Pines Inn kjent som ærverdige St. Moritz Hotell, et av de siste hotellene som ble bygget i ”gullalderen” før det første vinter-OL. På den tiden var det et luksushotell, myntet på et eksklusivt klientell fra New York som forventet uniformskledde løpegutter og levende dansemusikk med hornblåsere. I 1980, da Lake Placid arrangerte sitt andre vinter-OL, fikk hotellet som ikke var utbedret nevneverdig siden 1932, sin siste opptur fylt av OL-gjester.

      

    – Tiden har løpt fra oss, sier Alexandra på Pines Inn, tidligere kjent som hotel St. Moritz.

Til tross for at hotellet fortsatt lever i en sterkt falmet 30-talls luksus, og at gjestene klager på trekkfulle vinduer og kalde rom, fylles de to nederste etasjene hver eneste helg av skiturister fra USAs østkyst. De to øverste etasjene, som i sin tid huset suitene for rikfolk fra New York og Boston og OL-pampene fra IOC, er i dag stengt og vil neppe bli åpnet med det første.

Pines Inn, tidligere ærverdige St. Moritz hotel i Lake Placid. De to øverste etasjene, som i sin tid huset suitene for OL-pampene fra IOC, er ikke lenger i bruk. 

       I likhet med Pines Inn, lever også Lake Placid på en fordums storhet hvor bilder av forgagne helter som Eric Heiden og Herb Brooks pynter veggene i de lokale pubene og restaurantene.

Eric Heiden henger på mange vegger på Lake Placid. Enkelte ganger finner man også yngre utøvere, som Andrew Weibrecht fra Lake Placid,  som overraskende tok bronse i Super-G i OL i 2010 i Vancouver og sølv i samme disiplin i Sochi-OL i 2014.   

    Pubene og spisestedene har økt i antall og størrelse, mens idrettsanleggene er slik det var i 1980. Derfor får ikke Lake Placid tildelt annet enn nasjonale og regionale arrangementer og må være fornøyd med å være vertskap for det årlige Ironman Lake Placid Triathlon og Winter Empire State Games og som i år, nasjonalt mesterskap i langrenn for juniorer.

       En plan for å bringe OL til Lake Placid for tredje gang er nylig blitt lansert. Anthony Collins, leder av North Country Regional Economic Development Council, har uttalt at det arbeides med å få lekene til Lake Placid i 2026. Yankee Stadium, hjemmebanen til New York Yankees baseball team, blir sett på et mulig sted for hallidretter, mens flertallet av øvrige konkurranser planlegges lagt til Lake Placid.

       – Jeg tror ikke vi er store nok til å klare dette, sier Alexandra. – Men vi har et annet håp, sier hun. – Det er en felles søknad om vinter-OL samen med Montreal. Et bred organisert søknad organisert med felles innsats fra USA og Canada, vil kunne gjøre et nytt OL delvis lagt til Lake Placid mulig, fortsetter hun. De siste to årene har en slik søknad blitt diskutert av politikere i de to byene og Alexandra håper den lar seg realisere: – Det vil bli et sårt tiltrengt løft for oss her ute i ødemarka. 

Anlegget rundt OL-bakkene i Lake Placid, hvor det er utstyr for å lage kunstsnø, måtte nylig overta det amerikanske juniormesterskapet i langrenn i stedet for ærverdige Mt. Van Hoevenberg, hvor langrennsøvelsene gikk i 1980.

    Nytt OL; realisme eller drøm? I de kommende årene, i alle fall frem til 2026, må nok Lake Placid finne seg i å være arrangør av regionale og mindre nasjonale mesterskap, hvor juniormesterskapet i langrenn i 2017 er et av høydepunktene. 

Det amerikanske juniormesterskapet i langrenn gikk i Lake Placid 4. til 11. mars 2017. Bildet er fra stafetten avslutningsdagen.

 

Oppslagsbildet: 5 km klassisk langrenn, U-16 kvinner, i det amerikanske juniormesterskapet i langrenn i Lake Placid, 8. mars 2017.

Del med dine venner