Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Vennskap til salgs - en tidlig innføring i tilbud og etterspørsel

 

"Vi kan være venner en annen dag - når du har penger"

 

Barnehager er oppskrytt!

Barnehager er steder der små skapninger oppbevares mot sin vilje! 

Barnehager er dagbasert åpen soning! 

Barnehager har fanden skapt!! 

 

Har han gått bananas tenker du. Har han fått noe passe tungt midt i planeten?

Litt rett har du kanskje. Bananas er jeg innom fra tid til annen. Lysekroner er jeg innom på daglig basis. Det bærer skallen preg av. Men dette er tanker jeg kunne ha tenkt som barn - hvis jeg hadde tenkt meg om.

 

---o0o---

 

Jeg likte å være sammen med mamma. Mang en gang klarte jeg å overtale henne i porten til Midstuen barnehage. "Kan ikke du og jeg kose oss i steden mamma?". 

Vi koste oss mye. Lite reflekterte jeg over at mamma gikk og ventet på å kunne komme ut i arbeidslivet igjen. Sistemann skulle bare være flyvedyktig først.

Jeg hadde ingen hast med å prøve vingene. Vi var på Folkemuséet husker jeg. Vi gikk turer sammen, og jeg plukket markblomster til mamma pollenallergisk som jeg var. Det var et lite offer for noen timers permisjon fra tvangsanstalten.

Så begynte jeg på Tomm Murstads barnehage ved Øvresetertjern. Nærmere himmelen kommer du ikke på Oslos vestkant. Jeg visste bare ikke å sette pris på det. 

Lars derimot. Lars satte pris på det. I fulle drag. Lars var sjelden pengelens. 

For en liten tass med sterk morsbinding var det så sin sak å utvikle vennskap øverst i Oslos næringskjede. Selv på barnehagenivå. 

Heldigvis var det mye natur og relativt langt mellom barna. De voksne var så få at de må ha vært rødlistet hos Unesco. Jeg klarte meg rimelig godt i eget selskap. 

En dag så Lars meg plutselig. Lars var sjefen blant oss små. I vårt usynlige hierarki. Han visste til og med hva jeg het!

Klart det var stas. Jeg spiste kirsebær med de store en hel dag. Jeg var nok litt ekstra blid da jeg kom hjem den dagen. Jeg gledet meg som det barn jeg var til å gå i barnehagen neste dag.

Det skulle bli den dagen jeg fikk min første leksjon i markedsøkonomi. Tilbud og etterspørsel. Da jeg kom i barnehagen strøk jeg rett bort til Lars;  "Blir du med meg i dag også"?

 

"Det koster penger", sa Lars. "Hvis jeg får en krone kan vi være sammen".

 

Jeg fikk dagens vennskap på krita den dagen. Mot løfte om betaling dagen derpå.

Nå i dag slår det meg hvilket økonomisk geni Lars var. Jeg fikk gratis prøvevennskapstime første dag for å gi næring til min etterspørsel. Andre dag fikk jeg vennskap på kreditt. Deretter var det slutt på særbehanlingen. Markedskreftene rådet. Det var som tatt ut av læreboka.

På Voksenlia gikk familien inn i en svinnperiode. Småpenger forsvant. Neste dag hadde jeg 2 kroner med meg, lykkelig over at jeg var á jour på vennskapskontoen. 

Vi var mye sammen Lars og jeg. Prisen gikk snart opp til 2 kroner. Etterspørselen drev den i været. Det underlige er at jeg ikke husker hva vi gjorde. Men oppgjørene sitter spikret i hukommelsen. To kroner fra en barneneve til en annen. Min daglige vennskapsgaranti.

 

---o0o---

 

Om det var sårt? Nei, det var livet. Som barn stiller man ikke spørsmål ved sin plass i næringskjeden. Man har blitt den tildelt. Og kan man kjøpe seg en bedre posisjon, gjør man det. Selv med uærlig tilegnede midler. 

Lars og jeg ble skilt ved skolestart. Det var godt for familien Hjorts parkometerøkonomi. Det var nok godt for lille Jens Johan også - på sikt. Lars hadde neppe våkenetter. 

Jeg har innimellom undret på hvordan det gikk med Lars, min kjøpte venn og læremester. Han lærte meg markedsøkonomi på grunnplanet - i barnehagen. Det er nok derfor det kalles mikroøkonomi. Men mest av alt har Lars lært meg å sette pris på de ubetingede vennskap. De som næres av genuin glede over å være sammen i nuet. Slik som mammas og mitt.

 

Sitat
Istanbul 2012: Jeg lå på magen på det våte flisgulvet. Splitter pine naken. Tyrker nr. 1 holdt armene mine i en skruestikke på ryggen. Tyrker nr. 2 brettet bena mine opp til jeg kjente presset av hælene mot rumpeballene. mmmmmmMMMMMMMMM!!! brummet han med

Nam, nam, Hamam!!!

Del med dine venner