Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Kan vi ikke være enige om å droppe spark og sykkel i skiløypa. Og hva med hunder?

Se til helsike å komme deg ut av løypa, ropte mannen med trang kondomdrakt på kroppen og raske ski under beina.

Den som fikk unngjelde var ei ung jente som hadde funnet det for godt å bruke sparken i skiløypa. Til overmål kjørte hun med meiene i det aller helligste, nemlig klassisksporene.

Sånn oppførsel hører ikke hjemme noe sted. Jeg ble også rasende.

Skikkelig forbanna ble jeg på fyren ikke klarte å besinne seg. Kjefting hører absolutt ikke hjemme i lysløypa, uansett. Punktum.

Det samme gjelder sparker. De har ikke noe i ei skiløype å gjøre. Men jeg ser dem jevnt og trutt, og denne søndags formiddagen i Tromsømarka observerte jeg til og med to.

Jeg så langt flere syklister. Og syklister er enda verre. Jeg vet at jeg nå stikker skistaven inn i et vepsebol. Men ærlig talt: Det er ikke greit med sykkel i skiløypa.

Jeg er selv er ivrig syklist, både sommer og vinter. Dette blir min tredje sesong som piggdekksyklist. Men i lysløypa har jeg aldri rullet en eneste meter etter at det ble skiforhold. Da er det ski som gjelder, og jeg observeres titt og ofte iført alt for trange klær og alt for dyre ski i en evig jakt på ungdomskilden.

Det er i hovedsak to grunner til at jeg misliker syklister i skiløypa.

  1. Skisporene blir ødelagte, både klassisk-sporene og skøytefeltet får hard medfart av sykkelhjul.
  2. Mange blir rett og slett utrygge når en syklist nærmer seg i full fart på is og snø. Det er trangt om saligheten, og jeg synes det er meningsløst når 20-30 unger fra skiklubben må stanse opp i skiløypa fordi en syklist kommer. Det skjedde på mandag. Og det å kjøre sikksakk mellom sylister reduserer gleden ved å være på ski.

Henrik Romsaas er kommunal sjef for Tromsømarka. Han vrir seg når han får spørsmål om spark og sykkel i en vinterkledd lysløype. Han forsøker å være diplomat.

- Altså. Kommunen legger til rette for skiløpere og folk til fots. Derfor har vi egne felt for ski og egne felt for de med sko. Vi legger ikke forholdene til rette for syklende og sparkende, men ulovlig er det jo ikke, sier Romsaas, og legger til:

- Skiløypa, som omfatter både klassisksporene og skøytesonen som er i midten, skal ikke ødelegges av annen aktivitet, slår han fast.

Klarer kan det ikke sies. Sykling og sparking som ødelegger skiløypa er ikke lov. Kan vi ikke da være enige om å droppe spark og sykkel i skiløypa?  

Please?

Så det neste betente tema: Bikkjer i løypa.

Her synes jeg hundeeierne stort sett er veldig flinke til å holde sine firbeinte i bånd, og heldigvis korte bånd. Løse hunder og skiløpere i full fart er en dårlig kombinasjon. Og hunder i lange bånd er også ekle å møte. Men kort er godt!

Oppsummert: Her er mine fem vinterregler for lysløypa:

  1. Vær blid. Kjefting og smelling er ikke lov, uansett.
  2. Vis hensyn. Lysløypa er for alle med ski og sko.
  3. Det er lov å ta pauser, men ikke stans midt i løypa.
  4. Sykler og sparker har ikke noe i ei skiløype å gjøre.
  5. Hunder skal være i korte bånd.

DEL DENNE BLOGGEN PÅ FACEBOOK

Del med dine venner