Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Nå gjelder det å holde på den dårlige stemningen

Statssekretær Jøran Kallmyr tillater seg visst aldri hvile. Jeg synes jeg ser ham på fjernsynet hver kveld - og det til tross for at det ser svært så lyst ut for FrP på målingene.

Men så kan det jo aldri bli for mye misnøye i befolkningen.

Å så tvil om de mange asylsøkernes beskyttelsesbehov pleier å virke.

I går kveld ble han spilt god av Dagsrevyen, som ellers har utmerket seg positivt med balansert dekning av flyktningkrisen, men som i gårsdagens sending virket fullstendig å ha misforstått Kringkastingsrådets ferske ønske om mer høyrevridning, altså at det skulle gjelde dem og ikke humoren på Marienlyst.

Ellers har jo norsk presse holdt flokken noenlunde samlet også i denne saken, når den kritiske journalistikken nå er avløst av den negative.

Det skulle ikke mer til enn en dose tynt begrunnet mediekritikk fra en kjent sosiolog og et par andre kritiske røster før silkehanskene kollektivt var byttet ut med slåsshansker og flokken fulgte direktivene mot nådeløsheten - «take no prisoners!»

Det var i dette landskapet Dagsrevyens Anders Magnus befant seg i går, da han - blant de 21.946 asylsøkerne som har kommet til Norge i år - klarte å finne én (1) som ikke likte forholdene i landet vårt, og dermed hadde trukket sin søknad om asyl og reist tilbake til luksuriøse Dubai. Og på den måten faktisk fikk hovedoppslaget i Norges viktigste nyhetssending på TV.

Og da Magnus la opp til smash, lot ikke iherdige Kallmyr sjansen gå fra seg; han dunket inn poenget med den største selvfølge, som han sikkert kunne gjort i blinde, vant som han er med å lukke øynene for annet enn det som måtte passe inn i hans strategi og retorikk, enten det står menneskeskjebner på spill eller ei.

Og ettersom Kallmyr jo ikke er typen som lar seg sjenere av fakta, fulgte han opp reportasjen med følgende:

- Vi vet at mange kommer til Norge fordi de søker en bedre økonomisk framtid.

Han mener å vite at mange av asylsøkerne ikke har behov for beskyttelse, men er lykkejegere som fristes av norske velferdsgoder.

Litt ergerlig var det selvsagt da at direktøren i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, litt senere på kvelden kategorisk avviste Kallmyrs usannheter.

«I motsetning til mange andre europeiske land har Norge så langt klart å unngå å få en høy andel asylsøkere uten beskyttelsesbehov», sier Forfang.

FrP-Kallmyr vet naturligvis også at 85 prosent av de som krysser grensen fra Tyrkia til Hellas kommer fra land i krig. Og at opp mot 80 prosent av dem som kommer til Norge har krav på beskyttelse.

Men det blir så dårlig fart i meningsmålingene av sannheten. Nå gjelder det i stedet å tviholde på den dårlige stemningen.

At retorikken er vulgær og innholdet feilaktig er derfor mindre viktig. I hvert fall mindre viktig enn gode målinger.

Del med dine venner