Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

To ting i livet

Jeg har en elendig hukommelse. Noen opplevelser sitter likevel spikret. 

Jeg var vel 10-11 år. Jeg hadde tilsynelatende intet å klage over. En kjærlig mamma og pappa. Tre storesøsken som beskyttet attpåklatten. En liten pose Maarud potetgull med paprikasmak og en flaske 0,33 7Up til fredagskosen med mamma og pappa. Til NRK. Alltid til NRK. Vi snakker kambrosilur – sen oldtid. Pre-zapping, pre-mobil, pre-internett, pre-det-aller-meste. Kort sagt en lykkelig barndom – hvis det ikke hadde vært for to ting.

Jeg husker jeg lovet meg selv: 

 

«Hvis jeg klarer å slutte å tisse i sengen og være kresen, skal jeg aldri være slem mer

 

Jeg var sengevæter. Det kan virke som et nøytralt ord - sengevæter. For meg var det et lite helvete.

I tillegg var jeg ultra kresen. Mitt varierte middagskosthold besto i pølser med ketchup, kjøttkaker med ketchup eller fiskeboller med ketchup. Punktum. Jeg har empirisk grunnlag for å hevde at alle såkalte kostholdseksperter kan ta seg en bolle. Har du ketchup overlever du - sånn rent fysisk. Da var det verre med barnebursdagene. Jeg gikk kun i de der jeg fikk pølser. Det ble færre og færre bursdager på meg. 

Det må ha vært sommeren ´75. Mamma og pappa skulle på fottur i Femundsmarka. Jeg var for liten til å være med, så jeg ble innrullert på Bjøntegaard leirskole i Østerdalen sammen med min klassekamerat Herman. Mot min vilje. Det var to grunner til det. Ja, dere har skjønt det allerede. Den ene løste jeg ved å la være å spise middag. Det gikk helt greit. 

Da var det verre med nettene. De ble fuktige. Løsningen var like enkel som den var ubehagelig; cover up. Jeg var flinkeste gutt på sovesal 1 til å re sengen. Det gikk godt et par dager. Jeg la meg gladelig i vått sengetøy så lenge det bare var min ubehagelige hemmelighet.

2 dager ut i min helvetesuke ble jeg avslørt. 

Jeg lette nettopp opp Bjøntegaard leirskole på nettet. Den eksisterer den dag i dag. Det er ikke basert på anbefaling fra undertegnede – for å si det forsiktig. Men de har fått seg pedagogisk ansvarlig. Det hadde de ikke i ´75. 

Jeg tror det var lukten. Mine jevnaldrende merket det ikke, men de voksne luktet lunta. Og de fant frem til kilden og syndebukken. 

Jeg slapp straff. Fysisk straff altså. Men jeg skulle med glede latt meg slå gul og blå for å slippe ydmykelsen.

Sengen måtte selvfølgelig skiftes. Madrass, nytt sengetøy. Full pakke. Og hvorfor skulle dette skje i dølgsmål? Nei, det ble skiftet på min seng i full offentlighet. Av voksne leirskoleledere utrustet med plasthansker. Det vanket også grimaser og bemerkninger. Som om jeg hadde latt det stå til på pur faenskap. I min naivitet håpet jeg at renselsesprosessenhadde gått mine romkamerater hus forbi. Slikt skjer bare i eventyr. 

Da rosignal var blåst og de voksne var vel ute av sovesalen, kom de. 6-7 gutter anført av lederen – alfahannen. Det var rått parti. Jeg var dømt på forhånd; omegahannen. De kom bort til min seng, pekte på meg og sa; «Det er Jens som tisser i sengen. Det stinka noe helt grønnjævelig da de skifta på senga!». Jeg blånekta fra overkøya, men bevisene var overveldende. 

Det er underlig. Jeg kan fremdeles gjenskape alle sanseinntrykk fra den kvelden for 41 år siden. Verden ville med sikkerhet aldri mer bli et godt sted å leve. Jeg sov ikkeetterpå. Ikke tisset jeg i sengen heller. Men det var for sent. 4 dagers varetekt igjen, med tilnavnet «Tissemannen». Jeg ble aldri jentenes favoritt for å si det forsiktig. Men min klassekamerat Herman viste seg som en virkelig venn. Han var frivillig sammen med Tissemannen. Og han nevnte aldri siden hendelsen med et ord.

Jeg tror det er på tide at jeg ringer Herman og takker ham. 

To ting i en ung gutts liv. De to viktigste. De herdet. De satte små og store på prøve. Og de gikk over. Som 14-åring spiste jeg som tørrlagt sengevæter min første biff. På restaurant Bagatelle i Bygdøy Allé. Min eldste bror og hans kjæreste spanderte. Den kvelden var jeg uovervinnelig.

Løftet mitt? Det klarte jeg dessverre ikke å holde.

Tissemannen

 

Sitat
Istanbul 2012: Jeg lå på magen på det våte flisgulvet. Splitter pine naken. Tyrker nr. 1 holdt armene mine i en skruestikke på ryggen. Tyrker nr. 2 brettet bena mine opp til jeg kjente presset av hælene mot rumpeballene. mmmmmmMMMMMMMMM!!! brummet han med

Nam, nam, Hamam!!!

Del med dine venner